Author Archives: Kenth Elving

En resa till Polen!

Bukowa-Ostoja/Hubert Debowscy
Fredagen den 5 oktober följde jag med vännen Anders och hans bror Mattias till en ung och mycket framgångsrik uppfödare i Polen, Hubert Debowscy.
Vi är flera från Sverige som har varit i kontakt med Hubert under ett par års tid och via FB diskuterat avel och hundar från Balkan. Hans uppfödning är respekterad över hela Balkan och han är oerhört engagerad och kunnig i olika linjers kvalité i de länder som gränsar till Polen. Kort sagt är han en guldgruva för den intresserade. Han är väldigt flitig på jaktprov och utställningar och han har där nått anmärkningsvärda framgångar. Vill du köpa hund från Balkan rekommenderar jag starkt att du börjar med att vända dig till honom!
10720744_313233302182455_2140331007_o
Bild: Hubert Debowscy. Fler bilder finner du på hans hemsida eller på FB!

Avel
Avelsinriktningen på Balkan varierar mellan de olika länderna, delvis beroende på olika provformer, men där finns också en markant samsyn i hur en tysk jaktterrier ska se ut och hur den ska fungera. Tysk Jaktterrier på Balkan har t.ex. en imponerande hög standard vad gäller exteriör. “Alla”avelsdjur har skägg  och de är överlag väldigt välbyggda med rejäla skelett och flott överlinje. Exterören/utseendet prioriteras på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid. Släthår är väldigt ovanliga. Jaktligt så prioriteras skärpa och jaktlust/dådkraft och detta prövas i Polen på fullkontakt  på räv i konstgryt och på vildsvin i hägn.
I Slovakien blodtestar man alla tjt för PLL och Hubert har f.o.m. i år swabbtestat samtliga avelsdjur på kenneln. Hos övriga uppfödare/länder är det ytterst ovanligt med PLL-tester.

Jakt
Jakten är en statlig angelägenhet i Polen och den jaktliga arealen delas upp i “små” jaktrevir på 6-8000 ha. Varje revir drivs som en förening med redovisningsskyldighet upp i organisationen. Den totala jaktarealen är stor, då all befolkningen bor i städer/byar och därmed är all areal utanför tätorterna lika med  “jaktlig areal”. Det kostar ca 100 €/år att vara medlem och man får betala en avgift för köttvärdet på viltet som skjuts, men inga troféavgifter. Man jagar i såtar på 20-50 ha med 3-4 hundar samtidigt efter vildsvin, hjort, rådjur och räv. Nattjakt är vanligt på vildsvin och kronhjort. Eftersök gör Hubert alltid med två hundar, där den ena är lös och den andra spårar i lina.
Om man vill och stadd vid god kassa kan man köpa jakt på de olika jaktreviren. På kronhjort betalas per kg hornvikt! 10 kg horn ungefär 4000 € (idag ca SEK 36.500:-)!

Jaktprov
Det är alltid en jaktorganisation som anordnar jaktproven och proven är därmed normalt inte rasbundna (undantag finns). Därför finns det på vildsvinsproven både terriers och stövare av olika raser! Vildsvinsproven sker i ca 3 ha stora hägn och där kan vara 1-flera svin. Innan en hund får starta sker ett prov i linförighet och ett litet skogsprov, där hunden måste vara godkänd för att få starta i hägnet! På nämnda “skogsprov” släpps hunden på fritt sök och du ska sedan kalla in den. Max provtid är 10 minuter. Provavgiften för hela vildsvinsprovet (inkl linförighet och skogsprov) är 60€.
Provtiden i hägnet kan variera från 10-15 minuter. Snabbhet prioriteras både vad gäller att finna och att arbeta på ett övertygande sätt med provdjuret (-en).
Två provplatser nämndes under vårt besök. Dels Manowo (ca 10 mil från Gdansk) och dels Przechlewko (ca 20 mil från Świnoujście). I maj 2015 är det ett CACIT-prov under
1 provdag i Manowo och under oktober är det CACIT-prov i Przechlenko under 3 dagar, där prisutdelningen sker dag 3. Proven besöks av deltagare från flera länder och även av åskådare utan hundar. Hubert kan bistå med anmälan om du vill deltaga!
Vad som är tillåtet och inte på framförallt grytprov varierar från land till land. Därför är jaktproven oftast väldigt internationella, med deltagare från flera olika länder. Även här är det många besökare, både med och utan hund.
Det finns flera olika slags prov för tjt än vad vi är vana vid. Zuchtprüfung (anlagsprov fält) finns i något land, men de rena grytproven är de dominerande, liksom vildsvinsproven.
På alla prov ges sifferbetyg 0-4 i varje delmoment, vilken multipliceras med en koefficient som ger en poäng som i sin tur adderas till en slutsumma.

