Problemlösaren Zita

Det som imponerar mest på mig med vorstehhundarna är att det inte verkar finnas någon gräns för vad de klarar att uträtta. Ok, ibland går man och svär för att de inte flyger över fälten likt pointrar, eller hänger efter en gris som en bra tysk, men en hel del av potentialen hos en bra vorsteh ligger ju i just mångsidigheten, ibland på bekostnad av finess. Deras arbetslust och vilja att göra husse glad uppväger många smärre brister och de är förbluffande effektiva sett till faktiskt resultat.
Jag är genuint dålig på att träna t.ex eftersök med mina hundar. Blir kanske ett par spår i unghundstiden, men sen får de skaffa sig erforderliga erfarenheter på praktisk jakt. När jaktkamraten Henke så sköt på en gris vid midnatt infann sig frågan; vilken av alla otränade hundar skall jag ta? Den mest rutinerade tysken, Chilli, var ju t.ex ett alternativ, men där hade varit “fullt med grisar” på skottplatsen och att sätta en sommartaggad tysk på ett sådant uppdrag kan vara knepigt. Zita har alltid varit duktig på att spåra och är dessutom lättläst, samtidigt som hon borde fungera som löshund om det skulle behövas. Har ju faktiskt skjutit några grisar för henne. Sagt och gjort! I lampsken undersökte vi skottplatsen och fann något som på sin höjd kunde tolkas till maginnehåll. Inget blod. P.g.a det stora antalet grisar var det inte så lätt för Henke att veta vart den skjutna grisen tagit vägen, men jag lät Zita jobba på och mindes budordet “lita på hunden”. Spåret ledde upp bland några täta granar och av Zita att döma var grisen i närheten. Vi rundade det tätaste och mycket riktigt, under granriset låg grisen, en 40 kilos gylta, död. Skottet satt långt bak i bröstkorgen. Inget märkvärdigt eftersök i sig, men utan en hund som verkligen vill lösa uppgiften och reda ut det skadade djurets löpa hade vi troligtvis aldrig hittat grisen och skottet hade räknats som en bom. Nu blev det slakteriarbete och stundande grillning istället!

20140711-102729.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *