Category Archives: Jaktprov

Våren med pointrar och en vorsteh

En härlig och intensiv tillvaro med hundträning och arbete på vår gård Berg från morgon till kväll har inneburit ett långt avbrott i uppdateringen av hemsida och blogg. Icke desto mindre har våren, t.o.m. den 15:e april, avnjutits på vallar och stubbåkrar i sällskap med goda pointrar och en dansk strävhårstik som jag haft på träning i en månad. Den senare har varit en munter bekantskap som sin unga ålder till trots skött fågel på ett precist och behärskat sätt.

Vintern hade knappt släppt greppet, när jag fick jag förtroendet att föra Claes Jönssons torped, pointertiken Carnbrings Caol Ila, i öppenklass på VFK’s vårprov utanför Falköping. “Bella” gick frisk som vanligt, uppvisade en suverän reviering i sitt andra släpp och en fågeltagning i tredje, vilket renderade i ett 1:a-pris med hederspris i ÖKL från domare Lars Thulin.

I takt med värme och vegetationstillväxt blev fåglarna som klarat vintern mer spridda över markerna och på Jonathan Fexgårds terränger kring Varberg fick unghundarna erfara både vilda parhöns och varska fasantuppar. Att ge unghundarna frihet att ta egna initiativ leder förstås till både mer och mindre lyckade fågelkontakter. På så vis skaffar de emellertid värdefulla erfarenheter, vilka svårligen kan erhållas om de hålls i stramare tyglar.

På vårträningens sista dag styrdes kosan till Skåne där rapsen vuxit sig hög. Att jag har ett par spännande unghundsämnen att förvalta bekräftades av nestorn Sten Rönnerling, efter några fina situationer och frisk gå-lust av Jäkel och Jubla. Gamle Epson fick också följa med för motionens skull. Nedan finns ett litet galleri med bilder från några av vårens ögonblick.

Grytjaktprov med Gamekeeper’s AH Gant

Idag härjade Sten, Banjo och jag bland nordskånska rävar, i sällskap med traktens stövarfantaster. Drev nummer ett sträckte iväg drygt tre kilometer, vände tillbaka och slutade i ett gryt efter en timma. Gant har ju levererat tillfredställande på både jakt och prov i höst, men saknade gryt- eller vildsvinsmeriten för att bli avelsgodkänd av TJTK. Han var givetvis med i bilen och jag hade dessutom varskott grytdomare Leif Karlsson om dagens möjligheter. Han dök upp vid lunchtid och således fick Gant göra sitt grytjaktprov på räv nummer ett. Denna, en tik, förpassades strax till de sälla jaktmakerna efter ett resolut hundarbete, vilket renderade i ett föreslaget förstapris till kommande kollegie!

Banjo var vid det laget i full färd med sitt andra drev, men när vi var färdiga vi grytet, nåddes vi av beskedet att även drev nummer två slutade vid ett gryt efter drygt tre timmars buktande. Gamekeeper’s Diana har hittills varit hundraprocentig den gångna säsongen. Idag gick hon emellertid bet på den “springigaste” gryträv jag och Sten upplevt. Grytet var förvisso stort, nio ingångar över en yta av några hundra kvadratmeter, men räven rände under backen i över en timma utan att hunden fick mer än någon sporadisk kontakt med den. Mirokun och Browningbocken var osäkrade och stundtals kramade vi nästan nätskärningen ur kolven när vi hörde de snabba förflyttningarna under våra fötter. Mickel exponerade sig emellertid aldrig och till slut tvingade mörkret oss att lyfta på hatten. En värdig, om än sällsynt förlust.

Sten bärgar Gants "jaktprovsräv" ur skogen

Sten bärgar Gants “jaktprovsräv” ur skogen

Gant firar segern!

Gant firar segern!

Skogsprov för Gamekeeper’s AH Gant

I helgen startade jag Gamekeeper’s AH Gant på skogsprov för domare Mikael Ström. Sedan tidigare hade han gryt- och vattendel och efter ett prima drev på rådjur erhöll han välförtjänt 1:a-pris/Utmärkt på Anlagsprov Skog med 164 poäng. Gant har gått från klarhet till klarhet sedan han flyttade tillbaka till Ljunglid från sin förre ägare i våras. Den sista månadens jakter har han i mina ögon inte lämnat något övrigt att önska; bra sök, drevtider runt 30 minuter, stor skärpa och dådkraft i arbetet på vildsvin, samt ett för en jaktterrier härligt drevskall. Lägg därtill att han är otroligt snäll och stabil i psyket. Nu skall vi bara ordna en gryträv, så han kan få genomföra ett grytjaktprov.

Gant med sitt första vildsvin

Gant med sitt första vildsvin

Jaktprov med pointrarna på Gotland och summering av höstens jaktprov

I och med helgens jaktprov på Gotland avslutades “jaktprovssäsongen” för min del. Vädret var kanske inte det allra bästa, men några rapphönskullar och en handfull fasaner i varje parti gjorde att hundarna fick sina chanser på vilda fåglar, vilket jag sätter stort värde på. Av 24 starter under provet, var det endast en hund som gick till pris; min Lyngberga Nora revierade fint och gjorde ett prima arbete på en löpande fasantupp, vilket renderade i ett förstapris med hederspris i öppenklass. Därmed passerade hon nålsögat och nästa provstart blir i segrarklass! Jag startade även Gamekeeper’s Fröken Finemang och Carnbrings Caol Ila, men trots att de båda gick prima, lyckades de inte förvalta de chanser som fanns. Kanske hade det lönat sig att tränat på Gotland ett par dagar innan provet? Nåväl, de är båda unga och har framtiden för sig. Med ytterligare jaktlig rutin kommer också påpassligheten i fågel, vilket ju Nora så elegant bevisade.

En summering av de fyra provtillfällen jag startat på under hösten ger följande facit: 2SKL+5SKL med Donna. 4SKL med Stenbitens Epson. 3ÖKL, 2X2ÖKL, 1hpÖKL med Lyngberga Nora. 1UKL, 2X1hpUKL, bästa unghund på SPK’s huvudprov, tvåa i Guldpokalfinalken, samt 2UKL och 5:e-placerad i Derbyt med Carnbrings Caol Ila. Måste medge att jag är ganska nöjd;-)

Lyngberga Nora med nöjd husse efter öppenklass-ettan

Lyngberga Nora med nöjd husse efter öppenklass-ettan

Nora sekunderar Björn Meijels italienare Aristanis Kay (långt farm till höger i bild) under ett kort släpp efter avslutat prov.

Nora sekunderar Björn Meijels italienare Aristanis Kay (långt farm till höger i bild) under ett kort släpp efter avslutat prov.

 

Jaktprovsframgångar i Skåne

Det gångna veckoslutet tillbringades på skånska fält bland fågelhundskamrater, fasaner och rapphöns. Lyngberga Nora visade vilken effektiv hund hon är med två 2:a-priser i öppenklass. Därmed har hon tre premieringar på höstens fyra starter, och jag är övertygad om att ÖKL-ettan kommer.

Carnbrings Caol Ila startade även hon två gånger, med 1:a-pris med hederspris vid torsdagens unghundsklass, samt ett 2:a-pris och femte bästa hund på Derbyt. Fem starter i UKL under hösten har således renderat i 1UKL, 2X1hpUKL, samt 2UKL. Är mycket stolt och tacksam gentemot “Bellas” ägare Claes Jönsson för att ha ynnesten att föra en sådan hund!

I lördags startades f.ö. Gamekeeper’s Grappa (e. Stenbitens epson, u. Donna) av ägaren Finn Trana i Vestfold/Norge. Resultatet blev en 1UKL. Därmed har gamle Epson lämnat 1:a-pristagare med samtliga av de tre tikar han parat.

Nora spikade en nyslagen rapphöna i sista släpp och fick 2ÖKL av Rolf Sandström på Krageholm

Nora spikade en nyslagen rapphöna i sista släpp och fick 2ÖKL av Rolf Sandström på Krageholm

Carbrings Caol Ila gick som ett spjut och fick 1hpUKL av erling Clausen på Charlottenlund

Carbrings Caol Ila gick som ett spjut och fick 1hpUKL av erling Clausen på Charlottenlund

Vid onsdagens blandparti på Löddesborg tilldelade Kristina Edh 2ÖKL till Lyngberga Nora

Vid onsdagens blandparti på Löddesborg tilldelade Kristina Edh 2ÖKL till Lyngberga Nora

Derbyplaceringarna efter en lång dag; på 5:e plats Carbrings Caol Ila, ägare Claes Jönsson

Derbyplaceringarna efter en lång dag; på 5:e plats Carbrings Caol Ila, ägare Claes Jönsson

Jaktprov med pointrarna

För att vi skall ha vettiga hundar att jaga med även i framtiden, är det för mig en självklarhet att starta mina hundar på jaktprov. Trots att dessa inte alltid är ett perfekt verktyg för att utvärdera avelsresultatet, är de det bästa alternativet vi har. Dessutom ger de mig trevlig samvaro och givande möten med likasinnade, och att se mina hundars fel och förtjänster i jämförelse med andra ger intressanta perspektiv.

Vid MFK’s trevliga prov på Claes Carnbrings marker kring Bolunda och Nederby knep Donna en 2:a-placering i Segrarklass, en skendräktig Nora fick ett 3:-pris i Öppenklass och slutligen tog träningshunden och Epsondottern Carnbrings Caol Ila (till vardags kallad Bella) en 1:a i Unghundsklass. Bella ägs av pointermannen Claes Jönsson från Göteborg.

Helgen därpå gick SPK’s huvudprov av stapeln på Birger Knutssons marker utanför Falköping. Här placerade sig gamle Epson på 4:e plats i Segrarklassen, åtföljd av Donna som således blev femma. Under lördagens partier i Unghundsklass förde jag ovan nämnda “Bella” till ett 1.a-pris med HP. Hon blev även bästa hund och därmed en av finalisterna till Söndagens Guldpokalfinal. Där gick hon starkt, men fick se sig slagen av en rättmätig segrare i Södersjöns Gameboy, ägare Jimmy Börjesson.

I måndags avhölls Nordisk Pointermatch i Danmark på Schackenborgs slott. Donna, som egentligen var reserv, blev plötsligt ordinarie hund i laget, då en av de andra hundarna börjat löpa. Således for jag med lagkamraterna Sten Rönnerling och Bertil Mårtensson till sydligaste Jylland i söndags. Efter en lång dag i marken stod Norge som vinnande lag tätt följt av oss. Donna hade inte sin bästa dag, men var utan diskvalificerande fel och placerades på femte plats. Bertil Mårtenssons Black Luckys Antonia blev bästa hund.

Donna knep en 2skl på Bolundaprovet

Donna knep en 2skl på Bolundaprovet

Benny Melin dömde föredömligt hårt, men rättvist på Bolundaprovet. 3ökl till Nora, 1ukl till Caol Ila, samt 2ukl till Claes egen tik, Bellas syster Little Mill

Benny Melin dömde föredömligt hårt, men rättvist på Bolundaprovet. 3ökl till Nora, 1ukl till Caol Ila, samt 2ukl till Claes egen tik, Bellas syster Little Mill

Sten Rönnerling med Gamekeeper's Brioni inför SPK's huvudprov

Sten Rönnerling med Gamekeeper’s Brioni inför SPK’s huvudprov

4skl till Epson och 5skl till Donna på huvudprovet

4skl till Epson och 5skl till Donna på huvudprovet

Carnbrings Caol Ila, ägare Claes Jönsson, fick 1hpUKL och blev bästa unghund på huvudprovet

Carnbrings Caol Ila, ägare Claes Jönsson, fick 1hpUKL och blev bästa unghund på huvudprovet

Svenska laget till Nordisk Pointermatch

Svenska laget till Nordisk Pointermatch

 

Jaktveckan i Jämtland

Förra veckan tillbringades tillsammans med kära hustrun i Jämtland. Vi fann inte lika mycket fågel som föregående vecka, men hade trots allt jakt varje dag. Helgen tillbringades tillsammans med gamla och nya vänner på NNFK’s jaktprov i Edevik. Epson gick i finalsläpp mot Eva Permans duktiga Princess of Speed, som kort efter släpp spikade en singelripa och därmed blev välförtjänt vinnare.

Att komma hem efter två veckor till fjälls, nästan utan mobiltäckning, innebär mycket jobb och bråda dagar. Lite fältträning inför stundande jaktprov och rapphönsjakter har dock hunnits med. Uppdatering kommer!

