Monthly Archives: april 2011

Gamekeeper’s Chill Out i provgrytet

Just hemkommen efter första vändan till provgrytet med Chilli. Hon är nu 11 månader och det är första gången hon ser en levande grävling. Jag måste erkänna att jag aldrig sett en unghund – hane eller tik – med så in i helsike mycket “gåpåanda”. Känner mig ganska säker på att hon redan nu skulle jobba hårt och kompromisslöst i ett naturgryt, men väljer att ge henne lite mer tid att mogna innan de verkliga bataljerna tar vid. Skall bli spännande att följa hennes utveckling.

I övrigt är det full rulle; dvärghönsen som skall ruva fram fasan- och rapphönsägg börjar lägga sig, vorstehvalpen Zita har blivit varse att det faktiskt är ganska trevligt att lyda husse, och gamla Mirra har gjort förtjänstfulla arbeten vid någon skyddsjakt i gryt. Av vad jag hört från Kenth, så verkar tjt-valparna hos honom växa väl och Syrena gör ett utmärkt mamma-arbete.

Hesselhöj Estelle – “ny” hund på kenneln

Efter drygt två månader hos Sten Rönnerling är pointertiken Hesselhöj Estelle, eller Stella som hon kallas, åter på Ljunglid. Bortsett från de senaste månaderna, då hon har haft valp hos Sten, har hon nämligen varit hos mig i över ett år. Under den tiden har hon brukats flitigt vid jakt på fjäll och fält, såväl som i skogen. En härlig hund med stor personlighet, och en sådan pointer som “tål” att det skjuts mycket vilt över henne utan att för den sakens skull “brinna till” och bli olydig. Nu är hon alltså min och har kommit för att stanna. Hon har 1a pris med HP i öppenklass på jaktprov och en 2a på utställning.

Exakt 63 dygn!

Igår föddes Syrenas valpar på 63 dygnet, helt efter skolboken!

Första bilden på valparna och trött mor!
Det blev 2 hanar & 5 tikar när allt var över.
7 svarta, jämnstora krabater, som pysslas om av en ambitiös mamma!
Nästa valprapport kommer att publiceras om ca 1 vecka, under SALU/Valpar.

Tysk jaktterrier – allroundhunden!

Ännu ett inlägg på temat “TJT är bara rabiata och allmänt aggressiva hundar”.

Några av lammen hemma har blivit lite väl vidlyftiga – om de vore fågelhundar skulle man kunna säga att de gått ur hand. Tog därför med mig Mirra (G’s Mirra Tikkaotter) som idag fick agera vallhund – kanske något att lägga till i rasbeskrivningen? Betänk att hon knappt varit i kontakt med får/lamm tills för två årsedan (hon är 9 nu) och att 5 av våra svenska klövviltarter är skjutna på drev för henne. Tjt är en minst sagt bildbar hund som, om man sysselsätter sig med den och får den att förstå ens önskningar, är användbar till det mesta – som synes!

15e april

Sista vårträningsdagen med fågelhundarna. Gårdagen tillbringades i Skåne där alla tre jyckarna hade roligt med parhönsen på Hejdeholm. Bäst gick nog Hatari som förvaltade sin enda chans på fågel mycket väl. De äldre hundarna hade någon stöt vardera trots god vind (åtminstone i våra tvåbenigars tycke), men lyckades även prestera något bra fågelarbete. Efter en lång och trevlig dag med Sten Rönnerling beslöt jag att ta en sväng söderut ner till Anders och Biddi på Viarps kennel innan hemfärden. Det var roligt att visa upp Hatari för dem, även om hon inte gick som hårdast efter dagens övningar. Dessutom var det kul att se hennes syster Hazel, samt halvsyster Elja i aktion. Att jag dessutom fick tillfälle att tala om för både Hatari och settern Penny hur jag ser på har- och rådjursjakt var också nyttigt för de båda.

Idag skiner solen över Ljunglid och Epson har presterat ett fint fågelarbete på ett rapphönspar. Se bilden. När fältträningen nu är tillända börjar apportdressyr för Hatari och träning i bruksgrenar inför planerad start på Gebrauchsprüfung med TJT’n Chill Out. Det finns alltid något att göra!

Priser till Jägarhults Banjo

I söndags kväll ringde Kent Liljekvist, Holsljunga, och sa “jag har bilen full med priser till dig”.

“Det var ju kul”, sa jag. “Varför då?”

Det visade sig att han bevistat Hallands stövarklubbs årsmöte, och där kammade tydligen Banjo hem det mesta; bästa finskstövare i elitklass, bästa elithund på räv, samt en rosett för jaktchampionatet! Jag hade ingen aning om det, så det känns lite trist att jag inte var där och kunde ta emot dem personligen. Icke desto mindre är det väldigt roligt att Jägarhults Banjo, min första stövare, belönas med så fina utmärkelser.

Boktips!

Har genom min nya kollega på Naturbruksgymnasiet Svenljunga, Patrik Soelberg, fått tipset om boken Natur- og Vildtpleje av Niels Söndergaard. En drygt 500 sidor tjock “bibel” för viltvårdare som på ett föredömligt sätt förenar praktiska råd med vetenskapliga fakta. På danska, men det språket är ju som väl är lättare att läsa än att tala! Går att beställa från landscentret.dk/netbutikken

Lek i solen 2

Syrena har stånkat och stönat en längre tid nu, men i veckan som gick blev hon plötsligt på bushumör, när en f.d. ”födelsedagsballong” kom farande mot henne! Hon kastade sig om en tiger på den kvartsfulla ballongen och bar den stolt ett par hundra meter tills luften plötsligt pös ut.

Hennes valpning är beräknad till fredag i denna vecka, men jag är inte säker på att hon kan ”hålla dem” kvar till dess.  Normalt är hon väldigt matglad, men nu äter hon bara små mängder då och då.
Till helgen hoppas jag kunna något skriva om hennes valpar här på bloggen!

Våren är här – på riktigt!

Veckan på Ljunglid har bjudit på de första lammen, sädesärlorna och första mopedturen för granngubben Rune. M.a.o. tre säkra vårtecken! Lägg därtill att tranorna trumpetar från mossen och koltrastens sena kvällsserenad ackompanjeras av både morkull-“knorr-pisp” och rapphöns-“knirp”, så förstår ni att vårkänslan är total. Tog med mig kameran på kvällspromenaden och tog bilden brevid på en av de få överlevande fasanhönorna efter den gångna hårda vintern. Hoppas att hon hittar en präktig tupp, en skyddad plats för redet, och klarar av att dra fram en egen kull.

Mjuka hemma och hårda på jakt!

Sten Rönnerling brukar säga att hans hundar skall vara mjuka hemma och hårda på jakt. Ett bra motto tycker jag. Många tror att skarpa hundar som t.ex. tysk jaktterrier är rabiata och bitska dygnet runt, året runt. Inget kan vara mer fel! Rovviltskärpa och jaktlust har inget med aggressivitet mot människor att göra. Dessutom tror jag att de hundar som har lätt för att koppla av hemma, och kanske rent av verkar lite loja inomhus, ofta är de som är mest trygga och därmed har mest auktoritet i mötet med t.ex. vildsvin, eller räv och grävling i gryt. Om vi tar min gamla G’s Mirra Tikkadotter som exempel, så är det skjutet några hundra vilt för henne. Har aldrig “fört bok” över hennes bravader (tyvärr), men tippar på att över hälften av dessa är rovvilt av olika slag – mest i gryt, samt ett knippe strykarkatter. Mirra får väl betäcknas som en hyffsat skarp tik; har sett någon med högre skärpa, men tycker nog att hon ligger över “medel”. Hon har dessutom gjort processen kort med både benskjutna rådjur och någon blesserad dovhind. Hur är hon hemma då? Jo, lugn som en filbunke och en bättre barnvakt till Tove får man leta efter!