En resa till Polen!

Bukowa-Ostoja/Hubert Debowscy
Fredagen den 5 oktober följde jag med vännen Anders och hans bror Mattias till en ung och mycket framgångsrik uppfödare i Polen, Hubert Debowscy.
Vi är flera från Sverige som har varit i kontakt med Hubert under ett par års tid och via FB diskuterat avel och hundar från Balkan. Hans uppfödning är respekterad över hela Balkan och han är oerhört engagerad och kunnig i olika linjers kvalité i de länder som gränsar till Polen. Kort sagt är han en guldgruva för den intresserade. Han är väldigt flitig på jaktprov och utställningar och han har där nått anmärkningsvärda framgångar. Vill du köpa hund från Balkan rekommenderar jag starkt att du börjar med att vända dig till honom!
10720744_313233302182455_2140331007_o
Bild: Hubert Debowscy. Fler bilder finner du på hans hemsida eller på FB!

Avel
Avelsinriktningen på Balkan varierar mellan de olika länderna, delvis beroende på olika provformer, men där finns också en markant samsyn i hur en tysk jaktterrier ska se ut och hur den ska fungera. Tysk Jaktterrier på Balkan har t.ex. en imponerande hög standard vad gäller exteriör. “Alla”avelsdjur har skägg  och de är överlag väldigt välbyggda med rejäla skelett och flott överlinje. Exterören/utseendet prioriteras på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid. Släthår är väldigt ovanliga. Jaktligt så prioriteras skärpa och jaktlust/dådkraft och detta prövas i Polen på fullkontakt  på räv i konstgryt och på vildsvin i hägn.
I Slovakien blodtestar man alla tjt för PLL och Hubert har f.o.m. i år swabbtestat samtliga avelsdjur på kenneln. Hos övriga uppfödare/länder är det ytterst ovanligt med PLL-tester.

Jakt
Jakten är en statlig angelägenhet i Polen och den jaktliga arealen delas upp i “små” jaktrevir på 6-8000 ha. Varje revir drivs som en förening med redovisningsskyldighet upp i organisationen. Den totala jaktarealen är stor, då all befolkningen bor i städer/byar och därmed är all areal utanför tätorterna lika med  “jaktlig areal”. Det kostar ca 100 €/år att vara medlem och man får betala en avgift för köttvärdet på viltet som skjuts, men inga troféavgifter. Man jagar i såtar på 20-50 ha med 3-4 hundar samtidigt efter vildsvin, hjort, rådjur och räv. Nattjakt är vanligt på vildsvin och kronhjort. Eftersök gör Hubert alltid med två hundar, där den ena är lös och den andra spårar i lina.
Om man vill och stadd vid god kassa kan man köpa jakt på de olika jaktreviren. På kronhjort betalas per kg hornvikt! 10 kg horn ungefär 4000 € (idag ca SEK 36.500:-)!

Jaktprov
Det är alltid en jaktorganisation som anordnar jaktproven och proven är därmed normalt inte rasbundna (undantag finns). Därför finns det på vildsvinsproven både terriers och stövare av olika raser! Vildsvinsproven sker i ca 3 ha stora hägn och där kan vara 1-flera svin. Innan en hund får starta sker ett prov i linförighet och ett litet skogsprov, där hunden måste vara godkänd för att få starta i hägnet! På nämnda “skogsprov” släpps hunden på fritt sök och du ska sedan kalla in den. Max provtid är 10 minuter. Provavgiften för hela vildsvinsprovet (inkl linförighet och skogsprov) är 60€.
Provtiden i hägnet kan variera från 10-15 minuter. Snabbhet prioriteras både vad gäller att finna och att arbeta på ett övertygande sätt med provdjuret (-en).
Två provplatser nämndes under vårt besök. Dels Manowo (ca 10 mil från Gdansk) och dels Przechlewko (ca 20 mil från Świnoujście). I maj 2015 är det ett CACIT-prov under
1 provdag i Manowo och under oktober är det CACIT-prov i Przechlenko under 3 dagar, där prisutdelningen sker dag 3. Proven besöks av deltagare från flera länder och även av åskådare utan hundar. Hubert kan bistå med anmälan om du vill deltaga!
Vad som är tillåtet och inte på framförallt grytprov varierar från land till land. Därför är jaktproven oftast väldigt internationella, med deltagare från flera olika länder. Även här är det många besökare, både med och utan hund.
Det finns flera olika slags prov för tjt än vad vi är vana vid. Zuchtprüfung (anlagsprov fält) finns i något land, men de rena grytproven är de dominerande, liksom vildsvinsproven.
På alla prov ges sifferbetyg 0-4 i varje delmoment, vilken multipliceras med en koefficient som ger en poäng som i sin tur adderas till en slutsumma.

