Klövviltjakter i Sörmland

Senaste veckorna har det blivit ett par jakter i trakterna kring Nyköping. Det vackra landskapet och täta klövviltstammarna gör jakten där med jaktterrierna till något alldeles extra. Diana har ju valpar och är därför inte tillgänglig för jakt ännu, men Gant, Chill Out och Quilla har verkligen fått bekänna färg. Det lustiga med den aktuella marken är den relativa avsaknaden av de för mig så bekanta täta planteringarna där framförallt vildsvin brukar trycka. Istället jagar man stundtals i vad som bäst kan beskrivas som gammal lågproducerande tallskog, eller äldre granskog. Att få chans att se mer än några decimeter framför sig gör att man får lite bättre överblick över hundarnas arbeten. Hög vilttäthet ställer förvisson inga höga krav på terriernas förmåga att finna vilt. I gengäld provas andra dygder, såsom dådkraft, återgång och drevsäkerhet.

Det är inte ofta jag haft terriers som gått i gryt under drevjakt. Härom dagen fann emellertid Gant ett grävlinggryt på tillbakavägen från ett drev på vildsvin. Resultatet av tilltaget blev att husse fick gräva och jaktkamraten Jimmie fick, i tillägg till två galtar på passet, skjuta en grävling.