Köpa hund från Balkan
Allt fler har fått upp ögonen för hundar ifrån Balkan och intresset för importer därifrån är stigande. Där finns ett stor population av hundar som fungerar utmärkt på vildsvin och grytjakt med stor dådkraft och skärpa. Exteriören går dessutom hand i hand med jaktliga egenskaper på ett helt annat sätt än hos oss.
Flera av länderna på Balkan har väldigt låg medelinkomst och därmed är frestelsen givetvis stor att på olika sätt fiffla när aningslösa intressenter från oss bättre lottade länder hör av sig.
Det rekommenderas starkt att du har en kontakt som du kan rådfråga innan du köper valp eller vuxen hund, annars är risken uppenbar att du blir lurad.
Hubert Debowscy/Bukowa-Ostoja är positiv till att intresserade i Sverige hör av sig om hundar/valpar i olika kombinationer på Balkan. Du finner hans kontaktuppgifter på FB och hans hemsida. Hubert kan ge dig information om gryt- och drevegenskaper och vildsvinsintresse inte bara på sina egna hundar utan även på många hundar från grannländerna.
Observera att det är olika införselbestämmelser som gäller från olika länder! Kolla på Jordbruksverkets hemsida. En valp från ett EU-land som Polen skall vaccineras mot rabies vid 3 månaders ålder och sedan kan du föra in den först 3 veckor senare! Normalt ingår exportstamtavlan och vaccinationen i valppriset. Handpenning är oftast halva totalpriset.

Kan vara bra att veta
Det går ca 4 poska zloty på 1€. Hundköp sker normal i euro. Huberts priser är 400 € för både valp och parning. I hela regionen kan du köpa välmeriterade vuxna för runt 2000€.
På bensinstationer och McCafé (annat namn på McDonald!) kan du med lite tur finna en person som kan lite engelska annars kan det vara svårt!
Vägnätet är långt över förväntan! Vi anlände med färja till Świnoujście och åkte en nybyggd motorväg i stort sett hela vägen till Rogowo, där Hubert bor! Överallt vacker natur och rent och snyggt på rastplatser etc.!
Kontanter är ett måste! Euro eller lokal valuta till vägtull (motorvägar) och vissa affärer tar inte emot euro. Kort fungerar på de flesta ställen (tveksamt i vägtull). Pass i någon form är ett måste och det krävdes av oss innan vi körde på färjan på återresan.
Flera färjelinjer finns varav Trelleborg-Świnoujście är den med kortast restid (5½ tim). Har man hund med krävs hytt annars inte. Varje hund kostar dessutom 150:- SEK.
Enligt uppgift ska resvägen mellan Świnoujście-Mogowo vara riktigt bra.
Flygplatser finns det flera och hyrbil därifrån är ett resealternativ. Färja går även till Gdansk (10 timmar) eller till Rostok (Tyskland, nära polska gränsen), från olika avreseorter.
Skor ska vara superbilligt i Polen och starkspriten är riktigt billig. Sprit och vin finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker.

