Monthly Archives: december 2012

En räv mindre i Källsjö

Efter ett envetet slagarbete fick Banjo upp en räv fram på förmiddagen idag. Mickel kom i pass hos mig, men erbjöd ingen annan skottchans än motskott. Att sådana skott är vanskliga fick jag ännu ett bevis för. Räven kastade om och efter en längre bukt gick den i gryt. Christian med foxterriern Tira tillkallades, och efter gediget arbete av henne och dito stenhuggeri av oss kunde rävtiken avlivas.

20121230-173628.jpg

20121230-173646.jpg

Rävjakt i ruskvädret

Dagens jakt ägde rum i Älekulla där kollegan Hans-Ulric fogar över fina rävmarker. Vädret var det sämsta tänkbara med regn och blåst, men man skjuter ju inga rävar på sofflocket… Banjo hade svårt att få upp, men just som vi tänkte avbryta jakten rev han i med ett hetsigt upptag ett par hundra meter ifrån oss. Drevet stack iväg, men vände tvärt och kom emot oss. Jag sprang upp längs en backe och placerade mig i kanten mellan plantering och äldre skog. Jag behövde inte stå länge innan räven kom ut på vägen ett 15-tal meter på min högra sida. Ett skott och den blev liggande i vägkanten.

20121229-133311.jpg

En vintertupp för Stella

Idag kombinerades en familjeutflykt med jakt på vildfasaner. Kompisarna Christian och Jimmy bjöd till en eftermiddagsjakt på samma marker som vi jagade på för en månad sedan. Den gången gick vi kanske något ur hand och sköt oförsvarligt många hönor. Idag kom vi överens om att bara skjuta tupp. Stella fick förtroendet idag, jagade prima och skötte en lång löpa med bravur. Jag var med på noterna, rusade med ett 50-tal meter och fällde en riktigt fin långstjärtad vintertupp. Hon hittade ytterligare en handfull hönor, men vi höll vårt ord och lossade inte skott mot dessa.
Epson och Snus fick gå en sväng i parsläpp under vilket Epson hittade en räv, men det är en annan historia…

20121228-175948.jpg

Snus första tupp – gick i gryt!

En sväng med Epson och Snus skänkte glädje åt husse idag. Båda hundarna gick bra, och Snus fann den första fasantuppen. Stånd och behärskad avance på löpa. Hans orutin till trots beslöt jag att springa i en kringgående manöver så att jag om möjligt placerade den löpande tocken mellan mig och hunden. Detta lyckades och Snus fattade ett stramt stånd i riktning mot mig. Ett rappt “ja” fick honom att göra en sista rusch och den vackra fågeln tog till vingarna. Nu har jag faktiskt inte själv fält fågel över Snus tidigare, då min önskan varit att få situationen att bli rätt ur hundens perspektiv. Detta läge inföll idag och jag dristade mig till att fälla tuppen. Snus förblev lugn i skottet och gick villigt på apport när jag kommenderade detta. Att hålla koll på både fågel och hund kan förvisso ha sin inverkan på skyttet, så även i detta fall. Tuppen var vingad och löpte undan. Snus gjorde ett bra jobb, men kunde inte finna den. Just som jag tänkte ge Epson chansen nöp Snus emellertid till med nosen några decimeter från öppningen till ett rävgryt! “Apport” sa jag igen och Snus for in i den trånga grytgången så långt han förmådde utan att nå fågeln. Jag lade mig ner och med hjälp av långa armar och lampan på telefonen lyckades jag bärga tuppen som satt en meter in i grytet. Snus fick göra en välförtjänt kastapport som han stolt hämtade.
En stund senare sköt jag även en tupp för Epson. Den situationen var en av de finaste jaktupplevelserna jag haft denna hösten, så den sparar jag i minnet och behåller för mig själv!

20121227-230605.jpg

20121227-230623.jpg

God Jul!

Under veckan som gått har jag egentligen inte jagat alls! Några släpp för pointrar och vorstehhundarna har det blivit. Mest för motionens skull. Istället har tiden både på jobbet och hemma ägnats åt utfodring av det vilda, samt allmänt “julstök”. Från juldagen är vi emellertid tillbaka med full kraft, så rävarna lär få det kärvt när både husse och hundar är pigga och jaktlusten uppdämd.
En pointernyhet i form av lilla Lyngberga Nora kom till mig i torsdags. Nora är en parningsvalp efter min Epson och Carina Uhléns Lyngberga Carro. Det ser alltså riktigt lovande ut “på pappret” och lilla Nora själv är kolossalt pigg, kavat och självsäker. En annan rolig nyhet är att Chilli ser tjock ut. Det är 5 veckor sedan hon parades imorgon, så jag tror säkert att hon är dräktig.
Jag talade med Kenth tidigare idag. Han var färdig med julförberedelserna och lär väl sitta tillbakalutad i soffan vid det här laget. Jag ämnar följa hans exempel, ta en skvätt av den, speciellt för tillfället inhandlade flaskan Macallan och låta den begynnande snöstormen härja fritt utanför. God Jul önskar vi på kennel Gamekeeper’s!

20121223-150309.jpg

En dag på stranden…

Medans det ännu var mörkt i morse lämnade Sven (ägare till Gamekeepers Ares) och jag Gårda Brygga och begav oss ut i en disig Kungsbackafjord. Första morgontimmarna bjöd på fin knipjakt över vettar, trots att mitt skytte för dagen var minst sagt skralt… Därefter släpptes Banjo på ett par öar. Han tog upp en räv, drev den över ett delvis isat sund över till en mindre ö, där Mickel emellertid lyckades sätta sig i säkerhet i en djup och smal klippskreva där inga av våra ansträngningar kunde förmå den att flytta på sig. Vi kommer tillbaka för revansch. Tack för en fin dag Sven!
Glädjande besked har förresten plingat in på mobilen från Erik Liljekvist, ägare till Foxys mor. Det har i skrivande stund skjutits rävar för de flesta av Foxys syskon! Kanske dags att börja kroka loss “den lilla energiska” på allvar?!
Dessutom lät Martin med Viska meddela att hon sprängde ännu en räv idag. Dock var hunden bättre än husse som tömde bössan utan verkan… Nåväl, jag gjorde ju detsamma förra helgen, men det hindrar inte att Martin skall få en “skopa av sleven”!

20121216-232300.jpg

Klövviltjakt med Zetor och Hilda

Idag blev det Tobias båda hundar som fick jobba på dovvilt och vildsvin. Jag gick med Hilda och Tobias med Zetor. Med på jakten var även ett antal laikor och en gråhund. Zetor jobbade bra med bra drev och något ståndskall. Hilda övertygade inte lika väl idag. Kanske spelar hormonerna ett spratt såhär efter valpkullen, men hon var sig inte riktigt lik. Nåväl, man kan inte alltid vara på topp. Tillsammans med Mattias Roupés jämtwachtel Gramse körde hon i alla fall loss en flock grisar ur vilken jag sköt en rödgris. I övrigt blev det några grisar och ett par hjortar på paraden.

20121212-192022.jpg