Monthly Archives: september 2012

Viska levererar!

Husse till Trappers Adventure’s Viska, Martin Blank, är ihärdig och har tagit ett knippe grävlingar med henne den senaste tiden. I kväll gjorde hon dessutom sitt första skarpa vildsvinseftersök med lyckat resultat som synes. Skall bli spännande att se hur hon artar sig i takt med de ökande vildsvinsstammarna i Falbygden. Som parentes kan nämnas att Zetor jagat gris hemma i Torestorp idag och presterat både ståndskall och skapliga drev.

20120930-210230.jpg

20120930-210243.jpg

2012 års rapphönsjakt på Ellebäckstorp

Fågelutsättningen har fungerat hyfsat och rapport från markägaren skvallrade om någon vildfödd kull. De senaste dagarnas regnande höll upp och vi har haft en fin dag. Stella, Epson och Zita har gått ungefär lika mycket och alla har skött sig med bravur. Att Epson och Stella levererar är ingen nyhet, men att Zita “trollat” fram fågel och förvaltat sina chanser känns extra roligt. Hon har aldrig jagat så bra som idag. Några knallapporter må väl ursäktas om man är en ung-vorsteh!

20120930-152422.jpg

20120930-175451.jpg

Bra hund, bra räv, dåliga jägare…

…så sammanfattade en av mina elever, Carl, dagens övning. Banjo tog upp en räv på morgonen efter ett kortare slagarbete. Sen drev han den i 9 timmar och 7 minuter. Utan att vi lyckades fälla den, och härav kom Carls slutomdöme. Nu gjorde vi inga gigantiska misstag, räven observerades tre gånger, men vi var alltid steget efter. Det var lite som när man spelar schack och tänker “om jag bara fick ett extra-drag skulle jag vinna”. Nåväl, räven var en värdig vinnare idag och att släppa Chilli i bergsgrytet där den slutligen kröp in kändes inte OK med tanke på grytets beskaffenhet och solen som just mötte horisonten. Hatten av! Lite dåligt samvete för att Banjo inte fick ruska om Mickel har jag emellertid. Dagen var åtminstone en fin avslutning på en arbetsvecka innefattande jakt på rapphöns och tjäder (på samma dag!), andsträck och grävlingjakt. Nu stundar helgen och rapphönsjakter!

20120928-213313.jpg

Guldpokalfinal

I förmiddags gick guldpokalfinalen av stapeln. Domare var Nils W Nilsson och B-O Johansson. Hundarna Lyngberga Jina förd av Carina Uhlen, och Forsrännarens Jura förd av Anders Fors gick sitt 60-minuterssläpp i knapp vind och tinande nattfrost. Inga lätta förhållanden m.a.o. Tyvärr fann ingen av hundarna fågel, varför domarna tvingades kora en vinnare på söket. Då Jura var den hund som sökt störst blev hon vinnare av 2012 års guldpokal. Grattis Anders Fors! Carina förtjänar givetvis också ett grattis och lycka till inför kommande Derbyt! Dessutom tycker jag det är roligt att båda guldpokalfinalisterna, födda på samma dag, är uppfödda, dresserade och förda av sina ägare. På bilden har finalens 60 skälvande minuter passerat och hundarna kopplas.

20120924-161322.jpg

Pointerklubbens huvudprov

I fredags styrde sambo, son och undertecknad kosan mot bruksvallarna. De höga förhoppningar man alltid har när man skall starta på prov har emellertid kommit på skam, och varken Epson eller Ida har gått till pris. Så kan det vara ibland! Epson fick åtminstone ett CK på gårdagens utställning, så nu fattas bara ett till utställningschampionatet. Dessutom har det varit fina dagar och det har varit kul att ha med (nästan hela) familjen på fjället.
En som det gått bättre för är Carina Uhlen, som placerat sin Lyngberga Jina som bästa unghund idag med ett 1a pris. Imorgon väntar guldpokalfinal mot Forsrännarens Jura, en imponerande tik som också erhöll en 1a. Tredje pristagaren idag var Venatios Fröken Yoda som även hon fick en 1a men placerades som tredje bästa unghund. Extra roligt är att Jina är dotter till Lyngberga Carro som ju förhoppningsvis är dräktig med min Epson.

