Category Archives: Nyheter

Följ oss på Instagram!

Som synes har hemsidan inte uppdaterats sedan i våras. Inte för att det inte hänt någonting på kenneln, tvärtom! En intensiv tillvaro med jakt och hundar har gjort att vi använt oss av instagramkontot @gamekeeperskennel för att nå ut med information om vad som försiggår. Under våren kommer vi delvis omarbeta hemsidan, web-butiken och kennelns facebooksida, men till dess är ni välkomna att följa oss på instagram!

Pointervalpar

Den 31e mars födde J Lyngberga Nora åtta valpar (5 hanar+3 tikar) efter NOUCh NOJCh Black Luckys Ingo. Nora är en mycket komplett hund, som jag fällt åtskilligt med fågel över på både fjäll, i skog och på fält. Hennes stabilitet i fågelsituationer, kombinerat med klockren reviering och vass näsa har renderat i förstapriser i både UKL och ÖKL. Hon har dessutom jaktprovsmeriter från både fjäll och fält.

Ingo torde inte behöva någon närmare presentation; en kompromisslös och urstark pointer av bästa märke, som bl.a. erhållit utmärkelserna Årets Fågelhund och Årets Högfjälshund i Norge. Ett flertal av hans avkommor har redan visat goda kvaliteter med höga premieringar på jaktprov i flera länder, samt på både fjäll, fält och i skog.

Att både Ingos och Noras egenskaper backas upp av synnerligen starka blodslinjer borgar för att valparna har förutsättningar att bli effektiva hundar på både jakt och jaktprov. De är leveransklara den 26e maj. Intresserade ombeds kontakta Kalle på 0707-732386, eller kalle@gamekeepers.se

Lillmatte med Nora och valparna

Lillmatte med Nora och valparna

 

Lyngberga Nora skall paras med Black Luckys Ingo

Lyngberga Nora löper och skall paras med Black Luckys Ingo. Kombinationen blir en linjeavelsparning på Ingos far, tillika Noras farfar, Black Luckys Rapp. Rapp är bevisligen en av de starkaste nedärvarna av prima jaktegenskaper i Norsk och Svensk pointeravel det senaste decenniet, och Ingo en av hans högst meriterade söner. Bl.a. blev Ingo årets fågelhund i Norge 2012 och årets högfjällshund 2013. Detta är mig veterligen första gången någon linjeavlar på just Rapp och att fler betydande hundar, såsom BL’s Copiad och Fly ligger bakom båda föräldradjuren gör inte saken sämre!

Både Nora och Ingo kommer ur kullar med flera meriterade syskon. De är solida hundar med god mentalitet och besitter pointerns alla utmärkande egenskaper, så som fart, stil, reviering, viltfinnarförmåga och stor uthållighet.

ingo.nora.stamtavla

Gamekeeper’s Chill Out är död

Söndag kväll och tid för reflektion. Under en rävjakt i veckan grytade Banjo två rävar i samma gryt. Chilli släpptes ner och strax hördes att hon fick kontakt. Efter kanske tjugo minuter kom en räv i god fart, som dessvärre bommades av passkyttarna. Chilli förblev i grytet, men jag hörde henne tydligt, om än på djupet. Efter ca. en och en halv timma tystnade det och förblev sedan tyst. Grytpejlen hade givetvis slut på batteri, så det vara bara att gräva på måfå. Jag grävde och lyssnade i sex timmar utan resultat. Jaktkamraterna ordnade en grävmaskin till nästa morgon, varför jag övernattade på marken. Ensam i mörkret låg jag med örat mot marken i natten innan tröttheten tvingade mig till sängs. En bur var utställd med min tröja i, och tidigt nästa morgon nalkades jag grytet med förhoppning att möta min lilla terriers blick från densamma, men icke.

En tom bur på morgonen, väcker tankar och känslor...

En tom bur på morgonen, väcker tankar och känslor…

Grävmaskin tillkallades - hunden skall ut till varje pris!

Grävmaskin tillkallades – hunden skall ut till varje pris!

Grävmaskinen anlände och försiktigt grävde vi oss in från sidan mot den plats där jag hörde Chilli 18 timmar tidigare. Vi kom på grytgången och en kittel. Jag fortsatte försiktigt för hand och grävde ur en sandfylld grytgång likt en tunnel. Sanden var omöjligt nedrasad av oss, varför jag anade det värsta. Efter halvannan meter tunnelgrävande stötte jag plötsligt på en svart svanstipp. Chilli var död och kall, troligen avliden av syrebrist då grytgången verkade rasat igen. Hon låg i “anfallsposition” mot räven som låg en kort bit innanför.

