Monthly Archives: juni 2012

Valpträning

Jag är övertygad om att valparnas första 8 veckor hos uppfödaren har en stor inverkan på hur de artar sig senare i livet. Att plocka ut dem i grupp, eller en och en och låta dem utforska trädgården är både utvecklande för dem och intressant för mig. Allt som oftast är Tove med och hjälper till, vilket är givande för både henne och valparna. Här på bilden busar hon med sin kompis Gamekeeper’s Brioni, som flyttar till Sten Rönnerling om en vecka.

20120629-104356.jpg

Nu är friden över i valphuset!

Idag fick även terriervalparna flytta ut i det gamla brygghuset, som numera är omgjort till valphus. Nog för att pointerkullen består av ett livligt gäng, men ack dessa terriers! Nu har lugnet lagt sig något, men man kan väl säga att de inte var direkt förskräckta inför den nya miljön… Full fart, slagsmål och brottningsmatcher. Dessutom fick de syn på de betydligt större pointervalparna och hade de bara kunnat komma åt dem, hade de fått sig en omgång de också!

20120627-164952.jpg

Mitt lilla rapphönsprojekt

De tre paren rapphöns jag haft i voljärerna i vår har producerat ordentligt med ägg. Tyvärr har inte dvärghönorna som jag låtit ruva dessa skött sig lika bra, varför den delen av projektet gått om intet. Å andra sidan fungerade det fint med försöket att låta ett av rapphönsparen adoptera ett 15-tal treveckorskycklingar. Detta gjordes för ett par veckor sedan och kullen, som sen en vecka tillbaks är utsläppt i det fria, observeras regelbundet. Slutligen hoppas jag att den rapphöna som dagen före midsommar lade sig att ruva i voljären skall lyckas (se nere till vänster på bilden). Till nästa år skall mina dvärghöns bytas ut mot hårt ruvande dvärgkochin. Vidare skall 15 burar för parhöns inskaffas, för en mer rationell hantering. Att producera egna fåglar, kläckta under dvärghöns, eller i bästa fall rapphöns, tror jag är rätt väg att gå. Både för etableringen av självreproducerande fågel i markerna, och för att ge hundarna möjlighet att utveckla viltfinnarförmågan och fågelbehandlingen på “så vild fågel som möjligt”.

20120627-100400.jpg

Ida står för rapphöns

Med lite fågel runt gården blir det ibland fågelsituationer för hundarna när man minst anar det – trots att jag vill ge rapphönsparen lugn och ro. Idag lyckades emellertid lilla Ida, 8 månader, med ett eget initiativ till fågelkontakt. Till saken hör att hon skötte sig mer än acceptabelt med stånd, avance och ro i uppflog. Jag är imponerad med tanke på att hon under vårträningen bara haft någon enstaka fågelsituation. Kanske kan bli lite ripdräp över henne redan om ett par månader…

20120626-234240.jpg

Sommarjobb

Till skillnad från s.k vanliga lärare, har jag som lärare i jakt och viltvård inget vanligt sommarlov. I gengäld kan jag ta semester under andra delar av året (läs höst). Dessutom innebär arbetet under sommaren roliga uppgifter så som fågelutsättning och skötsel av jakthägnen. Igår släppte vi t.ex in de första vildsvinen i det 45 hektar stora jakthägnet. Om ett par dagar blir det ytterligare några galtar till de två mindre hundträningshägnen.

20120620-072728.jpg

Pointervalpara har flyttat ut

Härom dagen fick de vilda gul- och svartvita krabaterna flytta ut i valphagen inne i brygghuset. Här härjar de friskt och sover gott i pallkragen med träull i botten. Just träull är förresten ett ypperligt strömaterial i hundkojor. Luktar gott, håller hundarna fräscha och dammar inte som t.ex halm. Rekommenderas varmt.

20120619-121836.jpg

Viltåkern är sådd.

Den gamla vallen på ett knappt tunnland bakom gården plöjdes upp tidigare i våras. I helgen hade fröerna från Olssons Frö kommit, så nu är det harvat, sått och vältat. Grödorna blev bovete, oljerättika och vitsenap. Samtliga är konkurrensstarka, lättetablerade och ger bra skydd och föda åt framförallt fältfågeln. Att jag inte sått tidigare beror på att främst bovete är mycket köldkänsligt. Nu får man väl i alla fall hoppas att risken för nattfrost är över på ett tag… Fortsättning följer.

20120617-173628.jpg