Köpa hund från Balkan
Allt fler har fått upp ögonen för hundar ifrån Balkan och intresset för importer därifrån är stigande. Där finns ett stor population av hundar som fungerar utmärkt på vildsvin och grytjakt med stor dådkraft och skärpa. Exteriören går dessutom hand i hand med jaktliga egenskaper på ett helt annat sätt än hos oss.
Flera av länderna på Balkan har väldigt låg medelinkomst och därmed är frestelsen givetvis stor att på olika sätt fiffla när aningslösa intressenter från oss bättre lottade länder hör av sig.
Det rekommenderas starkt att du har en kontakt som du kan rådfråga innan du köper valp eller vuxen hund, annars är risken uppenbar att du blir lurad.
Hubert Debowscy/Bukowa-Ostoja är positiv till att intresserade i Sverige hör av sig om hundar/valpar i olika kombinationer på Balkan. Du finner hans kontaktuppgifter på FB och hans hemsida. Hubert kan ge dig information om gryt- och drevegenskaper och vildsvinsintresse inte bara på sina egna hundar utan även på många hundar från grannländerna.
Observera att det är olika införselbestämmelser som gäller från olika länder! Kolla på Jordbruksverkets hemsida. En valp från ett EU-land som Polen skall vaccineras mot rabies vid 3 månaders ålder och sedan kan du föra in den först 3 veckor senare! Normalt ingår exportstamtavlan och vaccinationen i valppriset. Handpenning är oftast halva totalpriset.

Kan vara bra att veta
Det går ca 4 poska zloty på 1€. Hundköp sker normal i euro. Huberts priser är 400 € för både valp och parning. I hela regionen kan du köpa välmeriterade vuxna för runt 2000€.
På bensinstationer och McCafé (annat namn på McDonald!) kan du med lite tur finna en person som kan lite engelska annars kan det vara svårt!
Vägnätet är långt över förväntan! Vi anlände med färja till Świnoujście och åkte en nybyggd motorväg i stort sett hela vägen till Rogowo, där Hubert bor! Överallt vacker natur och rent och snyggt på rastplatser etc.!
Kontanter är ett måste! Euro eller lokal valuta till vägtull (motorvägar) och vissa affärer tar inte emot euro. Kort fungerar på de flesta ställen (tveksamt i vägtull). Pass i någon form är ett måste och det krävdes av oss innan vi körde på färjan på återresan.
Flera färjelinjer finns varav Trelleborg-Świnoujście är den med kortast restid (5½ tim). Har man hund med krävs hytt annars inte. Varje hund kostar dessutom 150:- SEK.
Enligt uppgift ska resvägen mellan Świnoujście-Mogowo vara riktigt bra.
Flygplatser finns det flera och hyrbil därifrån är ett resealternativ. Färja går även till Gdansk (10 timmar) eller till Rostok (Tyskland, nära polska gränsen), från olika avreseorter.
Skor ska vara superbilligt i Polen och starkspriten är riktigt billig. Sprit och vin finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *