Jaktprov med pointrarna

För att vi skall ha vettiga hundar att jaga med även i framtiden, är det för mig en självklarhet att starta mina hundar på jaktprov. Trots att dessa inte alltid är ett perfekt verktyg för att utvärdera avelsresultatet, är de det bästa alternativet vi har. Dessutom ger de mig trevlig samvaro och givande möten med likasinnade, och att se mina hundars fel och förtjänster i jämförelse med andra ger intressanta perspektiv.

Vid MFK’s trevliga prov på Claes Carnbrings marker kring Bolunda och Nederby knep Donna en 2:a-placering i Segrarklass, en skendräktig Nora fick ett 3:-pris i Öppenklass och slutligen tog träningshunden och Epsondottern Carnbrings Caol Ila (till vardags kallad Bella) en 1:a i Unghundsklass. Bella ägs av pointermannen Claes Jönsson från Göteborg.

Helgen därpå gick SPK’s huvudprov av stapeln på Birger Knutssons marker utanför Falköping. Här placerade sig gamle Epson på 4:e plats i Segrarklassen, åtföljd av Donna som således blev femma. Under lördagens partier i Unghundsklass förde jag ovan nämnda “Bella” till ett 1.a-pris med HP. Hon blev även bästa hund och därmed en av finalisterna till Söndagens Guldpokalfinal. Där gick hon starkt, men fick se sig slagen av en rättmätig segrare i Södersjöns Gameboy, ägare Jimmy Börjesson.

I måndags avhölls Nordisk Pointermatch i Danmark på Schackenborgs slott. Donna, som egentligen var reserv, blev plötsligt ordinarie hund i laget, då en av de andra hundarna börjat löpa. Således for jag med lagkamraterna Sten Rönnerling och Bertil Mårtensson till sydligaste Jylland i söndags. Efter en lång dag i marken stod Norge som vinnande lag tätt följt av oss. Donna hade inte sin bästa dag, men var utan diskvalificerande fel och placerades på femte plats. Bertil Mårtenssons Black Luckys Antonia blev bästa hund.

Donna knep en 2skl på Bolundaprovet

Donna knep en 2skl på Bolundaprovet

Benny Melin dömde föredömligt hårt, men rättvist på Bolundaprovet. 3ökl till Nora, 1ukl till Caol Ila, samt 2ukl till Claes egen tik, Bellas syster Little Mill

Benny Melin dömde föredömligt hårt, men rättvist på Bolundaprovet. 3ökl till Nora, 1ukl till Caol Ila, samt 2ukl till Claes egen tik, Bellas syster Little Mill

Sten Rönnerling med Gamekeeper's Brioni inför SPK's huvudprov

Sten Rönnerling med Gamekeeper’s Brioni inför SPK’s huvudprov

4skl till Epson och 5skl till Donna på huvudprovet

4skl till Epson och 5skl till Donna på huvudprovet

Carnbrings Caol Ila, ägare Claes Jönsson, fick 1hpUKL och blev bästa unghund på huvudprovet

Carnbrings Caol Ila, ägare Claes Jönsson, fick 1hpUKL och blev bästa unghund på huvudprovet

Svenska laget till Nordisk Pointermatch

Svenska laget till Nordisk Pointermatch