 

J Gamekeeper’s AH Kenzo

Gamekeeper's AH Kenzo

Gamekeeper’s AH Kenzo

GRATTIS säger vi återigen till ägaren Mats , som fört Kenzo till sitt andra CERT, CACIB  & BIR idag i Hässleholm!

“Skåningen” Kenzo tillhör en brödraskara om 3 jaktprovsmeriterade som alla besitter en osedvanligt stor dådkraft och jaktlust i alla moment. Dessutom ser de bra ut (2 är utställda med CERT) och de är inte heller stora, vilket inte är fel. Den minsta är 33 cm (Uddevalla) och den “största” är 36 cm (Kvänum). Sociala och trevliga hanar på alla sätt. Alla tre kommer att bli avelsgodkända under året om inget oförutsett inträffar. Du som funderar på att para framöver bör hålla ett nyfiket öga på dessa tre “ungherrar”!

 

Jaktmaskinen från Kvänum

5 januari 2014 2Utanför Kvänum i V Götaland bor Gamekeeper’s AH Gant med husse Anders och familj.
Gant är en tjt som från mycket tidig ålder visat medfödda anlag av mer sällan skådat slag. Han har tampats outtröttligt med grävling, drivit hare och klarat gryt och vatten på jaktprov innan älgjakten var avklarad.
Gants husse har inte tillgång till särskilt viltrika marker, varför dreven blivit väl långa och alltför ofta har det blivit hare! Husse har dessutom haft mycket jour under hösten, så ibland har det varit uppemot 14 dagar mellan skogsturerna, varför konditionen knappast är på topp, men finns det jaktlust så…..!
Igår skulle det så äntligen bli skjutet på drev för Gant, för de var bjudna på en “storjakt” med många skyttar. Lovligt vilt var kronvilt och vildsvin. Gant med husse fick gå i en kant ca 200 m in från en åker. Inte f-n stod hjortarna eller grisarna där, men rådjur fanns det – i mängder. Andra hundar/raser med och utan skall hade mer flyt med både hjortar och grisar! Drev 1 för Gant på rå, 70 minuter, drev 2 rå 45 minuter, drev 3 30 minuter och sedan bröt han vid ån Flisan, där rådjuret gått över. Drev 4 var på ko med 2 kalvar och det varade i 15 minuter, innan det gick över samma å. Alltid något vett iallafall!

P.g.a en skadeskjutning under gårdagen blev det jakt på samma mark idag. Färre jägare och betydligt glesare med vilt efter gårdagens jakt och vad drev Gant, jo rådjur naturligtvis! Drevtiderna idag höll sig på 30 minuter för tre drev och det fjärde var på 15 minuter vilket var ett framsteg. Det skadeskjutna viltet fälldes iallafall, och det var ju det viktigaste.
Men inte nog med det! På annat mark hade en påskjuten räv gått i gryt, varför Anders blev uppringd för att hjälpa till. Dit kom han utan grytpejl och utan spade (hm)! Grytet var tack och lov inte så djupt och där fanns bara en gång in. Full kalabalik i grytet givetvis då Gant inte är speciellt ömsint mot räv heller och jägarna fick i all hast tälja till några käppar att gräva med! Hunden togs upp och räven sköts, men häpp(!) där låg en räv till innanför!  Troligtvis har Gant arbetat med båda på en gång den tappre kämpen!

En resumé av jakten igår: 3 kron och 2 vildsvin sköts. Denne dåligt jakttränade Gant sprang 2 mil, 8 km och 720 m! Medelfart 11,72 km i timmen!
Dagens jakt: 1 kron & 2 rävar. Gant sprang 1 mil, 6 km och 400 m, med en medelfart på 9,5 km i timmen!

Imorgon är de bjudna på dovjakt, men med hänsyn till Gants blessyrer från grytjakten, funderar husse på låta honom ta en vilodag, vilket jag tycker han gör rätt i!

