Monthly Archives: november 2011

En träningsrunda med Carmenzita

Utfodring av fältfågeln på Rådde gård kombinerades med lite släpptid för Zita (Stenbitens A Carmenzita), som ju börjar närma sig ettårsdagen. Hon utvecklas hela tiden, och eftermiddagen bjöd på stånd för både fasan och rapphöna. Bl.a. gjorde hon ett riktigt fint arbete på en lång fasanlöpa. Mina förstaårselever var med och förhoppningsvis kommer de fälla fågel över Zita till hösten. Bilderna är tagna av eleven Jesper.[slideshow]

Räv No. 55 för Jägarhults Banjo.

Dagens rävjakt nere i Vik, Torestorp, gick fint. Banjo började väcka nästan direkt efter släpp och reste räven efter bara 15-20 minuters slagarbete. Drevet buktade fint ute på Näset, en halvö i sjön Tolken. Rävarna i Vik har för vana att krypa in i ett gryt ute på halvön, och så skedde även idag. Kopplade Banjo vid grytet och ringde kompisen Christian från Långås. Jag hade lovat honom att bjussa på en provräv, och detta var ju ett fint tillfälle. Christian med domare Bosse dök upp vid lunch och efter en knapp halvtimmas arbete av JRT’n “Pulver” gjorde markvärden Kjell och jag gemensam sak i skjutandet av den sprängda räven. En grävling strök med tidigare på dagen av bara farten, men det är en annan historia…

Man skall ALLTID släppa en gång till!

När det gäller jakt gäller motsatsen till den gamla skidåkningsklyschan “man skall aldrig åka sista åket“. Isället måste man vara ihärdig och nöta på “ända in i kaklet“, så uteblir inte resultatet! Igår stod rävjakt med stövare på schemat för tredje årets jaktelever på jobbet. Banjo jobbade på bra hela förmiddagen med rejäla sökrundor, men fick oturligt nog inte upp. Vi hade förvisso en nästan komisk otur; han tog an ett nattslag, vilket han följde ett par kilometer. Väckskallen tätnade och jag väntade mig ett upptag inom kort när han plötsligt blev tyst. Då han inte var långt bort från en större väg gick jag ditåt, och när jag kom fram emot hunden förstod jag hans tystnad. Bonden höll på att plöja ett större fält över vilket räven förflyttat sig. Slagen var därmed vända uppochner – bokstavligen talat! Något missmodiga beslutade vi oss för att åka och fodra hjortar, änder och se över fältfåglarnas foderautomater. När vi närmade oss andvattnet som ligger inne i ett av våra vilthägn slog det mig att det faktiskt varit en hel del rävspillning kring foderplatsen. Banjo fick därmed ännu en chans, vilken han förvaltade med ett slagarbete och efterföljande upptag. Drevet tystnade strax i en plantering. Räven hade gått rakt till gryt! Stövaren ersattes av tysk jaktterrier och elever placerades ut i bästa skyttelinjestil. Det var gamla Mirra som fick förtroendet, och hon fick omedelbart kontakt med räven. Men något stämde inte; gammeltiken brukar i vanliga fall ligga hårt på, men nu hördes mycket krafsande och glesare skallgivning än vad jag är van vid. Efter 20 minuter plockades spadarna fram och ytterligare en timma senare kunde jag avliva en rejält stor hanräv. Orsaken till hundens ovanliga agerande var att grytet var utgrävt i en stenås och räven hade förskansat sig bakom en vinkelrät förträngning, genom vilken hunden endast kunde attackera om den låg på sidan. Hursomhelst var det ett par nöjda elever med dito lärare som lämnade skogen i mörker.

En sväng med pointrarna på Rådde gård.

Efter förmiddagens lyckade andjakt med eleverna, där även en mink fick sätta livet till (det var just detta, och inte trettiotalet fällda änder, som gjorde jakten så lyckad) var planen att lägga ett par eftermiddagstimmar på Råddes fina åkermarker. Syftet var främst att Fredrik från granngården Enet, skulle få chansen att skjuta någon fasantupp, som tack för hjälpen då han ställt upp vid utfodring och predatorjakt. Med oss följde även Mattias Grönlund med gordonsettern Penny, vilken jag hade hos mig på träning under våren. Vädret var det allra vackraste, men vinden nästan obefintlig. Epson spikade någon fasanhöna inne i ett snår, men hönor skjuter vi inte, så det var bara att lyfta på hatten. Ifrån en tät granplantering inne i skogen hördes tydligt fasankackel och Fredrik placerades ut i förhåll, varefter Stella sändes in i den nästan ogenomträngliga planteringen. Att hon stod för fågel rådde inga tvivel om när hon varit borta i flera minuter. Men var? Efter en stund tröttnade jag på att leta, gav ett rappt resningskommando, vilket fick till följd att ännu en fasanhöna kom på vingarna. Även ett antal tuppar kom flygande, dock ur skotthåll. Hundarna stötte en ensam rapphöna i den knappa vinden, men tyvärr uteblev skottchanserna på fasantupp för Fredrik. Kanske var vi ute lite för sent, då de nog var i färd att inta nattkvisten, men det blir fler tillfällen. I det strålande vädret var vi ändå överens om att man kan ha det sämre en onsdageftermiddag![slideshow]

Inlägg om fågeljakt

Då vi ser att många nya besökare på hemsidan verkar intressera sig för pointrar och vorsteh, infogas några länkar här nedan till inlägg om några av höstens fågeljakter. För närvarande har det ju mest jagats räv och klövvilt, men imorgon skall det faktiskt bli en sväng med pointrarna med målet att skjuta några fasantuppar. Fler inlägg om t.ex. fågelhundar finner man genom att klicka på t.ex. Jakter, Jaktprov eller Träning Under “Kategorier” i kolumnen till höger.

Fågeljakter med TJT och Pointer

Fågeljakt i Torestorp

Fågeljakt på Ellebäckstorp

Rapphönsjakt

Skogsfågel

Ripjakt

Championräven (och en till)

Efter fyra dagars klövviltjakt kändes det närmast befriande att gå ut ensam i morse och stryka kopplet på Banjo. Efter 10 minuters sök började han väcka och efter ytterligare 10 minuter övergick väckskallen i fullt drev. Jag skyndade mig mot ett känt gryt, och efter en halvtimma kom räven, men varslade min närvaro och drog halvannan kilometer söderut. Efter en knapp timmas drev kröp den in i ett annat gryt. Banjo blev vid grytet, skällde ståndskall och slet av rötter i grytöppningarna. Raven var där, inga tvivel! Efter utläggning av keps, tröjor och strumpor i öppningarna ringde jag grytprovsdomare Kjell från Källsjö. Han var givetvis ute på jakt, men lovade att komma inom ett par timmar. Banjo släpptes på nytt, väckte en stund och hamnade vid ännu ett gryt. Den här gången utan drev.

Strax efter lunch dök så Kjell upp. Kompisen Tobias anslöt och med en (trots de gångna dagarnas grisjakt) ivrig Gamekeeper’s Chill Out närmade vi oss det första grytet. Chilli for snabbt ner i en av ingångarna och strax hördes skall och de sedvanliga dunkningarna. Den lilla rörliga tiken lämnade inte mycket till andrum för räven, som efter en kvart kom utflygande i bästa champagnekorksstil. Våra skott träffade, men räven gick ändå vidare, varför jag valde att släppa Banjo som efter ett drev på något hundratal meter började skälla ståndskall. När jag kom nära och räven tittade på mig passade Banjo på, tog ett resolut grepp över nacken på den och ruskade den till döds på någon sekund. Skönt för mig att slippa skjuta, då det alltid är vanskligt med hagelskytte på ett ståndskall. Att ha en stövare med en rejäl portion rovviltskärpa har sina fördelar! Roligast av allt var kanske ändå att Kjell gav Chilli med beröm godkänt för hennes kompromisslösa arbete i grytet. Därmed erövrade hon sitt grytjaktchampionat. Några blessyrer hade hon, men det hindrade henne inte från att göra ännu ett hårt arbete på räv no.2, vilken bragdes om livet efter ett korthållsskott från Tobias. I och med att Gamekeeper’s Chill Out blev godkänd på grytjaktprovet blir hon även godkänd enligt TJTK’s avelskriterier, blott ett och ett halvt år gammal. Dagens rävar blev nummer 4 och 5 på hennes meritlista.

[slideshow]

Vildsvinsjakt

[slideshow]

Dagens jakt resulterade i 4 rödgrisar. Chilli och Hilda jobbade på mycket bra och hade vardera ett flertal drev och ståndarbeten. T.ex. förföljde Chilli en ensam större gris i totalt 4,5 km. Tyvärr gick den aldrig i pass. Jag hade tidigt i första såten turen att få fälla Chillis första vildsvin ur en flock som hon och Hilda hjälptes åt att spränga. Ytterligare en av grisarna stupade för Chilli och en laika som samarbetade.

Rådjursjakt bland bergtallarna.

 Tillsammans med jakttvåor, jakttreor, kollegan Patrik, samt kusin Erik åkte jag till Hökafältets naturreservat vid Mellbystrand för en dags Rådjursjakt med kortdrivare. Eleven Robin “Vörrgörra” var jaktledare och skötte sin uppgift med bravur. På plats mötte Anders Carlsson från Sveaskogs Naturupplevelser upp. Anders ansvarar för jaktupplåtelser på bolagets marker i södra Sverige och driver sitt jobb i en föredömlig anda, vilken ger ungdomar fina möjligheter att komma med i jaktlag och få tillgång till marker. En trevlig dag med fina drev i den fläckvis extremt täta tallskogen, resulterade i en fin bock och tre hondjur. Glada skyttar var jaktledaren själv, eleven Markus, samt undertecknad som faktiskt stod på pass (för ovanlighetens skull) under förmiddagen. I den sista såten lät jag emellertid gamla Mirra gå en sväng och hon tog upp ett rådjur, vilket gick i pass hos just Robin efter en halvtimmas drev. Övriga djur fälldes för Eriks wachtelhund, samt Robins hund av samma ras. Chilli fick vila idag eftersom hon och Tribiani Hilda skall nyttjas under ett par dagars grisjakt fr.o.m. imorgon. Nedan är en kort filmsekvens där Robin skjuter rådjuret som Mirra driver, påpassligt filmat av vår eminente kameraman Kenny.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=3xqBmdawaqg&w=560&h=315]

Tysk jaktterrier rör om i såten!

          

Under förmiddagens jakt med eleverna på Naturbruksgymnasiet Svenljunga rörde Chilli, tillsammans med kusinens wachtelhund, runt ordentligt i skogen. Ett trettiotal klövvilt (älg, rådjur, gris) var på benen. Tyvärr var det lite “stolpe ut” varför endast eleven Gustav lyckades fälla ett rådjur för Chilli. Kul var att eleven Johan hade 4 älgtjurar i pass med Chilli efter sig. Tyvärr var vuxna älgar fredade. Kan bara konstatera att kortdrivare (Chilli drev förvisso samma rådjur i tre-kvart idag) är ruggigt effektivt när det gäller att få vilt i rörelse. Och eleverna klagar inte! Allt lovligt vilt får skjutas på passet och det vill till att passa upp för såväl klövvilt som hare och räv. Eleven Robin från Vårgårda (eller “vörrgörra” som det heter i folkmun) hade förresten lyckan att fälla en drevräv för Tribiani Hilda härom dagen.

Jägarhults Banjo uttagen till Räv-SM 2011

Fick i förra veckan det roliga beskedet att min finskstövare Jägarhults Banjo blivit uttagen till årets upplaga av Räv-SM, vilket går av stapeln i Robertsfors. Det blir en bit att köra dit, men det får det vara värt. Skall bli oerhört spännande och roligt! Uttagningen skedde baserat på räv-elitprovsmeriter från föregående jaktår.

Läs mer om Räv-SM på http://www.laget.se/STOVARE_VBOTTEN_REV/start.html