Monthly Archives: januari 2012

Anlagsprov Skog

Idag startade Gamekeeper’s Chill Out och Tribiani Hilda på anlagsprov skog. Domare var Patrik Isaksson. Hilda gjorde ett bra drev på rådjur och erhöll omdömet godkänt p.g.a. hennes för dagen trånga sök. Kanske inte så konstigt med tanke på att hon var rätt trött efter senaste veckans jakter. Chilli gjorde däremot bättre ifrån sig med ett rejält sök och ett hyggligt drev på rådjur. Hennes slutresultat blev därmed 1a pris Utmärkt med 160 poäng.

Första viltet för Parlours Zetor

Idag tog jag åter med mig Hilda och Zetor till jobbet för lite klövviltsjakt med eleverna. Efter en dryg halvtimma i första såten fick Hilda troligtvis upp gris som drog långt ur marken och över Ätran – med Hilda efter. Gick med Zetor i koppel ett stycke längre fram för att undvika att han gick på Hildas drevlöpa. Hans första sökrunda resulterade i upptag på get med dubbelkid. Dessa drev han i nära 20 minuter med mycket tätt och bra skall. Drevet buktade fint och hela ekipaget passerade mig strax utanför hagelhåll och vände norrut där eleven Gustav fällde bockkidet med ett välriktat skott. Senare på dagen fick Zetor även upp en hare som drevs hyggligt. För att bara vara 8 månader gammal, samt mycket oerfaren, imponerade han verkligen på mig idag.

Vinterjakt med Hilda och Zetor

Det väder som drog in över västsverige i helgen verkar dröja sig kvar och bjuder på fina jaktförhållanden; snö, ett par minusgrader och lätt vind. Igår fick Hilda, men även lille Zetor sätta fart på viltet. Då Chilli är konvalecent efter klobrottet i förra veckan (sparar henne till planerat skogsprov på söndag) och gamla Mirra sparas till grytjakterna, är det ju behändigt att svänga förbi Tobias på vägen till jobbet och plocka med hans jyckar. Jag började med Zetor, som strax tog upp hen hare som drevs i knappt tio minuter med tätt, men ärligt skall. Fortsatte sen med Hilda som gjorde ett flertal drev på rådjur. Ett av dessa satte browningbocken punkt för.

“Tockajakt” på Marsvinsholm

Igår rullade Kangoon söderut. Destinationen var Marsvinsholm, där Petter Sernert bjudit på fasanjakt. Vi hade ett par trevliga drev med fina fåglar. En hare strök också med. Efter sista drevet fick pointrarna gå en sväng och Epson hittade ett gäng fasantuppar i en gräsmark, vilken tyvärr låg på grannens… Lite pang-pangjakt i sällskap med rekorderliga grabbar (och en tjej) gjorde i alla fall att de 30 milen hem känndes ganska lättkörda.

Eftersök med TJT

Det är inte alltid det går som man tänkt (eller som prästen predikar…) – detta är kanske vi jägare mer medvetna om än de flesta. Skadeskjutningar är ett oundvikligt, om än sällsynt inslag i jaktutövningen. Skjuter man några hundratal vilt varje år, så går det snett ibland. Idag var det min tur; ett bockkid kom fint i pass för kompisen Stefans tax, men skottet tog bevisligen inte där det skulle. Djuret gick vidare, taxen kopplades och Tribiani Hilda plockades ut ur bilen. Det skadeskjutna rådjuret gick snäva bukter inne i en tät granplantering. Hilda jobbade på mycket systematiskt och målmedvetet. Det ymniga snöfallet gjorde att spåret stundtals nästan snöade igen, men efter en timmes fint arbete small det skott från passkytten Eriks bössa som ändade kidets liv. Skamsen, men lättad klappade jag om Hilda vid den fällda bocken. Vad vore vi utan hundar? Blott “bössebärare”!

Vintertupp för Stenbitens Epson

En sväng med eleverna på Rådde gård i eftermiddags resulterade i en fin fasantupp för Epson; stramt stånd, fint arbete på löpan i etapper och bra skytte av eleven Emil bidrog till ett minnesvärt ögonblick. I synnerhet som det varit lite glest mellan fågeljakterna de senaste veckorna. Uselt väder, samt en massa annan jakt har kommit i vägen. Om vädret blir bättre skall det nog bli ett par tuppar till innan januari är till ända. I övrigt gick både Epson och Stella mycket hårt idag. Dock utan att finna någon mer fågel. Även Zita och nyförvärvet Freja var med och båda uppvisade frisk ungdomlig fart och fläkt!

[slideshow]

Ketchupeffekt

Igår blev det i alla fall lite rejäl jakt! Om den senaste tidens dagar i skogen präglats av “stolpe-ut-fenomenet”, blev gårdagen en motreaktion. Sju grisar och två dovkalvar sköts under en jakt med mina elever på Naturbruksgymnasiet Svenljunga. Chilli bröt tyvärr en klo under jakten dagen innan. Hon haltar ganska ordentligt och jag tvingades därför ställa av henne och inta den ovana platsen som passkytt. Övriga hundförare, däribland Tobias med Tribiani Hilda, gjorde ett utmärkt jobb och t.o.m. min kollega Patrik och jag som vanligtvis inte är särskilt roade av stillasittande på pass hade en kul dag med några skjutna grisar. Hilda jobbade dessutom på mycket bra och tog upp gris efter gris av alla storlekar. En bra dag på jobbet helt enkelt!

Gamekeeper’s Alde; 9 månader gammal

Kullen mellan SUCH Gamekeeper’s Erko
och SUCH J Syrena-Oris vom Kleinem Fluss har samtliga visat tidig jakt! Flitigast med kameran/mobilen har Bo varit tillsammans med tiken G’s Alde. Sista skjutna viltet var denna fjolårsgris och innan dess var det en älgkalv.

Brodern G’s Brosa har också en husse som är flitig både med bössan och kameran! Bilden nedan visar skytt & Brosa med det rådjur som avslutade jakten på nyårsafton 2011.

Vi tackar de flitiga fotograferna för de fina bilderna av sina väljagande unghundar!

Vi har plats för fler bilder, så tveka inte att skicka in era jaktminnen!