20120923-182814.jpg

Ett skolexempel!

I pointerns hemland förväntas den inte ens apportera. I sann brittisk stil har man till 100% specialiserade jakthundar, och eftet skottet är det en spaniel eller retriever som tar vid. I Sverige har vi av tradition krävt apport även av våra brittiska stående fågelhundar och tur är väl det! Man får en hund som är mer användbar ur ett jaktetiskt och juridiskt perspektiv. Icke desto mindre är det rätt trevligt (och imponerande) att jaga tillsammans med Bertil Mårtensson, hans svarta Top-point Axi och jaktcockern Nelly. Att Axi är en suverän apportör innebär ju inte att Nelly skall bli utan jobb på stubbåkern….
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=hnrsoxWXyK8&w=560&h=315]

Klart grytjaktprov föriggare för TJT Viska

Tysk Jaktterrier Trapper’s Adventure’s Viska var på grytjaktprov i lördags. Provdjur i naturgrytet var en grävling. Viska skötte sig väl med stolt husse Martin och tilldelades ett 2a pris för sin prestation! Martin har därmed med stor ambition fört sin första tysk från valp till “avelsgodkänd” enligt TJTKs regelverk, vilket han ska ha allt beröm för!

I och med  Viskas resultat är samtliga vuxna tjt-tikar “avelsgodkända” på kennel Gamekeeper’s!

Rapphönspremiär!

Dagen har tillbringats på stubbåkrar och i betfält i Skåne. Epson (på bilden) och Estelle har jobbat fint och bringat dryga dussinet höns i slingorna. Pointermannen Bertil Mårtensson var där med sin fantastiska svarta tik Axi, och hans omdöme om Epson värmer; “Det var längesen jag gick bakefter en sån hund. Fy f-n vad han jagar bra!”. En glädjande pointernyhet är att Stenbitens King, en 1,5 år gammal son till Estelle (och äldre helbror till Gamekeepers B-kull), fick 1a med HP i Ukl på Långtora idag. Grattis! I veckan väntar ytterligre rapphönsjakter och Pointerklubbens huvudprov på fjäll i Bruksvallarna. Spännande, spännande…

20120916-215422.jpg

Parlours Zetor gör Anlagsprov Fält…

…med betyget “Utmärkt” och 156 poäng. Bra jobbat av husse Tobias, som under drevdelen fick bära runt och hålla för ögonen på en ivrig Zetor som lärt sig spana efter harar… Vidare tycker vi det är extra kul att han gjorde ett odelat prov där både drev, gryt och vatten bedöms på samma dag. Själv hade jag (Kalle) en trevlig dag på de skånska fälten som åskådare och hartrampare. Alltid roligt att se andra duktiga hundar och träffa tjt-människor.

20120915-222709.jpg

Zita, apport!

Dagen började med ett halvannan kilometer långt mårddrev av Banjo, vilket slutade med ståndskall vid en risvälta. Någon räv fick vi däremot inte upp. Kanske p.g.a ösregnet på efternatten. Eftermiddagen tillbringade eleverna och jag på Rådde gård där duvorna sträckte fint, men tyvärr var de inte särskilt intresserade av att slå just på de stubbar vi satt oss vid. Återstod därmed att skjuta på sträck i en skogskant de ofta passerar. Skyttet blev svårare, med höga snabba fåglar, men att uppskatta kvalitet framför kvantitet är nog så viktigt. Zita, som jobbat mycket under både jakt och träning de senaste veckorna, kämpade på bra och bärgade samtliga duvor bland ris och nässlor.

20120913-185615.jpg