Monthly Archives: april 2012

Lite vårträning för Epson också

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=VC5mdzycluA&w=560&h=315]
Epson har givetvis fått sin beskärda del av vårträning på rapphönsen kring gården, även om jag lagt merparten av fågelchanserna på Zita. Jag blir alltmer bekant med den nyinköpta iPhonen, så här kommer en bild och en filmsnutt från någon av “eppe-peppes” bravader. Fåglarna har löpt något under tiden det tog för mig att komma upp till hunden och ligger mellan mig och Epson.

20120425-191239.jpg

Provkritik för Stenbitens A Carmenzita

Idag kom provkritiken från fältprovet den 14e april upp på vorstehklubbens resultatdatabas. Zita fick fyror rakt över på fart, vidd, reviering, följsamhet, stånd och avance. Det skriftliga omdömet från domare Stefan Svensson lyder som följer:

“Söker i mkt bra fart, vidd o reviering. Utmärkt kontakt o följsamhet. Stånd i sly.
Reser med fart. Nöjaktig respekt.
Kastapport: Lägger ner o får kommenderas om. Sedan bra.”

Detta gav henne fältbetyg 8 och apportbetyg 8 – blott 16 månader gammal. Nu siktar vi på bruksgrenarna spår och vatten. Med tanke på att hon apporterade en vuxen räv när hon var 5 månader gammal (inte så lång sträcka, men ändå) och troligtvis var en säl i sitt tidigare liv, så känns det ganska lovande.

Zita med rapphöns

Under en av de sista vårträningsdagarna härom veckan fanns iPhonen med, vilket resulterade i en liten filmsekvens när Zita reser ett nyslaget rapphönspar i hyggeskanten hemma på Ljunglid. Vinden var mycket knapp och snurrade en del, men hon lyckades trots det prestera en flott situation. Hon stod mycket stramt, och när jag kom upp jämsides gav hon mig blicken, vilken jag tolkar som en form av rapport. Just rapportering är något vi skall öva på, men först efter kommande jaktsäsong.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=-cKLJipoSvM&w=560&h=315]

Vorstehvalpar hos Sten Rönnerling

Idag ringde Sten och berättade att SEUCh SEJCh Hästabackens Star nedkommit med en jämn och fin kull valpar. Då Star är fallen från en direkt nedstigande tiklinje undan Rindy, en av 90-talets mest betydelsefulla avelstikar, har jag beslutat att ta en valp ur den här kullen. Arbetet med Carmenzita, som ju också är uppfödd av Sten, har gett mersmak och inte blev det sämre av förra helgens provpremiär! Dessutom är fadern till valparna SEUCh SEJCh  Gizmo, som i sin tur är kullbror till Carmenzitas mor Zindyrella. Jag har jagat över både Gizmo och Star, vilket känns extra betryggande. Spännande spännande!

Första provstarten med Zita

Idag var det dags för Zita och mig att göra debut på vorstehprov. Vi startade på fältdelen på särkilt prov på Sten Rönnerlings fasanrika marker vid Ringsjön. Zita gick trevligt och följsamt hela dagen och avslutade med en fågeltagning på fasanhöna, vilken gjorde att hon erhöll en 8a (1a-pris) på fältdelen i UKL. Nu skall vi bara fixa spår och vatten under sommaren för ett hyggligt slutomdöme. På bilden ses, förutom Zita med glad husse, Karin Svensson med strävhåret Stenbitens Alma som fick en 6a i EKL. Dessa var dagens två pristagare. Som grädde på moset har jag på SKK’s avelsdata sett att resultatet från Zitas HD-röntgen som gjordes tidigare i veckan blev grad B, vilket ju är helt OK.

20120415-000940.jpg

Jaktjournalen nr. 5

Fick senaste numret av JJ i brevlådan idag. Där finns en liten intervju med undertecknad och efter mitt motto “bättre förekomma, än förekommas” vill jag korrigera tryckfelsnisse på 2 punkter: gamekeeper’s chill out blev grytjaktchampion vid ca. 1,5 års ålder (inte före 1 års ålder), samt en terriers sök har givetvis inte något med om den är lös eller hård i skallet att göra. Däremot uppskattar jag om en terrier är lite hård, men ärlig i skallet och har ett bra sök! Appropå JJ tycker jag den förtjänar en eloge för dess sätt att sakligt, men vasst och kritiskt granska och lyfta fram den orimligt infekterade vargfrågan. Bara en reflektion…

20120414-001820.jpg

Vårträning i ösregn

Det är inte bara Zita som levererat fina fågeltagningar de senaste veckorna. Freja utvecklas stadigt och med ökad mognad kommer den “go” och gnista man vill se hos en högklassig pointer. Ikväll trampade jag upp ett par rapphöns när jag såg till fåren. De slog i en hyggeskant och Freja behandlade dem fint.

20120410-200458.jpg

“Blicken”

Pointern Hatari, som tyvärr hade c-höfter och därför såldes, kunde ibland ge mig en blick på ståndet. Den signalerade samförstånd; “är du med husse“. Till min stora glädje kan jag konstatera att Zita har samma, i mitt tycke goda, jaktklokhet. Bilden är från igår när hon står för ett par nyslagna rapphöns i skogskanten. På resningsorder löste hon ståndet, slog bakåt i vind ett 15-tal meter och nöp till igen. Den här gången stramare. Efter en lejonsprångsavance kom parhönsen på vingarna och Zita respekterade utan att husse ens behövde blåsa stoppaignal. Det är lätt att drömma om höstens eskapader i ripviden och tjäderskogar med browningbocken i nävarna…

20120409-100300.jpg