Chilli under sista drevjakten med henne, när jag kopplade på fullt drev när det skulle korsa väg 156

Chilli under sista drevjakten med henne, när jag kopplade på fullt drev när det skulle korsa väg 156

Belåten Chilli efter sista såten - bilden är från en jakt härom veckan. Nog levde hon ett rikt terrierliv!

Belåten Chilli efter sista såten – bilden är från en jakt härom veckan. Nog levde hon ett rikt terrierliv!

Gamekeeper’s Chill Out var min andra TJT. Jag köpte henne som valp av Kenth, en sommardag för fem och ett halvt år sedan. Hon blev starten på min delaktighet i Kennel Gamekeeper’s, erövrade ett par vandringspriser för sina fina prestationer på anlagsprov i tidig ålder, och blev mor till fyra valpkullar. Ett par av hennes avkommor är meriterade och min G’s Diana har just nu själv valpar här hemma. Det var skjutet samtliga arter av i Sverige förekommande frilevande klövvilt för henne, samt något tjog gryträvar. Vid något tillfälle tjänstgjorde hon även som andapportör med gott resultat. I hemmet var hon lojal och lättsam, och min sexåriga dotter Toves favorithund. Självklart fick hon en hederlig begravning, men när tårarna torkat på oss alla, är vi överens om att hon dog på ett sätt som anstår en TJT av det rätta virket; med stövlarna på och i färd med det hon hyste den starkaste passion för! Nu gläds vi åt hennes döttrar och åtta veckor gamla dotterdottern Gamekeeper’s Mata Hari. Fast visst saknade jag henne under drevjakten härom dagen när såten var full av gris, eller vid fotändan i sängen som hon ansåg vara hennes självklara plats i hemmet.

1½-årig TJT-tik, Vilja, till salu

Den 1½-åriga tjt-tiken Vilja (e. Urmel vom Goldacker u. Trappers Adventures Viska) är till salu, då jag inte har behov av nuvarande antal terriers. Hon är mycket vänlig och lyhörd och har drivit bra i vintras. Hon är inte tränad i gryt, eller på gris. Hon är 37cm hög, utställd med Excellent, CERT och BIR, har 42 tänder, korrekt bett och är PLL:NN (fri från anlag). Pris 15000kr. SÅLD

vilja

Quilla har valpat.

Klumpen i halsen efter att ha tagit bort gamla Mirra hade ännu inte försvunnit, när vi igår morse konstaterade att Ella (Hivlingen’s Quilla) var i full färd med att föda sina valpar efter Mirras son, Gamekeeper’s Brandon. Hon födde fem valpar, men tre av dessa dog tyvärr under det första dygnet, varför det nu endast ligger en han- respektive tikvalp i valplådan. Sådant är alltid tråkigt och om orsakerna kan man bara spekulera; var det för att de faktiskt föddes 4-5 dygn före beräknat datum, eller var det helt enkelt bara “naturens” sätt att gallra ut de svagaste? Jag har hittills varit förskonad från allvarligare missöden under/efter valpningar, men vet att det är sådant som händer då och då.  Hursomhelst är vi givetvis mycket glada för de två små kvarvarande krabaterna, vilka verkar särdeles livskraftiga. Då detta blir K-kullen, är deras namn redan bestämda; Kaiser och Katinka. De kommer tills vidare att stanna här på kenneln och är alltså inte till salu. Alla ni som står på intresselista för en TJT-valp på kenneln, ber jag vänligen ha tålamod tills Chill Out (parad med Hivlingens Nicko) valpar kring midsommar. Hon börjar redan se tjock ut.

Gamekeeper's Kaiser och Katinka, ett dygn gamla.

Gamekeeper’s Kaiser och Katinka, ett dygn gamla.

På Zuchtprüfung i Tyskland

Gamekeeper's AH Gant med nöjd "ny-gammal" husse.

Gamekeeper’s AH Gant med nöjd “ny-gammal” husse.

