Vräkning av hyresgäst

Jakter 2011Skapad av Calle Stolt sön, januari 30, 2011 19:41:35
“Jag har en hyresgäst som inte betalar för sig”, säger Anton och syftar på fru Grimbart som förskansat sig under hans loggolv. Två gånger har han sett henne inne i ladugården, men inte kommit åt att skjuta och den honungsbetade fällan har inte gjort succé. Återstår därmed att jaga den som grävling skall jagas – med grythund! Min kusin Erik har en korthårstax som får första chansen. Lite kul med en tax som funkar i gryt! Han är ur rena drevlinjer, men tydligen har inte skärpan försvunnit helt och vi har faktiskt skjutit både räv och grävling för honom. Efter lite rotande i halmen som generationer av grävlingar isolerat sitt boende med får han kontakt. Jag lägger huvudet mot marken och kikar i ficklampskenet mellan två tvärbjälkar. Bingo! Den karakteristiska svart-vita masken syns tydligt. Dock kommer jag inte åt att skjuta eftersom taxen då och då gör utfall, vilka sker i min direkta skottlinje. Efter fem minuter har grävlingen fått nog, ger taxen ett tjuvnyp och försvinner under en bjälke.

Nu börjar en kurragömmalek mellan grävling och hund. Vi hör hur de kilar runt under golvet. Ibland får hunden kontakt, men strax därefter hör vi åter bara prassel i halmen och skrapningar mot golvbrädorna. Det är ju i alla fall bara ett brädgolv och efter begagnade av motorsåg, samt kofot har vi tagit upp två inspektionsluckor i vilka vi hoppas kunna komma till skott förr eller senare. Men taxen börjar tröttna. Hela golvet är fullt av halm och det verkar som om grävlingen inte har några direkta gångar. Men den måste vara kvar! Nåväl, att tvinga ner en hund i gryt, fast den egentligen inte känner för det är det säkraste sättet att trubba av dess grytjaktsintresse. Jag säger åt Erik att koppla taxen och går själv till bilen och plockar ut Mirra.

Kontrasten mellan taxens rastypiskt fundersamma och filosoferande arbetssätt, kontra terrierns explosivitet och kanske t.o.m. hysteriska dito är påtaglig! Som “en oljad ål” far Mirra in och ut under golvet. Det dröjer inte länge förrän hon forcerat grävlingens gömställe bland halmen. Stridsjublet får grytjägarhjärtat att slå ett dubbelslag, samtidigt som fru Grimbart får sig en omgång efter vilken hon tar sin tillflykt till utgångsläget mellan tvärbjälkarna. Jag får fatt i terriern och deporterar henne mot sin vilja tillbaks till bilen. Grävlingen ligger lugnt kvar och på samma ställe jakten började slutar den med en smäll från grytrevolvern. Motorsågen kommer åter till användning, och grävlingen kan bärgas genom den uppsågade öppningen. Tax och terrier får båda ge den vräkta hyresgästen en rejäl omruskning som belöning för väl utfört arbete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *