Monthly Archives: juni 2011

Rapphöna

I den torkade leran vid ett dike framför huset syntes spår som endast kunde härhöra från rapphöns, och när jag gick för att fodra fasankycklingarna möttes jag av den pigga uppsynen från en, just det, rapphöna! Tyvärr är väl just den ensam, men det skall bli spännande att se om hundarna finner någon kull när tiden för släpp kommer. En bild lyckades jag i alla fall ta.

Viltet kring Ljunglid

Vinterutfodring, predatorjakt och allmän omtanke om det vilda börjar löna sig. När jag för en stund sedan satte de sista granplantorna på hygget bakom huset lyfte en morkulla, och från fönstret här vid skrivbordet såg jag just ett par harar som sprang förbi på vägen. En hygglig sextaggare stod till mötes utanför köksingången härom morgonen – kan det vara den som finns på bild här på bloggen som bastbock i vintras? Själv tror jag inte det, då den här bocken verkar aningen tunnare/yngre.

Mina dvärghönor (av rasen Torparhöna härhörande från Mary Stevens besättning/Huseby Gods) Har kläckt fram ett par kullar fasankycklingar, vilka stortrivs i gröngräset. De lyckas ideligen kila igenom det svetsade fyrkantsnätet och ränner enligt modern familjestruktur mellan hönorna. Tyvärr blev kläckprocenten dålig för de ägg som låg i ruvaren – troligtvis av fel luftfuktighet. Som väl är väntar leverans av utsättningsklara fåglar i augusti. Extra roligt är att jag sett/fått rapporter om fasanhönor med kullar om 10-15 kycklingar från de ställen jag satt ut fågel de två senaste åren. Några rapphönskullar har jag inte sett än och jag vet att de lidit svårt under de två senaste vintrarna. En ensam rapphöna flög över gården en sen kväll i förra veckan, så några vuxna fåglar bör det finnas kvar.[slideshow]

Tribiani Hilda SE J(g)CH!

Tillsammans med Chilli och undertecknad följde också Tobias och Tribiani Hilda
(J SE UCH Gamekeeper’s Ursus ew/SE V-06 Beba) med till anlagsprovet i Bassholma. Hilda fick även hon full pott på gryt/vattendelen på anlagsprovet, samt även ett andra godkänt ga-prov. Detta tillsammans med hennes grytjaktprov från i vintras ger henne titeln Svensk Grytjaktchampion. Grattis Tobias och Hilda!

Det växer!

När jag inte är pappaledig arbetar jag på Naturbruksgymnasiet Svenljunga som lärare i jakt och viltvård. Min kollega Patrik Soelberg och jag har drivit igenom ett projekt som syftar till att skapa bättre livsbetingelser för fältfågel på Rådde gård, Länghem. Under våren har vi sått vad danskarna (som ligger långt före oss när det gäller viltvård för fältvilt) kallar “Markvildtstriber”, eller viltremsor fritt översatt. Dessa löper längs med 3 st långa stengärden i marken och är sammanlagt 1,2 km långa och ca. 3 m breda. Vi har provat några olika fröblandningar, samt rena stråk med cikoria respektive rörflen. Resultatet börjar synas och förhoppningsvis kommer de fasaner och rapphöns som skall sättas ut i marken i juli/augusti att finna både skydd och föda där under hela året. Bilden brevid är från i förrgår, när Tove och jag hade vägarna förbi och stannade till för att inspektera utvecklingen – det skall börjas i tid med unga jägare och viltvårdare!

Besök gärna jaktutbildningens egen blogg för mer information.

Vattenpassion

Vattenpassionen är en viktig, om än illa utnyttjad förmåga hos många tyska jaktterriers. Med den, samt en skvätt apportdressyr, får man en trevlig jaktkamrat – inte bara på klövviltjakt och grytjakt, utan även vid andjakten. Tänk så många fina jakttillfällen som ligger outnyttjade; småvatten, vassklädda sjöstränder och sträckjaktsdammar! Dessutom är det lättare att motionera en vattenglad hund. Speciellt om det är varmt ute. Passade på att ta med Chilli till sjön och låta henne ta en simtur.

11-årig minkjägare

Nedanstående text och bilder har ägaren till Gamekeeper’s Gucci (f. 22/8 2000 ) skickat in! Gucci är e. Hirschfängers Attila u. Venne vom Herrenwald.
Bilden till vänster är från i maj 2011.
Ägaren till Guzzi “Lukas” heter Sven och han är yrkesfiskare på västkusten!

Skjutit cirka 75 minkar, 1 mård, ett antal rådjur och någon hare för “Lukas” under årens gång.Har inte jagat i gryt med honom men han har gått i själv några gånger och slagits med både räv och grävling. Väldigt uppskattad även som sällskapshund i familjen.Känns som att det blir svårt att få en så bra hund igen.

[slideshow]

Lukas har till och med tagit en iller själv vid skogsjakt i Åmål.
Och även en 7-8 minkar utan hjälp från mig.

Ett väldigt roligt jakttillfälle:
Lukas driver en stor hanmink som tar skydd under en sten en bit från stranden där minken hittar en luftficka under stenen.
Lukas hoppar i och går sedan upp under stenen och tar minken. Kommer sedan ut med en skrikande mink i munnen och försöker ta sig i land via vattnet.
Då gick det upp för en vorsteh som var med och jagade att det var mink på gång. Så han hoppade i och slet minken från Lukas.
Lukas sprang efter upp på land för att ta tillbaka minken medans blodet sprutade från nosen efter minkens bett.
Sedan fick vorstehägaren styra upp sin hund innan det blev slagsmål.

Utanför fönstret har vi en mosse där det springer allt ifrån älg och rådjur till räv och när jag ställer mig med kikare och blickar ut så ställer sig han också och spanar. Det är inte alls ovanligt att han då ser t.ex räven och börjar skälla.

Huka er rävar!

Tjt-valparna hos Kenth åker till sina nya hem i helgen och igår passade jag på att stanna till hos Kjel-Göran Josefsson, kennel Ebbarps, mellan studentkalasen. K-G har en kull undan sin finskstövartik Elokarin Senna och Ajoketun Miska, en finsk rävhund. Tretton valpar rumlade runt i gröngräset och även dessa skall hämtas av sina nya ägare till helgen. Skall bli intressant att följa denna “helfinska” rävhundskull och lite roligt är att ett par, tre av valparna skall neråt Torestorp/Öxabäck varför jag hyser gott hopp om att få se/höra deras utveckling.