Monthly Archives: juli 2012

Rasspecialen 22 juli 2012

Vackert väder och förespeglingen om öppen kritik fick Lars och mig (Kenth) att åka till klubbens Rasspecial. För mig lockade även att få träffa gamla bekanta, men de senare kunde jag räkna på ena handens fingrar tyvärr. Nåja, lite trivsamt småprat blev det dock, samtidigt som vi sneglade på hundarna i ringen.
Tyvärr gjorde bedömningen mig helt beklämd. Där finns en domare, men denne låter domaraspiranten sköta den handgripliga besiktningen av hundarna! Jag såg inte någon gång att domaren kollade tänderna eller skötte mätstickan! 
Tandkontrollen var burdus och flera hundar blev osäkra/rädda och ville inte öppna munnen. De blev då diskvalificerade direkt! En tik, som välvilligt öppnade munnen, fick i kritiken anmärkningen att hon saknade båda M3. Vid jaktprov 2011 fanns det 42 tänder i samma mun och se, när matte kom hem och kollade fanns de på plats igen! Märkligt!

Mätstickan sköttes inte heller korrekt utan mankhöjden mättes oftast på nedre delen av halsen, varpå flertalet hundar blev ca 2 cm högre än de varit tidigare! Mankhöjden skall mätas på högsta punkten på skuldran (manken) då hunden står avslappnat på bordet/marken, och den lodräta delen av mätstickan skall följa bakkanten på frambenet. Lutas stickan åt ena eller andra hållet blir måttet fel, likaså om hunden spänner sig (den blir högre). Trycker ägaren/domaren upp eller ned huvudet förändras också måttet märkbart. Mankhöjden ingår i avelsutvärderingen och det är viktigt att omsorg vidtas för att mätningen ska bli så korrekt som möjligt.

Om jag var ny på rasen och betalt anmälningsavgift och troligen åkt bra många mil för att visa upp min tjt, skulle jag ha blivit väldigt besviken på det oproffsiga bemötandet i ringen!
Utställningen var officiell och resultaten förs in i SKKs stambok. Hur roligt är det att läsa att hunden min är diskvalificerad, allrahelst då det inte står varför och inte heller sägs något på utställningen.

Kanske skulle man i framtiden har Skandinaviska domare på rasutställningarna och spara den tyska sakkunskapen till speciella, inofficiella granskningar vart tredje år eller så.

Viska med husse Martin…

……levde upp till alla förväntningar idag vid provet vid Hillerstorp! Duon hade sedan tidigare klarat av drevdelen och vid dagens prov kompletterade de med grytmomenten + vatten. När poängen räknats samman blev det Utmärkt med 162 poäng! Som grädde på moset blev det också ett 1a pris på grytanlagsprovet!

Trappers Adventure’s Viska

Extra roligt för oss är att detta är första gången som Martin går på jaktprov och att han gör det med sådan bravur och med en tysk jaktterrier! Ett STORT GRATTIS Martin!

Vi grattar också uppfödaren till Viska, som är familjen Uggla i Södermanland!

Hans vom Maltersee, samt några framtidshopp

Hans vom Maltersee, som vi hämtade hem från Dresden, Tyskland, i våras, får endast 5 permanenta framtänder i underkäken. Därför har han fått flytta till en av mina kollegor som endast är intresserad av att använda honom som jakthund och alltså inte till avel. I vanlig god ordning är det bara att blicka framåt och glädjas åt bl.a nytillskottet Gamekeepers Curry, som jag behåller från kullen med Klapp-Fritzon och Chilli, samt pointervalparna Gamekeepers Bronco och Biran. Mer info om dessa tre små vildar kommer inom kort.

20120714-151347.jpg