Monthly Archives: februari 2012

Stenbitens Lycke (u. Hesselhöj Estelle) 1AK!

Geir Arne Johansen från Tromsö, Norge,  startade Lycke i AK i Senja i söndags. Vädret var dåligt med mycket lös nysnö, men Lycke kämpade på, fann och skötte sin fågel och tilldelades 1AK. Dessutom utsågs hon till bästa sökare för dagen. Grattis säger vi på Gamekeeper’s!

Lycke är den tredje avkomman undan Hesselhöj Estelle som når segrarklass. De övriga är hittills Stenbitens Freja och min Stenbitens Epson. Ur kullen om 7 valpar, från vilken de kommer, har dessutom hanhunden Rasputin erhållit 1a med HP i UKL.

Två rävar till för Banjo

Kjell i Källsjö hade bjudit på jakt idag. Banjo och de 3 andra stövarna som var med hade svårt att få upp i morse. Efter en stunds korvgrillning vände det emellertid, som det alltid gör om man är ihärdig. Banjo gick på ett riktigt gammalt (han väckte inte ens) rävslag utmed en mosse och ett rivigt upptag förkunnade att räven var på benen. Kjell och jag stod med spända hanar strax utanför buktområdet, vilket de första 25 minuterna inte var störe än ett par tunnland. Därefter drog det iväg en knapp kilometer där en av de andra hundarna tyvärr sprang in i drevet, vilket tillsammans med en bred bäck orsakade lite problem för Banjo. Dessa redde han emellertid ut på egen hand och drevet kom tillbaka mot upptagsplatsen, gick förbi densamma och drog en bukt 500 meter söderut. Där slutade det tvärt vid ett gryt. Jag och kompisen Christian gick in för att koppla Banjo och lägga för vantar i öppningarna. När vi närmar oss grytet får jag en skymt av ännu en räv. Banjo som är vid grytet 50-talet meter bort tillkallas och strax ljuder drevskallet igen. Den räven gjorde en kortare bukt, varefter den gick i pass hos Kjell som hade “dö i bössan”. Klang och jubel! Nu återstod bara den grytade mickeln. Christian, Kjell och jag tog pass och efter fränt arbete av Christians terrier Tira for räven ut och sköts med en gemensam salut! Två rävar känns som ett gott resultat trots dagens sega start!

Hög lägsta-nivå!

En aningen “över-jagad” Banjo visade trots sin trött- och stelhet klass när han fixade ännu en räv i Skephult idag. Jaktvärd var tax-mannen Bengt Stadig, markerna fina och vädret det allra bästa. Efter ett par sökrundor och ett hyggligt slagarbete fick Banjo upp en räv som efter några bukter sökte skydd i ett större stenskravel invid en bergsluttning. Efter tre timmars stenlyftande kunde kompisen Christian från Långås likvidera rävtiken med revolvern.

En drevräv till för Jägarhults Banjo…

Idag gjorde jag come-back på jobbet efter pappadagar. Rävjakt med stövare stod på schemat för jakt-tvåorna. Värd var Kalle Amour i Håcksvik. Banjo tog upp en vackert pälsad tik efter ett kortare slagarbete. Drevet sträckte iväg 2,5 km, men vände åter och kom in i området igen efter en och en halv timma. Eleven Egon stod rätt placerad och skötte bössan väl när räven for över en skogsbilväg.  -“Den kastade in i skogen i skottet, men det känndes bra“, sa han. När Banjo några minuter senare (räven hade skaffat sig försprång genom att springa blankisade vägar) drev förbi skottplatsen, tystnade han bara 40-talet meter in i planteringen vid vägkanten. När jag kom dit ruskade han räven av hjärtans lust och Egon log brett när jag visade upp hans första drevräv.

Rävdrev i maratonform

Slutspurten på rävjakten 2011/2012 är i full gång. Igår drev Banjo räv i styvt 9 timmar, fördelat på 2 rävar, på Kobergs fina marker. Drev nr. 1 sträckte ut en halvmil från upptagsplatsen där jag slutligen fann Banjo vid ett gryt – se bilden. Den andra räven tog han upp vid 12-tiden och den gick faktiskt ute ända till 18.40 när även den kröp in. En ovanligt löpvillig räv således. Tyvärr låg båda gryten långt utanför markgränsen, så det blev två hattlyftningar och ingen salut! Dagens jakt var tämligen värdelös. Dagsregn och kuling är inte det bästa vädret att uppleva norra halland i, och den enda räven Banjo fick upp förblev oskjuten. Imorgon bär det av till Dalstorp. Vi hoppas på jaktlycka!

Forts. skrivet 19 feb. Banjo har drivit som en furie i 6 timmar under dagens jakt i Dalstorp. Den första räven kröp in i ett gryt där killarna med terriers inte fick ut den. Den andra sprang och sprang, men ingen lyckades komma till skott.

Gamekeeper’s Ares har varit med husse på rävjakt

Sven har som synes varit flitig med bössan! När sjöfågel- och klövviltjakterna nu är slut, är det rävjakt som gäller. En fullpälsad räv skjuten på lock blev ett bra träningsobjekt för lille Ares, snart 5 månader gammal. Han klarade släpspåret galant och var som synes mycket intresserad av den fallne antagonisten. Skall bli spännande att höra om hans möten med mickel i gryt nästa säsong!

Två drevrävar för Jägarhults Banjo

Det har nästan blivit tradition att kompisen Johan och jag åker upp till Kungälv och Johans svåger Johnny för lite rävjakt en helg i slutet av säsongen. Jaktlyckan brukar vara god, så även idag. Banjo presterade två drev på knappa tre timmar vardera. Båda dreven slutade med att rävarna gick i pass hos husse. Den första bjöd på ett omissbart läge när den stannade på en sten knappa tiotalet meter bort. Knall och fall! Drevräv nummer två kom däremot bakom ryggen på mig, gjorde ett elegant språng över ett stengärde varefter den saluterades med ena pipan från Browningbocken. Träff konstaterades och strax därefter small det på Johans pass. Banjo var den i hasorna och då den hårt påskjutna räven intog position under en gran övergick drevet i ståndskall. Det var inte så lätt att med säkerhet för hunden utdela en “coup de grace” med bössan, så med ett rappt “ta den” från mig gjorde Banjo processen kort. Utöver dessa prestationer gjorde han ytterligare ett slagarbete som slutade vid ett ganska litet klippblock under vilket han for in och med viss hjälp av husse med telefonficklampa lyckades spränga räven. Den undkom tack vare att en av passkyttarna pratade i telefon just som räven tog sin sorti ut i dagsljuset… Därefter gick den in i ett större blockgryt, så vi ägnade den inte mer arbete.

[slideshow]

Tillökning, Räv nr. 60 med Banjo och Räv nr. 1 med Viska

Senaste veckan har varit minst sagt omtumlande. Framförallt då Frida och jag blev föräldrar till en liten son i Söndags! Sture, som vi kallar honom väger ungefär tre kg och sköter sitt bebisarbete väl – äta, bajsa, sova ni vet… Storasyster Tove och jag har flackat mellan hemmet och BB för att hinna sköta både lillebror och mamma, samt hundar, får och rapphöns.

Det har ändå hunnits med en smula jakt; Räv nr. 60 med Jägarhults Banjo har trillat – delvis efter lite eminent grytarbete av Gamekeeper’s Mirra Tikkadotter, 10 år och “still going strong”. Idag fick jag dessutom äran att skjuta första gryträven, en skabbräv, för Trappers Adventure’s Viska som var på besök tillsammans med husse Martin Blank. Hon gjorde ett fin-fint sprängararbete och räven förpassades till de sälla jaktmarkerna av browningbocken just som den lämnade grytöppningen…

[slideshow]