För en vecka sedan köpte jag tillbaka en 2,5-årig TJT-hane, Gamekeeper’s AH Gant, som vi sålde som valp. Då fick jag idén att ett Zuchtprüfung borde vara ett bra sätt att bringa klarhet i huruvida den lille illbattingen besatt de rätta egenskaperna, värda att utforska närmare under kommande jaktsäsong. I både Danmark och Tyskland hålls vårprov innefattande samtliga moment; gryt, hardrev och vatten. Det enda tillfälle inom rimligt räckhåll som återstod såhär i elfte timman var helgens Zuchtprüfung i Schleswig-Holstein. Sagt och gjort! På, enligt mig själv, påfallande god gymnasietyska författades ett brev till provledare. Detta mottogs väl och min första anmälan till ett prov i Tyskland var ett faktum. Förutom synnerligen trevliga nya bekantskaper i både Danmark och Tyskland, resulterade provstarten i ett andrapris med 164/172p för lille Gant, som fick full pott på drev och gryt. Däremot fattades några poäng på vattenarbetet till maxpoäng. detta till trots är jag en smula imponerad av hans prestation med tanke på att han fram till förra helgen tillbringat senaste halvåret i hundgård, är i dålig kondition och, givetvis, oförberedd inför provets olika delmoment. Att han dessutom skött sig synnerligen väl här hemma och i övrigt under tysklandsturen gör att jag vågar hoppas på en trevlig fortsättning på vår samvaro. Små och skarpa TJT-hanar med stabilt temperament och jaktlust utöver det vanliga hör inte till vanligheterna!

Ett extra tack till John och Solveigh Andersen, Danmark, för att vi fick avlägga en blixtvisit vid deras provgryt dagen före provet, så att Gant skulle få en chans att uppleva den tyska provgrytskitteln (vilken han omedelbart deschiffrerade…)! Ett synnerligen trevligt mottagande av alla som var inblandade i provet gör att det definitivt inte var sista gången jag reser till Tyskland på Zuchtprüfung!

Det var en synnerligen positiv upplevelse att delta på ett tyskt Zuchtprüfung, vilka verkar vara omhuldade begivenheter!

Det var en synnerligen positiv upplevelse att delta på ett tyskt Zuchtprüfung!

Det tyska provgrytet ser lite annorlunda ut än våra egna.

Det tyska provgrytet ser lite annorlunda ut än våra egna.

 

 

Gamekeeper’s Brioni tar ännu en SKL-placering

Vid FA’s CACIT-prov på Löddesborgs fantastiska marker placerade sig knappt treårige Gamekeeper’s Brioni, ägare och förare Sten Rönnerling, ännu en gång i SKL. Denna gång på sjätte plats. Fantastisk fart och stil i ett sök av stundtals våldsamt stort format gjorde hans vanligen goda reviering något öppen, därav placeringen. Sammantaget måste jag ändå säga jag är mycket nöjd med valet av just Brioni som hane till Donnas nuvarande kull; de valparna lär man nog inte behöva smörja in med skokräm… Grattis och lycka till på kommande veckors segrarklasser Sten!

 

  

Två Epson-avkommor till pris i dagens Unghundsklass i Skåne!

Idag startades för första gången avkommor från Carnbrings Whisky-kull, e. Stenbitens Epson u. Tiurskogens Penny, på jaktprov. Claes egen tik Little Mill, gick friskt och erhöll 1UKL. Hon blev dessutom provets bästa hund! Kullbrodern Black Bull, ägare och förare Magnus Kwant fick 2UKL, villet även det förtjänar en applåd då det var jaktprovspremiär för både husse och hund. Ett stort grattis från oss på Gamekeeper’s kennel!

  

Valptid

valp2I skrivande stund finns två pointerkullar på kenneln; 5 hanar och 4 tikar e. Gamekeeper’s Brioni u. Donna, samt 4 hanar och 5 tikar e. Forsrännarens Hugge u. Lyngberga Nora. Jag har mycket stora förväntningar på båda kullarna och det är spännande att följa deras utveckling. Idag fick jag besök av Magnus Kwant, som har unghanen Carnbrings Black Bull (e. Stenbitens Epson u. Tiurskogens Penny). En god vän till Magnus skall ha en hanvalp från Donnas kull och Magnus, som även är en duktig fotograf, hade kameran med för att ta några bilder. Jag tar mig friheten att publicera två av dem här.

Glädjande ur ett pointerperspektiv är att det finns många mycket spännande parningar just nu! Chansen att få en duktig kamrat på jaktstigen torde vara god från de flesta av de nuvarande parningar/kullar jag känner till. Det stora utbudet till trots är de flesta valparna från mina kullar tingade, men för den intresserade jägaren finns ett par hanvalpar kvar att tinga!

valp