Donna har just lämnat av ripan till nöjd husse

Donna har just lämnat av ripan till nöjd husse

Vackra fjäll - vacker fru!

Vackra fjäll – vacker fru!

Frukt-och-mandel-paus

Frukt-och-mandel-paus

På Zuchtprüfung i Tyskland

Gamekeeper's AH Gant med nöjd "ny-gammal" husse.

Gamekeeper’s AH Gant med nöjd “ny-gammal” husse.

För en vecka sedan köpte jag tillbaka en 2,5-årig TJT-hane, Gamekeeper’s AH Gant, som vi sålde som valp. Då fick jag idén att ett Zuchtprüfung borde vara ett bra sätt att bringa klarhet i huruvida den lille illbattingen besatt de rätta egenskaperna, värda att utforska närmare under kommande jaktsäsong. I både Danmark och Tyskland hålls vårprov innefattande samtliga moment; gryt, hardrev och vatten. Det enda tillfälle inom rimligt räckhåll som återstod såhär i elfte timman var helgens Zuchtprüfung i Schleswig-Holstein. Sagt och gjort! På, enligt mig själv, påfallande god gymnasietyska författades ett brev till provledare. Detta mottogs väl och min första anmälan till ett prov i Tyskland var ett faktum. Förutom synnerligen trevliga nya bekantskaper i både Danmark och Tyskland, resulterade provstarten i ett andrapris med 164/172p för lille Gant, som fick full pott på drev och gryt. Däremot fattades några poäng på vattenarbetet till maxpoäng. detta till trots är jag en smula imponerad av hans prestation med tanke på att han fram till förra helgen tillbringat senaste halvåret i hundgård, är i dålig kondition och, givetvis, oförberedd inför provets olika delmoment. Att han dessutom skött sig synnerligen väl här hemma och i övrigt under tysklandsturen gör att jag vågar hoppas på en trevlig fortsättning på vår samvaro. Små och skarpa TJT-hanar med stabilt temperament och jaktlust utöver det vanliga hör inte till vanligheterna!

Ett extra tack till John och Solveigh Andersen, Danmark, för att vi fick avlägga en blixtvisit vid deras provgryt dagen före provet, så att Gant skulle få en chans att uppleva den tyska provgrytskitteln (vilken han omedelbart deschiffrerade…)! Ett synnerligen trevligt mottagande av alla som var inblandade i provet gör att det definitivt inte var sista gången jag reser till Tyskland på Zuchtprüfung!

Det var en synnerligen positiv upplevelse att delta på ett tyskt Zuchtprüfung, vilka verkar vara omhuldade begivenheter!

Det var en synnerligen positiv upplevelse att delta på ett tyskt Zuchtprüfung!

Det tyska provgrytet ser lite annorlunda ut än våra egna.

Det tyska provgrytet ser lite annorlunda ut än våra egna.

 

 

Gamekeeper’s Brioni tar ännu en SKL-placering

Vid FA’s CACIT-prov på Löddesborgs fantastiska marker placerade sig knappt treårige Gamekeeper’s Brioni, ägare och förare Sten Rönnerling, ännu en gång i SKL. Denna gång på sjätte plats. Fantastisk fart och stil i ett sök av stundtals våldsamt stort format gjorde hans vanligen goda reviering något öppen, därav placeringen. Sammantaget måste jag ändå säga jag är mycket nöjd med valet av just Brioni som hane till Donnas nuvarande kull; de valparna lär man nog inte behöva smörja in med skokräm… Grattis och lycka till på kommande veckors segrarklasser Sten!

 

  

Två Epson-avkommor till pris i dagens Unghundsklass i Skåne!

Idag startades för första gången avkommor från Carnbrings Whisky-kull, e. Stenbitens Epson u. Tiurskogens Penny, på jaktprov. Claes egen tik Little Mill, gick friskt och erhöll 1UKL. Hon blev dessutom provets bästa hund! Kullbrodern Black Bull, ägare och förare Magnus Kwant fick 2UKL, villet även det förtjänar en applåd då det var jaktprovspremiär för både husse och hund. Ett stort grattis från oss på Gamekeeper’s kennel!