Category Archives: Träning

Våren med pointrar och en vorsteh

En härlig och intensiv tillvaro med hundträning och arbete på vår gård Berg från morgon till kväll har inneburit ett långt avbrott i uppdateringen av hemsida och blogg. Icke desto mindre har våren, t.o.m. den 15:e april, avnjutits på vallar och stubbåkrar i sällskap med goda pointrar och en dansk strävhårstik som jag haft på träning i en månad. Den senare har varit en munter bekantskap som sin unga ålder till trots skött fågel på ett precist och behärskat sätt.

Vintern hade knappt släppt greppet, när jag fick jag förtroendet att föra Claes Jönssons torped, pointertiken Carnbrings Caol Ila, i öppenklass på VFK’s vårprov utanför Falköping. “Bella” gick frisk som vanligt, uppvisade en suverän reviering i sitt andra släpp och en fågeltagning i tredje, vilket renderade i ett 1:a-pris med hederspris i ÖKL från domare Lars Thulin.

I takt med värme och vegetationstillväxt blev fåglarna som klarat vintern mer spridda över markerna och på Jonathan Fexgårds terränger kring Varberg fick unghundarna erfara både vilda parhöns och varska fasantuppar. Att ge unghundarna frihet att ta egna initiativ leder förstås till både mer och mindre lyckade fågelkontakter. På så vis skaffar de emellertid värdefulla erfarenheter, vilka svårligen kan erhållas om de hålls i stramare tyglar.

På vårträningens sista dag styrdes kosan till Skåne där rapsen vuxit sig hög. Att jag har ett par spännande unghundsämnen att förvalta bekräftades av nestorn Sten Rönnerling, efter några fina situationer och frisk gå-lust av Jäkel och Jubla. Gamle Epson fick också följa med för motionens skull. Nedan finns ett litet galleri med bilder från några av vårens ögonblick.

Gott Nytt År önskar Gamekeeper’s kennel!

Såhär på nyårsaftons eftermiddag blickar vi tillbaka på ett fantastiskt år med mycket bra jakt och fina premier på jaktprov. 2014 började i vanlig god ordning med slutspurt på klövviltjakterna och rävjakt med stövare och terriers. Första drevräven för Foxy var en höjdpunkt! Under våren föddes kennelns två valpkullar det gångna året; en TJT-kull och en pointerkull. De valparna har nu passerat halvårsstrecket och de flesta har redan visat framtassarna på Dianas stigar!

När så hösten äntligen kom inleddes säsongen med ett par veckor till fjälls. Ett gott fågelår och bra hundmaterial resulterade i härliga jaktupplevelser och många ripor och tjädrar i säcken. Att få göra nya trevliga bekantskaper på SPK’s huvudprov i Piirtivuopio var även det en höjdpunkt.

Hösten har därefter fortsatt med fältfågeljakter, rävjakt och givetvis klövviltjakter med tyskarna. Jaktprovsmässigt har det varit ett lyckat år med två förstapris på anlagsprov skog för respektive Gamekeeper’s Diana och Hivlingen’s Quilla. Quilla klarade ju dessutom av sitt grytjaktprov härom dagen med en föreslagen etta till kollegiet. Vidare har några Gamekeeper’s-tyskar klarat av drev- eller gryt-/vattendelarna, varför vi ser fram emot fler kompletta anlagsprov kommande år! På pointerfronten startade Sten Rönnerling vårproven med en 1ÅK för Gamekeeper’s Brioni. Detta resultat har dessutom följts upp med en 2SKL i oktober. Birger Knutsson startade Gamekeeper’s Fakir en gång med 1UKL som resultat. Själv har jag erövrat 1UK och 2UKL med Lyngberga Nora, 2UKL med Gamekeeper’s Fröken Finemang, samt 2ÖKL och 1hpÖKL med Donna. Vidare blev det en ÖKL-etta för vorstehn Stenbitens Carmenzita.

De finaste upplevelserna med hundarna har emellertid som vanligt varit jakterna; den gamle ripkallen med Epson, en trippel på tjäder med Carmenzita, Dianas första gryträv, vildsvin för jaktterrierna, knipjakter i vinterskärgård m.m. Vi på kennel Gamekeeper’s vill tacka alla, inga nämnda inga glömda, för 2014 och önskar en bra jaktstart på 2015!

Pointerjakt i höstväder

I grådiset, över plöjen, höstsådder och gräsmarker har det blivit någon liten tur med pointrarna. Fasanerna är varska såhär års och inte helt enkla att komma inpå livet. I dikeskanter, vassar och längs stengärden finner man dem oftast och att ta en pointer, bössan och en handfull patroner för en halvtimmasjakt gör varje dag till en jaktdag om man hinner innan mörkret sänkt sig.

En ambitiös valpköpare, Magnus Kwant, med den unga pointerhanen Carnbrings Black Bull (e. Stenbitens Epson, u. Tiurskogens Penny) ville träffas för en sväng i markerna. Jag fick till min stora glädje se en välförd och lovande unghund. Med mognad och erfarenhet kan han bli riktigt vass på både prov och jakt! Magnus är dessutom en skicklig fotograf och knäppte några bilder på Epson, Donna och mig.