J Gamekeeper’s AH Kenzo

Kenzo jan 2014På vägen fram för att  få Kenzo avelsgodkänd, startade ägaren honom i Göteborg den 3 januari. Det var premiär på utställning för både husse och hund, men de klarade det enligt förväntningarna! Kenzo fick CK CERT CACIB & BIR!
Sedan tidigare är anlagsprovet avklarat med ett 1a pris och nu återstår naturprov och PLL-test innan Kenzo kan brukas i avel.

Kenzo ligger nu i täten i den duktiga syskonskaran mot avelsgodkännande. 3 av hans syskon har gjort gryt vatten och en av dem har gjort naturprov i gryt.
Kenzo2 jan 2014Denna duktiga kull lär vi återkomma till flera ggr under 2014.

STORT GRATTIS från oss på kenneln till Kenzoz ambitiöse och duktiga förare Mats, som återfinns i skånska Munka-Ljungby!

J Gamekeeper’s IR Titti

Gs AH PippiGamekeeper’s IR Titti (Kajsa) är den tredje avkomman från kullen mellan J Gamekeeper’s Ilie Nastase/J C.I.B SE UCH Gamekeeper’s Räskva, som har utmärkt sig innan 2 års ålder!

TJTKs Avelsprov Skog med “Utmärkt” & 166 p & sedan tidigare ett grytjaktprov förliggare, fullbordade hennes provsäsong. Hon saknar nu endast en utställningsmerit, för att bli avelsgodkänd!

Vi säger ett STORT GRATTIS till ägarna till denna lilla granna tik!

Svensk Vinnare i Stockholm 2013 & lite nostalgi!

smulan3_110420På Svenska Hundmässan i Stockholm startade visserligen bara 2 tyska jaktterriers, men båda har varit vinnare innan och då haft hård konkurrens, så de är verkligen värdiga vinnare båda två! Båda hundarna är dessutom ett bevis på att jaktlig duglighet och exteriör kan kombineras!

Varför jag skriver om dem här på bloggen, beror på att de båda har en bakgrund på mödernet som i högsta grad berör kennel Gamekeeper’s, vilket jag tycker är väl värt att att uppmärksamma!

BIR & Svensk Vinnare 2013 blev Agnes (klicka för stamtavla/pedigree) och BIM samt Svensk Vinnare 2013 blev Pax Mariae Hermes.
Agnes mor “Ulli” är kullsyster till den utmärkte avelshunden J SE UCH G’s Ursus EW.
Agnes mormor Waltraud vd Recknitzwiesen importerades av kenneln som vuxen & morfar G’s Eley P. hanhundslinje lever kvar både här i Sverige och i Finland.

“Hermes” mormor G’s PR Zäta hade en bror vid namn G’s PR Zorro, som blev Världsvinnare (WW) i Nederländerna! Xillo vd Recknitzwiesen (död) importerades av kenneln som valp och blev här i Sverige en ypperlig nedärvare, vars söner/döttrar och barnbarn etc. fortfarande är framgångsrika i aveln både jaktligt och exteriört!

Ägarna och Uppfödarna till ovanstående hundar GRATULERAS å det varmaste!

Grytjaktprov: J Gamekeeper’s AH Dior

J Gamekeeper's AH Dior

J Gamekeeper’s AH Dior

Idag klarade J Gamekeeper’s AH Dior
(J SE J(GS)CH Hivlingen’s Algot/
J SE J(GS)CH SE UCH SE VCH Tribani Hilda)
sitt första grytjaktprov. Dior (Tekla), som nu är knappt 15 månader, blev klar med sitt ga-prov + gryt/vatten vid 1 års ålder!
Dagens prov skedde i ett mycket djupt sandgryt i trakten av Mora och domare var Janne Falk (vänster) och den nöjde ägaren till “Tekla”, Mikael Andersson,  håller i räven.

Vi på kenneln lyfter på hatten för Micke & Tekla!

“Ankeborgskullen” – 2 Avelsgodkända på Vildsvin!

Domare B. Dahlström m G's IR Kicki till vänster och G's IR Fnatte till höger.På tisdagen dömde domaren Björn Dahlström J Gamekeeper’s IR Fnatte &
J Gamekeeper’s IR Kicki på vildsvinsprov, där båda blev godkända. På fm var Kicki först ut och hon fann en galt som hon skötte enligt alla konstens regler och på em fann Fnatte en mindre flock som han sprängde och fick drev på. Dessa unga syskon som blir 2 år först på julafton är fallna efter J Gamekeeper’s Ilie Nastase undan J S & N UCH C.I.B Gamekeeper’s Räskva. 

Både Kicki & Fnatte har nu uppfyllt kraven för att bli avelsgodkända enligt TJTKs omfattande regelverk! Vi på kennel Gamekeeper’s lyfter på hatten för ägarna Bo Karlsson/Kicki och Ulf Karlsson/Fnatte!
På bilden syns domaren B. Dahlström med Kicki framför sig och Fnatte till höger.

Vi Gratulerar!

Gamekeeper's IR Titti

Gamekeeper’s IR Titti

Lördagen den 14 september hade västsvenska tjtk en grytjaktdag. En av de som startade och blev godkänd var ungtiken Gamekeeper’s IR Titti (J G’s Ilie Nastase/J SE UCH C.I.B G’s Räskva). Den ena av bildens grävlingar sprängdes och på den andra gjordes nedslag. Sedan tidigare är Titti klar med gryt/vatten och det som saknas är en godkänd drevdel för att hon ska bli avelsgodkänd! Ägarna Robin och Maria har verkligen fått en smakstart med sin första tysk!

Samma dag gjorde den unga hanhunden Gamekeeper’s AH Kenzo (J SE (GS)CH Hivlingens Algot/SE J(GS)CH SE UCH Tribiani Hilda)

Gamekeeper's AH Kenzo

Gamekeeper’s AH Kenzo

jaktprovsdebut i Skåne med den äran genom att få maxbertyg på gryt/vatten (4/ i vatten). Dagen efter fullföljdes gryt/vatten med en drevdel på fältet vilket sammantaget gav honom omdömet “Utmärkt”! En strålande prestation av både förare och hans snygga, blott 1-årige hanhund! Kenzo mäter blott 35 cm i mh!

Vi passar även på att gratulera vår vän Tobias (ägare till T. Hilda ovan) som på lördagen startade sin nya unghane från “TerrierMicke”, Häxjaktens GA Ragge. Skåneresan till heldagsprovet (gryt/vatten/fältdel) belönades med “Mycket bra” med hög slutpoäng!

Vi på kenneln GRATULERAR samtliga startande till deras lyckosamma provstarter!

Glädjande framgångar i Tvinnersheda!

Gamekeeper's IR Fnatte        3 augusti 2012

Gamekeeper’s IR Fnatte
3 augusti 2012

Vid dagens “nypremiär” av grytet i Tvinnersheda, startade 2 ungdomar från kenneln, nämligen Gamekeeper’s IR Fnatte & systern Gamekeeper’s IR Kicki! Båda skötte sig som sig bör och fick full pott i både gryt och vatten för domaren Leif Karlsson! Drevdelen klarade båda av i januari och de är därmed klara med Anlagsprov Skog med omdömet “Utmärkt/172 p., vid 18 månaders ålder!

Brodern Gamekeeper’s IR Knatte var på sommarträffen och startade då på gryt/vatten med högsta betyg och sedan tidigare är han även klar med “naturprovet” via hägntest i Tyskland med S/!

Dessa duktiga unghundar är e. J Gamekeeper’s Ilie Nastase
u. J C.I.B SE UCH Gamekeeper’s Räskva!

Vi GRATULERAR deras ambitiösa och duktiga ägare till de fina resultaten! Ett särskilt TACK även till “Svenne” för framgångsrik handling över “kennelgänsen”!