Fältfågeljakt – på riktigt!

Idag blev det en heldag på Rådde med eleverna. Fasanjakt var ärendet och förutom Epson, Ida och Snus, var mina norska vänner Örjan och Erik här med pointrarna Hesselhöj Ferrari respektive Jutevatnets Arra. Samtliga hundar jobbade på bra. Förutom ett knippe fasaner spikade Epson en något större rapphönskull än den Snus fann igår, samt en ensam rapphöna. Nu är ju dessa inte lovliga längre, men det är ändå roligt att se vildfödda rapphönskullar som flyger som raketer! Ferrari och Arra ställde snabbt om från fjällets dofter till fältens dito och gjorde några riktigt fina arbeten på löpvilliga fasantuppar. Fastän vi hittade nära ett tjugotal fasaner utspridda över hela marken blev det inte en fälld fågel idag. Beklämmande på ett vis eftersom jag är av åsikten att all jakt skall bedrivas med resultat i form av fällt vilt för ögonen. Samtidigt är det sådan här jakt (för idag var det verkligen jakt) på vildfödda, alternativt korrekt utsatta fåglar som är värd något. Åtminstone om man ser till prestationer från såväl hund som jägare. Att mina elever är minst sagt oerfarna när det handlar om jakt över stående fågelhund innebär visserligen ett antal försuttna skottchanser. Å andra sidan lär de av misstagen och kommer säkert förvalta lägen under kommande jakter på bättre sätt. Att lära sig jaga på riktigt (och inte tro att halvflygga rumplösa voljärfåglar är naturligt) och uppskatta kvalitet före kvantitet skulle fler behöva när det kommer till fältfågeljakt!

20121115-224837.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *