Monthly Archives: augusti 2012

Rapport från fjällen

Varierande riptillgång och ett fjällväder som i vanlig god ordning blandar och ger, har inneburit att de senaste dagarnas jakt varit ömsom vin, ömsom vatten. Om jag skall ta fasta på det som varit positivt, så har hundmaterialet svarat upp till förväntningarna; Det är skjutet fågel över både Zita och Ida, vilka skött sig med bravur! Stella har gått hårt, då jag lånat ut henne till jakt- och stugkamraten Robert som guidat jaktkunder. Både han och kunderna har imponerats av hennes viltfinnarförmåga och briljanta fågeltagningar. Slutligen har Epson skänkt glädje åt husse och tyngd åt viltsäcken med ett fartfyllt sök av det större formatet, klockren fågelbehandling och framförallt en imponerande uthållighet. Bilden är från en förmiddagspaus under premiärdagen.

20120829-190628.jpg

TJT-nytt på Gamekeeper’s

Syskonen G’s Fnatte & Kicki födda julafton 2011 e. G’s Ilie Nastase u. G’s Räskva!

Sommaren har använts till att förbereda hundarna så mycket det går, inför höstens jakter. Andjakten har ju redan varit igång ett tag och en del har testats där med framgång. Hundförbudet är hävt och därmed kan unghundarna äntligen släppas i skogen för att bli ordentligt skogsvana. Sedan är det snart nog  oktober, då jaktsäsongen startar på allvar för flertalet tjt-ägare. Jakten ovan jord är trots allt det som de flesta tyskar används till och det med bravur.
De samtal som vi har haft med ägarna till våra tidigare kullar f. 2011 har varit övertygande. Lyckosamma eftersök, stor vattenpassion, bra näsor, samarbetsvilja etc. Vi ser hösten an med tillförsikt.
Om ca tre veckor kommer nya valpar och nya förhoppningar. Planeringen för den  fort- satta aveln pågår kontinuerligt och de närmsta kombinationerna är klara!
Tyvärr går inte allt som man tänkt sig. Den supertrevliga Marquardsen Körvel har passerat “40-strecket” och är därmed för stor och kan tyvärr inte vara kvar på kenneln.

Unga talanger redo för hetluften!

Den 21e augusti innebär ju inte bara starten för stövarjakterna, utan även början på mer regelrätt träning av de yngre förmågorna i “fågelhundstallet”. Rip- och skogsfågelpremiär står för dörren och även om fågeltillgången spås vara dålig, ser jag fram emot att tillbringa långa härliga dagar på fria vidder “med bössa, hund och patroner” som legendaren M. U. Kalling sa. De äldre pointrarna Epson och Estelle har mest konditionstränats, medans de yngre förmågorna vorstehn Carmenzita (bilden) och pointern Ida även fått visa hur de kan hantera rapphönskullen som håller till kring Ljunglid. Vassa näsor, fina avancer och god respekt för rest fågel lovar gott och det känns som att vi tillsammans skall kunna förvalta kommande veckors vita ripvingar och brakande tjäderflog – om husse kan sköta bössan vill säga…

20120821-205330.jpg

Ett udda premiärsläpp

Klockan 0445 mötte jag upp andra årets jaktelever på jobbet. Rävjakt med stövare stod på schemat och det varma vädret varslade om en inte alltför lång jaktdag. Banjo, som visserligen inte är i absolut toppform efter sommarens vila, jobbade på bra med rappa sökrundor på 400-500 meter. Till slut kom säsongens första upptag. Drevet blev hetsigt och kortvarigt och tröt under ett stenblock. Banjo skällde fullt ståndskall och var in så långt han kunde under stenen. Då och då fick han närkontakt med den indrivna… Grävlingen! Lite krafsande med en pinne fick Grimbart att fly ut i dagsljuset där eleven Oskar gjorde processen kort.

20120821-085230.jpg

Bockjakt, eftersök och fullt upp…

Jaktsäsongen tar ju egentligen aldrig riktigt slut och har således ingen exakt början, men man får ändå tillstå att den skjuter fart såhär i slutet av augusti. Bockjakt, duvjakt, grytjakt efter grävling och den kommande veckans begivenheter; stövarsläpp, andoremiär och ripjakt! Hundarna ligger i hårdträning. För Chillis del har det blivit ett par eftersök på bockar. Såväl “skadesök” som “dödsök” har hon skött mycket fint med ett hyfsat lugnt och metodiskt spårsätt. Carmenzita har efter ukl-ettan fått träna på den öppna klassens eftersöksgrenar. En provstart i Alingsås i förrgår resulterade tyvärr endast i en 10a i spår, men ej godkänt vattenarbete. Kanske berodde detta på hennes bristande rutin. Hon är trots allt bara 18 månader. Men vi kommer igen! Sen har det varit fullt upp med de lite senare fågelutsättningarna. Rapphöns och fasaner från Petter Sernert, Osby, håller som vanligt högsta kvalitet och som komplement till de vilda fåglar som finns i markerna borgar de för goda möjligheter inför kommande fältfågeljakter. Bilden nedan visar resultatet av kvällens lilla pyrschövning på Ljunglid.

20120818-210128.jpg

Zetors första möte med vildsvin

Igår introducerade vi Parlours Zetor till vildsvin. Första kontakten resulterade i drev varvat med ståndskall i ca 10 min. Skall man t.ex jämföra med Chillis första griskontakt i fjol, så var Zetor något mer försiktig. Å andra sidan jobbade han trots allt målmedvetet och förnuftigt med ett bra och ärligt skall, samt bra sök.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=_P1cCWkwqYM&w=560&h=315]

Rapport från solens och vindarnas ö

Först som sist vill jag, apropå föregående inlägg, passa på och tacka Kenth för förtroendet! Att stå som huvudägare till Sveriges äldsta aktiva TJT-kennel är en ära. Att dessutom ha Kenth som ett bollplank för dryftande av idéer kring avel av såväl tjt som de för kenneln nya raserna pointer, vorsteh och finskstövare är en ynnest.
Så till inläggets rubrik. Den utlovade familjeresan till Öland sammanföll med ÖFKs utställning för raser av de brittiska stående fågelhundarna. Domare var legendaren Nils-Erik “ölandsnisse” Nilsson och han tilldelade Stenbitens Epson Excellent Ck i jaktklass, samt Westicums Ida ett välförtjänt Good i juniorklass.
Årets ölandstur innebar i sedvanlig ordning ett antal antikvariatbesök vilka resulterat i ett flertal trevliga böcker. En av de nyinköpta titlarna är kanske extra slående; Hösten var min och hundarnas – förf. Erik Berg. Låt detta bli mottot för kommande halvåret!

20120804-200659.jpg

Gamekeeper’s med ny huvudägare & ny design!

Sedan maj månad är Kalle huvudägare till kennelnamnet och Kenth är delägare!
För oss har det varit en naturlig fortsättning sedan Kalles inträde i kenneln 2010. På sikt och med ålderns rätt, kommer Kenth självmant lämna kenneln någon gång i framtiden.

Då Kalle har flera raser har det också känts naturligt att även ändra på menyn och samla allt det “historiska” under ursprunget, dvs Tysk Jaktterrier och låta Kalle skapa kennelns nya framtid under egna  menyer/rubriker.

Under rubriken “Kategorier” i högerspalt kan du genom att välja ex “Jaktprov” och på så vis få fram samtliga nyare jaktprovstarter – alla raser.

Under rubriken “Länkar” till höger finner du våra länkar samlade.

Vi hoppas att du även fortsättningsvis finner vår kennelblogg intressant!