En heldag i Sörmland med Ella

Klockan ringde 0315, men omedveten om att ha stängt av den somnade jag om och vaknade med ett ryck 0355. Sju minuter senare satt jag i bilen med studsare, en näve patroner och Hivlingen’s Quilla, Ella, i bagaget. Kl 8.00 var jag således i tid till samlingen på markerna utanför Nyköping.
Fantastisk terräng med goda stammar av samtliga i Sverige förekommande klövviltarter, samt trevliga jaktdeltagare lovade gott. Ella, som haft några veckors konvalescens efter en batalj med en gryträv, var extra laddad och startade dagen med ett 90 minuters drev på en ensam större gris, vilken sågs av några passkyttar som tyvärr inte kom åt att skjuta. Till lunch hade det iallafall blivit både vildsvin, mufflon och rådjur skjutna. I sista såten fick jag ett fint läge på en dovkalv, vilken förpassades till de sälla jaktmarkerna med 30-06an. Ella drev hjortar kors och tvärs och två hindar blev påskjutna på olika håll. När mörkret börjat sänka sig hade jag lyckats fånga in min lilla jaktidiot till TJT och påbörjade eftersök på hind nr. 1. Efter ca 400 meters spårning i lina beslöt jag att släppa Ella. 10 minuter senare hade hon kommit ikapp hinden och höll den resolut tills husse kunde avfånga.
Vi spårade därefter hind nr. 2 tills dess spår gick ihop med den hind vi tidigare avfångat. I samma veva tog batterierna i pejlen slut, vilket lämnade många frågor obesvarade; hade Ella bytt djur, eller gick båda löporna åt samma håll? Blott 50 meter från platsen där den första hinden låg fann vi så en hjortlöpa med blod i, men utan hundspår. Jag fortsatte därmed spåra med Ella i band och efter ytterligare några hundra meter upptäckte jag hinden som tagit lega under en gran. Håkan, som följt med som skytt, kunde därmed enkelt avsluta eftersöket med studsaren.
Att ha tillgång till en hund, som trots många mil i skogen under dagens jakt, massor av korsande färskare löpor från oskadda villebråd, envist följer det påskjutna djurets löpa tills detta är funnet och avfångat är ovärderligt!

2015/01/img_0638.jpg

2015/01/img_0643.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *