Category Archives: Utställning

Vilja på utställning

Vilja, Excellent CK & BIR, visad av Trude Granhus.

Vilja, Excellent CK & BIR, visad av Trude Granhus.

Det är inte så ofta jag lägger upp bilder från utställning här på bloggen. Idag ställdes emellertid Vilja ut på My Dog i Göteborg. Välvisad av duktiga Trude Granhus, fick den knappt årsgamla Vilja Excellent med CK i juniorklass och blev dessutom BIR! Att hennes bevisligen goda exteriör verkar vara kombinerad med ett välbalanserat temperament, samt goda jaktegenskaper är bara att tacka för. Vi som håller TJT skall vara glada över, och värna det faktum att vår ras är förskonad från den beklagliga uppdelning mellan sunda bruksdjur och fysiskt degenererade utställningsvarianter, som många andra jakthundsraser lider av!

Några framgångar för Gamekeeper’s TJT

I helgen gick TJTK’s sommarträff av stapeln i Bassholma. Det var ett fantastiskt trevligt arrangemang med vackert väder och härliga människor. Stort tack till Södra Lokalavdelningen som stod som värd! På lördagen startade undertecknad tre tikar på anlagsprovets gryt-/vattendel; Gamekeeper’s Opal Springs fick full pott med 4h på vatten. Gamekeeper’s Diana och Hivlingen’s Quilla fick även de full pott med fyror rakt över, vilket sammanlagt med deras drevdel skog från i vintras ger dem betyget Utmärkt på TJTK’s Anlagsprov Skog.

På söndagens utställning fick Gamekeeper’s IR Knatte Excellent med CK och blev femte bästa hanhund. Gamekeeper’s AH Kenzo erhöll ett Excellent, och Knattes kullsyster Gamekeeper’s IR Titti fick Very Good och blev därmed avelsgodkänd enligt TJTK’s kriterier.

Sist, men inte minst erhöll Gamekeeper’s Ilie Nastase utmärkelsen Årets Avelshane. Vi på kennel Gamekeeper’s är stolta över utmärkelsen och säger grattis till “Zeb’s” ägare och husse Benny Niklasson!

Den yngre av två nöjda kennelinnehavare med, från vänster, Diana, Quilla och Opal Springs

Den yngre av två nöjda kennelinnehavare med, från vänster, Diana, Quilla och Opal Springs

Gamekeeper’s Brioni är inte bara en duktig jakt- och provhund. Han är snygg också!

Sten Rönnerlings gul-vita pointerhane Gamekeeper’s Brioni har redan skaffat sig många fina utmärkelser; Guldpokalvinnare, Årets Unghund, Skogis Leilas Minnesstatyett, Nils Obels Minnespris Fältprov, 1a-pris i ÅK… I helgen fick Sten ett kvitto på att “Brolle” inte bara är en riktig kanon på jakt och jaktprov, utan även en välbyggd och exteriört god hund. Excellent med CERT och reserv-CACIB blev resultatet på SKK’s utställning i Ronneby! Grattis än en gång!

Gamekeeper's Brioni står för fasan i raps. Foto Åke Sjöström

Gamekeeper’s Brioni står för fasan i raps. Foto Åke Sjöström

J Gamekeeper’s AH Kenzo

Kenzo jan 2014På vägen fram för att  få Kenzo avelsgodkänd, startade ägaren honom i Göteborg den 3 januari. Det var premiär på utställning för både husse och hund, men de klarade det enligt förväntningarna! Kenzo fick CK CERT CACIB & BIR!
Sedan tidigare är anlagsprovet avklarat med ett 1a pris och nu återstår naturprov och PLL-test innan Kenzo kan brukas i avel.

Kenzo ligger nu i täten i den duktiga syskonskaran mot avelsgodkännande. 3 av hans syskon har gjort gryt vatten och en av dem har gjort naturprov i gryt.
Kenzo2 jan 2014Denna duktiga kull lär vi återkomma till flera ggr under 2014.

STORT GRATTIS från oss på kenneln till Kenzoz ambitiöse och duktiga förare Mats, som återfinns i skånska Munka-Ljungby!

Svensk Vinnare i Stockholm 2013 & lite nostalgi!

smulan3_110420På Svenska Hundmässan i Stockholm startade visserligen bara 2 tyska jaktterriers, men båda har varit vinnare innan och då haft hård konkurrens, så de är verkligen värdiga vinnare båda två! Båda hundarna är dessutom ett bevis på att jaktlig duglighet och exteriör kan kombineras!

Varför jag skriver om dem här på bloggen, beror på att de båda har en bakgrund på mödernet som i högsta grad berör kennel Gamekeeper’s, vilket jag tycker är väl värt att att uppmärksamma!

BIR & Svensk Vinnare 2013 blev Agnes (klicka för stamtavla/pedigree) och BIM samt Svensk Vinnare 2013 blev Pax Mariae Hermes.
Agnes mor “Ulli” är kullsyster till den utmärkte avelshunden J SE UCH G’s Ursus EW.
Agnes mormor Waltraud vd Recknitzwiesen importerades av kenneln som vuxen & morfar G’s Eley P. hanhundslinje lever kvar både här i Sverige och i Finland.