En sväng med Edison i rapphönsmarken

En halvtimma av vackert eftermiddagsljus efter jobbet förvaltades på bästa sätt tillsammans med Michrima Edison på Birger Knutssons rapphönsmarker. Bössan var inte med idag, vilket kan vara rätt klokt ibland om målet är att få till en långsiktigt lydig fågelhund.

 [youtube https://www.youtube.com/watch?v=H71Wr4-t5ks&w=560&h=315]

Michrima Edison står för rapphönskull

Michrima Edison står för rapphönskull

Edison spikar singelhöna

Edison spikar singelhöna

En eftermiddagsrunda med vorstehhundarna

Edison, Zita och Ebba fick lite släpptid efter jobbet idag. Jag var inte helt nöjd med deras första släpp; lite “kluddigt” för att tala skånska… Efter en stund vred vinden något och vad detta innebar för vittringen vet jag inte, men alla tre gick upp sig betydligt, vilket därmed också var fallet med husses humör! När Edison avslutade med några klockrena fågelarbeten gick hemfärden lätt. Imorgon väntar årets första fasanjakt; härliga tid!

20141003-224927.jpg

Fantasi!

I förra veckan var det den unga pointertiken Gamekeeper’s Fröken Finemang som hade ett minnesvärt släpp i träningsmarken. Idag var det kullsystern Fantasis tur. Fart och stil har hon besuttit i övermått redan tidigare, men reviering och därtill hörande jaktlig medvetenhet har jag inte upplevt varit riktigt mogna. I helgen och under dagens släpp verkar det till min stora glädje som att bitarna börjar falla på plats och vad som varit en fröjd för ögat börjar nu även resultera i jaktlig effektivitet!

Gamekeeper's Fantasi spikar nyslagna rapphöns

Gamekeeper’s Fantasi spikar nyslagna rapphöns

Fröken Finemang!

Vissa dagar i ett hundliv består i minnet lite mer framträdande än andra. Idag, eller snarare i eftermiddags, gjorde den lilla, till kroppsformatet oansenliga pointertiken Gamekeeper’s Fröken Finemang husse minnesvärt belåten. Under några släpp tillsammans med kullbrodern Fakir hos Birger uppvisade hon en fart, reviering, sök och effektivitet som jag fortfarande tänker på med ett leende på läpparna! Tre stånd för rapphöns, varav de två sista med avance och hygglig respekt blev övningens belöning för den lilla tiken, namngiven efter en av min dotter Toves favoritkaraktärer “Madicken”, vilken har just Fröken Finemang som smeknamn av sin far.

20140925-212253.jpg

20140925-212300.jpg

Rapphönsjakt!

Det är tur att dygnets ljusa timmar fortfarande är ganska många; tidig morgon, dubbel dag, är en devis att leva efter med mycket att göra på både jobb och jakt. September är en fantastisk jaktmånad och att jaga rapphöns i det vackra vädret på gyllengula stubbar och i betfält är en ynnest. Att jakterna dessutom skett i trevligt sällskap hos nestorn Sten Rönnerling i Skåne och tillsammans med före detta kollegor och elever på Rådde gård gör inte saken sämre. Dessutom har det blivit någon träningsrunda med unghundarna på Birger Knutssons trevliga marker. Höjdpunkterna rent jaktligt har varit många, men att fälla Noras första rapphöns, samt allt mer behärskade fågelsituationer av ungtiken G’s Fröken Finemang sticker ut som höjdpunkter. Som grädde på moset har vi dessutom hunnit med några försök på tjäder med Carmenzita och ett par fina drev på både hare och räv med ungstövaren Foxy. Ser med tillförsikt fram emot kommande höst och vinter med hela hundbatteriet!

Från ripvide till rapphönsstubb

Med hundar och husse i bra trim efter fjälljakten, är det bäst att inte spilla tid på onödig vila! I veckan har vi besökt Birger Knutssons trevliga marker och konstaterat att omställningen från fjäll till fält gått lätt för hundarna. Extra glädjande var att Nora, som haft en släng av skendräktighet och inte varit riktigt sig själv de senaste veckorna, är tillbaka i sitt rätt jag. Hårt gående med bibehållen följsamhet, och välrevierande med klockren fågelbehandling. Det är så jag vill se en pointer!

20140912-214541.jpg

20140912-214558.jpg

Vorstehträff

Ikväll fick vi besök av tre valpköpare från fjolårets vorstehkull (Gamekeeper’s E-kull). Träningsråd i allmänhet och fokus på eftersöksgrenarna i synnerhet stod på programmet. Att se vackra och lovande unghundar med ambitiösa och intresserade förare är verkligt härligt för en uppfödare! Efter lite finslipning av detaljerna hoppas vi på jaktprovstart senare i höst.
Från vänster; Leif med Essa och min egen Ebba, Björn med Effi, samt Thomas med Ess. Samtliga har redan visat prov på stabil mentalitet, rejäl gålust och bra fågelbehandling. Dessutom verkar de besitta bra rovviltskärpa och goda allroundegenskaper; för Essa har det t.ex skjutits flera grävlingar på ståndskall de senaste veckorna!

20140819-002623.jpg