Monthly Archives: november 2012

En bra dag på jobbet

En sväng med Banjo stod på schemat för eleverna i morse. Slaktrester från gångna veckors klövviltjakter drar räv och jag är övertygad om att stammen mår bra (läs slipper skabb) om den beskattas ordentligt. Banjo väckte iväg på ett slag som krånglade över åkrar och en landsväg. Till slut hamnade han vid ett känt gryt, där gamla Mirra fick göra tjänst, då Chilli är i slutet av sitt löp och dessutom nyparad. Mirra jobbade resolut och räven, en ganska stor tik, sköts efter nedslag i en ändgång. På bilden; eleven Jesper med hundar och Mickel.

Eftermiddagen ägnades åt utfodring av fältfågeln på Rådde. Stella, som också löpt och därmed fått stå still senaste veckorna, samt Snus fick gå i parsläpp en sväng. Stella gick som en kanonkula och spikade en kull med tio rapphöns. Jag ledde fram Snus i koppel mot ståndet och han visade sekundering så fort han såg Stella. Kul, eftersom jag inte tror han sett stående partner tidigare. Snus själv fann också en kull höns i en kant. Han stod för dem på långt håll, reste bra, men ändå behärskat och respekterade godtagbart. Gångmässigt har han utvecklats och går stort, men med bra kontakt. Näsan är riktigt vass och han har full koll på vart fågeln ligger.

20121129-174119.jpg

20121129-174126.jpg

Räv No. 75 för Banjo

Idag begav tidigare nämnda Christian och undertecknad oss till Askome. Banjo krokades loss i gryningsljuset. Första räven han fick upp sträckte iväg direkt och Banjo kopplades 3 km från upptaget när han försökte reda ut löpan mitt på en stor plöjd åker. Nytt släpp, bra slagarbete och upptag. Drevet gick ganska snart i gryt, där Christians duktiga foxterrier Tira sprängde räven, som inte nådde många decimeter utanför grytöppningen. Banjo satt vid min sida under Tiras arbete och rusade fram och ruskade om räven ordentligt när den var skjuten. Även Foxy som suttit i bilen fick bekanta sig med den och släpade runt den med ett resolut svanstag.

20121125-152637.jpg

Vildfasaner i Halland

Grytjaktskompisen Christian ringde i veckan och undrade om vi skulle prova att jaga vildfasaner han sett i markerna. Eftermiddagen har följaktligen tillbringats på fantastiska marker med god fågeltillgång. Eppe gick som vanligt bra och “gjorde” fågel. Zita fick också gå en sväng och gladde mig med energiskt och rejält sök, samt ett 10-tal stånd med avance. Att få jaga vilda fåglar på sådana marker är ett privilegium! Det blev “tyvärr” mest hönor i viltväskan, men så kan det gå när jaktivern tar överhanden. Vi lovade varandra att beskatta tupparna nästa gång.

20121124-173138.jpg

20121124-173156.jpg

Första morkullan för Zita

Någon morkulla brukar det bli för hundrna varje år, även om jag är skamligt dålig på att nyttja den fina jaktliga resurs som den mystiska fågeln utgör. Det är sällan jag tar mig tid att gå ut med bössan med enbart morkullejakt i tankarna. Idag passade jag emellertid på att gå en sväng med Zita längs en åbrink medans eleverna jagade rådjur med sina taxar. En halvtimmas jakt resulterade i två fågelkontakter och en skjuten kulla. En härlig jakt som är nyttig för både husse och hund!

20121120-170908.jpg

Chilli är parad med Kendo vom Grenzkamm

Igår parades Gamekeeper’s Chill Out med Kendo vom Grenzkamm. Kendos ägare, Mikael Andreasson, jagar praktiskt taget enbart vildsvin med sina terriers och har tagit över Kendo från Uwe Lehnkering, en av Tysklands mest kända hundförare. Kendo själv är en trevlig, välbygd och relativt liten hane som besitter rejäl jaktlust och skärpa. Han har lämnat många framstående avkommor i Tyskland, varav Bill vom Wonnegau vann Dr. Lackner-prüfung blott 10 månader gammal. Vi ser med stor förväntan fram emot valpar i januari!