“Hermes” mormor G’s PR Zäta hade en bror vid namn G’s PR Zorro, som blev Världsvinnare (WW) i Nederländerna! Xillo vd Recknitzwiesen (död) importerades av kenneln som valp och blev här i Sverige en ypperlig nedärvare, vars söner/döttrar och barnbarn etc. fortfarande är framgångsrika i aveln både jaktligt och exteriört!

Ägarna och Uppfödarna till ovanstående hundar GRATULERAS å det varmaste!

Rävjakt och vorstehutställning

Idag åkte jag med Zita till Åstorp och SVK Södras utställning. Redan på vägen dit plingade det till i mobilen. Martin Blank skickade en bild på Trappers Adventure’s Viska med dagens första sprängda räv. Måste erkänna att jag kände mig ganska underlägsen och egentligen hellre varit i skogen.
Utställningen gick hyffsat för Zitas del och hon erhöll ett Very Good i jaktklass, med anmärkningar som framförallt kom sig av att hon är i jaktkondition. Å andra sidan skall väl en jakthund inte vara i utställninskondition så här års?!
Väl färdig i utställningsringen fick jag ännu ett mms från Martin. Hans schillertik hade tagit ett slag till ännu ett gryt där Viska jobbat hårt och intensivt i den ler- och vattenfyllda gången. Räv nr 2 sköts efter nedslag i en ändgång. Hatten av Martin!

20121201-143743.jpg

20121201-143757.jpg

Rapport från solens och vindarnas ö

Först som sist vill jag, apropå föregående inlägg, passa på och tacka Kenth för förtroendet! Att stå som huvudägare till Sveriges äldsta aktiva TJT-kennel är en ära. Att dessutom ha Kenth som ett bollplank för dryftande av idéer kring avel av såväl tjt som de för kenneln nya raserna pointer, vorsteh och finskstövare är en ynnest.
Så till inläggets rubrik. Den utlovade familjeresan till Öland sammanföll med ÖFKs utställning för raser av de brittiska stående fågelhundarna. Domare var legendaren Nils-Erik “ölandsnisse” Nilsson och han tilldelade Stenbitens Epson Excellent Ck i jaktklass, samt Westicums Ida ett välförtjänt Good i juniorklass.
Årets ölandstur innebar i sedvanlig ordning ett antal antikvariatbesök vilka resulterat i ett flertal trevliga böcker. En av de nyinköpta titlarna är kanske extra slående; Hösten var min och hundarnas – förf. Erik Berg. Låt detta bli mottot för kommande halvåret!

20120804-200659.jpg

Rasspecialen 22 juli 2012

Vackert väder och förespeglingen om öppen kritik fick Lars och mig (Kenth) att åka till klubbens Rasspecial. För mig lockade även att få träffa gamla bekanta, men de senare kunde jag räkna på ena handens fingrar tyvärr. Nåja, lite trivsamt småprat blev det dock, samtidigt som vi sneglade på hundarna i ringen.
Tyvärr gjorde bedömningen mig helt beklämd. Där finns en domare, men denne låter domaraspiranten sköta den handgripliga besiktningen av hundarna! Jag såg inte någon gång att domaren kollade tänderna eller skötte mätstickan! 
Tandkontrollen var burdus och flera hundar blev osäkra/rädda och ville inte öppna munnen. De blev då diskvalificerade direkt! En tik, som välvilligt öppnade munnen, fick i kritiken anmärkningen att hon saknade båda M3. Vid jaktprov 2011 fanns det 42 tänder i samma mun och se, när matte kom hem och kollade fanns de på plats igen! Märkligt!

Mätstickan sköttes inte heller korrekt utan mankhöjden mättes oftast på nedre delen av halsen, varpå flertalet hundar blev ca 2 cm högre än de varit tidigare! Mankhöjden skall mätas på högsta punkten på skuldran (manken) då hunden står avslappnat på bordet/marken, och den lodräta delen av mätstickan skall följa bakkanten på frambenet. Lutas stickan åt ena eller andra hållet blir måttet fel, likaså om hunden spänner sig (den blir högre). Trycker ägaren/domaren upp eller ned huvudet förändras också måttet märkbart. Mankhöjden ingår i avelsutvärderingen och det är viktigt att omsorg vidtas för att mätningen ska bli så korrekt som möjligt.

Om jag var ny på rasen och betalt anmälningsavgift och troligen åkt bra många mil för att visa upp min tjt, skulle jag ha blivit väldigt besviken på det oproffsiga bemötandet i ringen!
Utställningen var officiell och resultaten förs in i SKKs stambok. Hur roligt är det att läsa att hunden min är diskvalificerad, allrahelst då det inte står varför och inte heller sägs något på utställningen.

Kanske skulle man i framtiden har Skandinaviska domare på rasutställningarna och spara den tyska sakkunskapen till speciella, inofficiella granskningar vart tredje år eller så.