Monthly Archives: oktober 2012

På halländska åkrar

Idag hade Jack Engelbrektsson bjudit till jakt. Vädret var vackert, men vanskligt ur jaktlig synvinkel; kallt och klart med ostlig vind. På stubbåkrar och i kanter fann Epson en kull rapphöns, samt några fasantuppar. Husses skytte gjorde inte Epsons rättvisa idag… Carina Uhlén släppte sin Lyngberga Jina och en trevlig bekantskap vid namn Thomas Lindh förde en strävhårig vorsteh. Jack själv stod för vägvisningen. I allt en trevlig dag!

20121028-155708.jpg

Klövviltjakt med Chilli och Zetor

Idag har Tobias och undertecknad sprungit runt i granplanteringarna med terrierna. Dovvilt och vildsvin var jaktens huvudsakliga föremål. Chilli åkte på en omgång av en ilsken nasse på morgonen och kroknade betänkligt. Efter lunchvilan hade hon emellertid gaskat upp sig och jobbade åter bra och resolut. Annars måste medges att Ola Roupés laika Elda, samt hallänningen Nils-Eriks gråhund Maxi imponerade stort (som vanligt). Ett halvdussin grisar, en dovkalv och en räv blev dagens resultat. Ovan nämnda Ola R sköt en riktigt fin galt som försökte göra anspråk på hans byxben…

20121027-192136.jpg

20121027-192155.jpg

Jakt med Chilli

I eftermiddags fick de s.k. älghundarna stå åt sidan till förmån för Chilli. Jakten hade gått trögt och eleverna har inte kommit till skott på flera dagar. “Den lilla vassa” jobbade på bra och räv och smaldjur gick i backen. Ytterligare en rejäl sökrunda resulterade i upptag på älgko med kalv. Chilli hakade på kalven i ett gångstånd som tyvärr lämnade marken utan att presentera skottchans.
Curry och Foxy som suttit i bilen under tiden fick dessutom tillfälle att bekanta sig med ännu en skjuten räv. Foxy fick spåra fram till den. En nyttig övning!

20121024-155522.jpg

20121024-155542.jpg

Rejäl skånejakt

Helgen har tillbringats hos Bertil Mårtensson i Skåne. Igår fick hundarna gå en sväng på rejäla fält. Epson och Bertils pointertik Axi gick suveränt mot varandra. Ett släpp som etsar sig fast på minnet! Idag stod klappjakt på småvilt på programmet. En fantastiskt trevlig dag med bra skytte och rikligt med vilt.

20121021-222619.jpg

Räddaren i nöden

Under familjekvällsmat hemma hos grannen Tobias & co. ringer plötsligt Tobbes telefon. Det är en granne som skjutit på ett smaldjur under kvällspyrschen, mörkret har fallit och djuret försvann ur synhåll. Tobbe plockar ut Zetor ur hundgården, samt hagelbössa och lampor. Väl på skottplatsen markerar Zetor snart blod och har inga problem att finna djuret som ligger dött ett stycke in i skogen. Skottet satt lite långt bak. Absolut inget svårt eftersök och en baggis för en vältränad hund som Zetor, men icke desto mindre hade det varit ganska besvärligt för skytten att famla runt i mörkret utan hund.

20121016-220054.jpg

Skogsvana

Foxy är nu ett halvår gammal. Det intryck hon gav som 8-veckors valp står sig; hon är frimodig och stabil i lynnet. Jag har alltid med mig en eller ett par valpar/unghundar till jobbet. Idag var det Foxys tur och medan eleverna sitter på älgpass i väntan på upptag av en inlånad jämthund, passar jag på att ge “lillstövaren” en smula skogsvana. Dofter, pinnar och kottar skall undersökas och hon har ännu inte varit i kontakt med någon färsk rävlöpa. Räven jag tog med Banjo och Chilli i fredags var däremot intressant och släpades ivrigt omkring på tomten. Rapporter från ägarna till Foxys syskon lovar gott; flera av dem har redan drivit räv, och för en hanvalp är det t.o.m skjutet en Mickel!

20121016-101347.jpg

Tysk Jaktterrier – allroundhunden!

Nu när det finns mobiler med bra kameror blir det så mycket enklare med ögonblicksbilder, vilket märks nu när allt fler sådana droppar in ifrån våra valpköpare!

Från Per, med tiken Gamekeeper’s Suom/18 mån (SUCH Gs Erko/UCH J Syrena-Oris vom Kleinem Fluss) har fyra bilder kommit (se bildtext) :[slideshow]

Per berättar att Suom är “hur go som helst” med alla och envar. Driver uppemot 30 minuter. Grisen var på skarpt eftersök. Den gick upp och fick påskjutas en gång till. Hjorten var på drev och efter skottet gick den iväg, men stoppades av Suom, som höll den tills avlivning kunde ske.

Gamekeeper’s Fnatte/9½ månad (se bildtext i slideshow ovan & bild nedan), är ur en kull som föddes på julafton 2011 (J Gs Ilie Nastase/UCH J Gs Räskva). Fnattes mor Gs Räskva är dotter till Syren-Oris ovan! Fnatte jagar allt i ca 30 minuter med perfekt återgång. I helgen föll hans första vilt och det var älg. Husse Ulf berömmer lynne, sök, jaktlust och drevegenskaper hos sin unga adept!

Gamekeeper’s Fnatte 9½ månad!