20121120-015556.jpg

En trevlig helg i Skåne

Igår morse rullade den nyinköpta Toyotan ner till Östraby i Skåne. Fågeljakt, och då framförallt på rapphöns, stod på programmet för några gästande jägare. Jag förde hund under merparten av dagen och lät framförallt Epson jobba. Han och Bertil Mårtenssons Axi turades om med stånd och sekunderingar, och ett dussin fina rapphöns hamnade i viltväskan. Snus och Ida fick gå en del också. Extra roligt var att se Snus ta sig an rejäla skånska fält för första gången. Bra reviering och följsamt, men ändå stort sök lovade gott inför framtiden.
Idag fick jag äran att gå som skytt på Jaktspanielklubbens prov på Toppeladugård, efter förfrågan från Thomas Andersson. Det har på alla sätt varit en fantastisk dag med god fågeltillgång, duktiga hundar, trevliga människor och välplanerat arrangemang. Alltid roligt att se hundar och träffa hundfolk från andra raser än de man vanligtvis jagar med! Att sen Browningbocken var på dödligt humör idag gjorde inte saken sämre… Bilden visar vinnarklassens placerade hundar med ägare.

20121118-195212.jpg

Zita levererar!

Idag fick Zita visa vad hon gick för. Hon är så jäkla vass på näsan och duktig på att förvalta sina chanser. Å andra sidan stötte hon ofta fågel när hon var under året, men som jag hörde att Anders Landin sagt; varje stöt på träning är en stöt mindre på jakt. Så sant! Idag skötte hon både hårt tryckande fasanhönor och en löpvillig tupp på utmärkt sätt. Som en bonus satte hon dessutom fast en stor tjädertupp vid en skogsväg när vi gick ut till rådjurspass i morse! I övrigt gick Ferrari och Arra (se gårdagens inlägg) fortsatt imponerande även idag. Resultat i form av några fåglar i säcken blev det också!

20121116-205155.jpg

20121116-205207.jpg

20121116-205220.jpg

Fältfågeljakt – på riktigt!

Idag blev det en heldag på Rådde med eleverna. Fasanjakt var ärendet och förutom Epson, Ida och Snus, var mina norska vänner Örjan och Erik här med pointrarna Hesselhöj Ferrari respektive Jutevatnets Arra. Samtliga hundar jobbade på bra. Förutom ett knippe fasaner spikade Epson en något större rapphönskull än den Snus fann igår, samt en ensam rapphöna. Nu är ju dessa inte lovliga längre, men det är ändå roligt att se vildfödda rapphönskullar som flyger som raketer! Ferrari och Arra ställde snabbt om från fjällets dofter till fältens dito och gjorde några riktigt fina arbeten på löpvilliga fasantuppar. Fastän vi hittade nära ett tjugotal fasaner utspridda över hela marken blev det inte en fälld fågel idag. Beklämmande på ett vis eftersom jag är av åsikten att all jakt skall bedrivas med resultat i form av fällt vilt för ögonen. Samtidigt är det sådan här jakt (för idag var det verkligen jakt) på vildfödda, alternativt korrekt utsatta fåglar som är värd något. Åtminstone om man ser till prestationer från såväl hund som jägare. Att mina elever är minst sagt oerfarna när det handlar om jakt över stående fågelhund innebär visserligen ett antal försuttna skottchanser. Å andra sidan lär de av misstagen och kommer säkert förvalta lägen under kommande jakter på bättre sätt. Att lära sig jaga på riktigt (och inte tro att halvflygga rumplösa voljärfåglar är naturligt) och uppskatta kvalitet före kvantitet skulle fler behöva när det kommer till fältfågeljakt!

20121115-224837.jpg