Monthly Archives: december 2011

Mellandagsjakter

Förutom en stabil vinterkräksjuka för hela familjen har det hunnits med en del jakt i mellandagarna. I måndags var “tyskorna” åter i klövvilttäta marker. Chilli jobbade på bra med rejäla sökrundor och fick upp en ensam mindre gris i första såten. Denna hängde hon på i ett par kilometer innan hon återvände med finfin återgång. Av aktsamhet för hennes senaste blessyrer valde jag att inte gå mer med henne den dagen. Tobias var även där med Hilda och hon jobbade på fint med många dovviltdrev under eftermiddagen.

På tisdagen stod fågeljakt på programet. Värd var Petter Sernert och platsen var fantastiskt trevliga marker utanför Broby. Under morgonens fasandrev fick pointern Stella (Hesselhöj Estelle) agera klappjaktsapportör. Senare på dagen gjorde hon flera fina arbeten på löpvilliga fasantuppar. Dagen avslutades med lite regelrätt “rough shooting” över Petters sapniel och labbe, där någon kanin och ytterligare ett par fasantuppar fick sätta livet till.

Idag, fredag, var det dags för Banjo att komma loss. Planen var att decimera rävstammen på Koberg med Holger Nilsson och Co. Första upptaget föregicks av ett hyggligt slagarbete på knappa timman. drevet varade i två timmar, men slutade i gryt efter stora bukter. Som längst var det nog nära fyra kilometer från upptaget. Tobias släppte Hilda, som raskt for ner i underjorden och halvtimman senare kunde jag efter vissat grävarbete och stenbrytning avliva en hanräv av den grövre kalibern i det till viss del vattenfyllda grytet. Vikten var hela 10,5 kg! Klockan hann bli 15.30 innan Banjo åter fick upp en räv. Denna buktade mot passkyttarna, men anade oråd och kröp in i ett gryt vid 16.20. Mörkret och det faktum att grytet låg på grannmarken gjorde att vi tvingades lyfta på hatten för räv No. 2.

Julefrid och bilder på Zetor

En lördag och söndag utan jakt under säsongen har nog inte inträffat sen jag var 12 år… Dock; familjen kan behöva rås om ibland också och hundarna har fått lite extra vila och bör vara redo för veckans späckade schema. Vildsvin, fågel och räv – kan bli en bra avslutning på året! Passade emellertid på att ta några bilder på Parlour’s Zetor idag. Se hans sida för uppdatering kring yrvädret!

Artemis och hjorten

Lilla Artemis, eller Missan, som jag kallar henne (kul med ett kattnamn på en TJT), är med mig dagligen på jobbet. Idag höll hon t.ex. på att åka med ett betlass, som vi skulle köra ut som viltfoder… Oförskräckt och glatt möter hon varje ny situation, och när vi skjuter något är hon inte sen att undersöka det fällda viltet. Nu senast en dovspets som hon fann mycket intressant!

Den lille formidable…

Gamekeeper’s Vito Corleone alias “Tjalle” var på jakt i Kolmården i lördags. Först som drivande hund, varvid det sköts en kronhjort för honom och därefter blev det grytjakt på en indriven räv. “Tjalle” gav inte räven en chans varför denne fick lämna underjorden med fart och fläkt! Eftersom en domare fanns på plats fick “Tjalle ett välförtjänt “Godkänd grytjaktprov sprängare” för sin prestation, vilket renderade honom titeln SE(gs)JCH.
Vi gratulerar “Tjalles” matte Gunilla på kennel “Husses“!

Tjalles titlar får numera inte plats till fullo på SKKs hunddata. Vi kan dock presentera hela “raddan” här:

WW-10 C.I.B. NORD UCH DK UCH SE UCH NO UCH NV-09 NV-10 SE VCH NORD V-11 SE J(gs)CH

Därmed tangerar han det tidigare “titelrekordet” på kenneln, som Gamekeeper’s Dakke Palleson fick ihop under sin karriär!

P.S. “Tjalle” är morfar till kennelns ungtik SE J(gs)CH Gamekeeper’s Chill Out D.S.

Rävar, en morkulla och rapphöns

Söndag kväll och dags att sammanfatta jakthelgen. P.g.a. den årliga bastukvällen med efterföljande fest med gamla vänner i Borås, blev det en något sen start i lördags. Icke desto mindre lyckades jag skrämma livet ur en räv som kom stött av ett rådjursdrev. Stärkt av detta fattade jag det optimistiska beslutet att släppa Chilli på en inkörd räv vid 15:30. Någonstans så tror man ju att det skall gå kvickt att få ut rävarna de gånger man verkligen har bråttom (hade tydligen lovat att vara hemma vid 16, vilket jag inte kan erinra mig…). Mörkret var ju i antågande och utsikterna att se och därmed kunna skjuta räven minskade för varje minut. För att göra en lång historia kort kan jag meddela att räven dog och jag kom hem vid 20-tiden med ett par slitna hundar. Hade även hunnit med lite pointersläpp någon gång mellan de båda rävarna.

Dagens första övning involverade en jaktsugen finskstövare som, när han inte fann rävslag i närområdet, beslutade sig för att ta en sökrunda på 2,5 kilometer och därefter ofreda halvtamt mindre rovdjur brevid en ladugård… Efter koppling och nytt släpp kunde jag konstatera att samtliga grannjaktlag verkade vara ute på militärliknande manövrar i syfte att ta älg eller gris av daga. Jag valde att åka hem vid lunchtid, vilket förvisso muntrade upp en, efter gårdagens sena hemkomst, måttligt imponerad kvinna. Efter utförandet av diverse sysslor tänkta att gjuta olja på husfridsvågorna, släppte jag pointern Epson en sväng. Mest för att han skulle få springa av sig. Släppet resulterade emellertid i stånd för en morkulla, vilken tydligen valt att bli kvar i det milda “vintervädret”. Dessutom spikade han ett par rapphöns bakom gården. Ljuset var vackert från den sjunkande solen, så jag gick snabbt till huset och hämtade kameran. Blev några fina bilder innan jag lät honom resa. Detta gjorde han med en riktigt rapp avance åtföljd av ett lika rappt sitt när hönsen lättade – utan att husse ens blåste i pipan. Sådant värmer ett jägarhjärta.

Nordisk Vinnarutställning i Stockholm 10 dec. 2011

Vi gratulerar BIR-hunden i Stockholm, tillika Nordiska Vinnaren 2011,
Syrena vom Kleinem-Fluss. Syrena har nu titlarna SE UCH (Svensk UtställningsChampion) &  NORD V-11. Syrena blir mormor till de valpar som vi väntar till julafton!

Vi gratulerar även BIM-hunden på utställningen, välbekante Gamekeeper’s Vito Corleone. Även han kan nu lägga till vinnartiteln till alla sina övriga titlar.