Finalhelg – rävjaktsäsongen 14/15

Banjo var i storform inför säsongens sista rävjaktdagar. I lördags grytade han två rävar, vilka sköts för Christians terrier Tira. Extra kul var att en av jaktedeltagarna, Anders, fick skjuta sin första räv. Gårdagens jakt började även den på bästa sätt när Banjo tog upp efter en halvtimmas slagarbete. Räven buktade fint och Tobias fick se den på 75 meters håll. Därefter gick den in i ett större sandgryt. Diana släpptes och jobbade mycket förnuftigt med god rörlighet och bra kontakt med räven. Denna visade sig emellertid vara av den tuffare sorten och efter knappa timmans arbete av Diana, tröttnade jag, kopplade henne och hämtade hennes mor Chilli. Det tog två minuter, sedan kom räven i bästa fart, kastade mellan trädstammarna och saluterades med 5 skott från Mark, Tobias och mig utan att falla. Banjo släpptes på spåret och grytade den i ett större berggryt där erfarenheten talade emot att släppa en terrier. Vi kände oss en smula uppgivna, men gladdes strax av beskedet om en rävobservation på en annan mark. Trekvart senare släpptes Banjo på slaget och det varma vädret till trots nystade han upp det och efter en kilometer kom upptaget.

Finalhelgen började bra!

Finalhelgen började bra!

Säsongens sista rävdrev buktade härligt i en timma. Sedan sträckte det ut över de öppna fälten och ändade vid markens största gryt. Det är beläget i en åkerkant mot en liten bäck och spänner över 60-talet meter med ett dussin ingångar och ett pejlat djup av 6-7 meter. Diana släpptes i en änden och for kvickt ner i en ingång där hon omgående fick kontakt med räven. sedan följde en lustiger dans i kanske 40 minuter innan terriern förmådde räven att exponera sig i dagsljus. Dessvärre belönades inte det föredömliga sprängararbete av en fälld räv. Två bomskott renderade endast i att Mickel återvände in i grytet där Diana tappade bort den i det vindlande gångsystemet. Med tanke på vilket resultat vi brukar nå på en jaktdag var det kanske inte mer än rätt att Mickel avgick med segern på säsongens sista dag? Hatten av för den och för det dryga trettiotal rävar som fallit för mina hundar den gångna säsongen. Hade vi bara fått gårdagens två rävar hade jag kunnat notera Banjos 150:e räv. Nu får jag nöja mig med att ha en åttaårig stövare med 148 rävar på meritlistan. Banjo kunde inte brytt sig mindre!

Banjo sover på väg hem efter två mycket bra prestationer under säsongens sista dag. tyvärr motsvarade inte jägarnas prestation hundens...

Banjo sover på väg hem efter två mycket bra prestationer under säsongens sista dag. tyvärr motsvarade inte jägarnas prestation hundens…

Jakt är jakt och det är trots allt nederlagen som sporrar till nya äventyr på jaktstigen. Att jaga räv med stövare och grythund kan man aldrig tröttna på! Säsongens sista rävjaktkrönika får ändå avslutas med ett citat från Tobias Ivarsson: “Hundarna har varit fantastiska idag, och vi har varit värdelösa. Jag kommer inte kunna se Banjo, Chilli och Diana i ögonen på ett bra tag och det värsta är att vi skall leva med den skammen ända till augusti!“.