Monthly Archives: januari 2013

Uppdatering kring C-kullen och säsongens sista rådjursjakt

Valparna från Gamekeeper’s C-kull (Klapps Klapp-Fritzon – Gamekeeper’s Chill Out) är nu drygt 8 månader gamla. Rapporter från deras ägare vittnar om god jaktlust och bra drevegenskaper. Dessutom har de varit jaktligt mogna tidigt och det är skjutet rådjur och/eller älg för flera av dem. Drevtiderna har varierat från 10 minuter till 1,5 timma(!), och deras sök verkar lovande. Mentalt verkar de vara ganska tuffa. Trevliga, men hårda. Efter min inrådan har de inte släppts med flit på gris eller i gryt. Jag anser det bättre att vänta med sådana erfarenheter tills de är något äldre och mentalt stabilare. Icke desto mindre har ett par av dem drivit gris efter eget initiativ.
Jag har uppriktigt sagt inte släppt Curry särskilt många gånger. Jakter där det skall presteras har stått på agendan och sådana dagar är inte rätt tillfälle att ge en unghund den tid som krävs. Idag, den sista dagen på klövviltjakten med hund, fick hon emellertid gå två såter. Det är roligt att se hur hon utvecklas från gång till gång. Hon uppvisade fin energi idag, söker rappt och tar an löpor med stor energi. “Poletten” har väl inte riktigt trillat ner än. Hon är mycket hård i skallet, och ibland driver hon trettio minuter, ibland någon minut. När hon idag kom fram till ett nyskjutet rådjur kunde jag belåtet konstatera hur den heliga elden tändes i hennes omedvetna blick. En nyttig erfarenhet som hon förhoppningsvis processar på ett bra sätt under kommande jaktuppehåll.
Säsongens sista rådjursjakt då? Jo, förutom Curry fick Zetor, Hilda och eleven Markus drever göra tjänst. Resultatet blev 4 rådjur och en hare. På bilden; nöjda elever och kollega med “paraden”.

20130131-213156.jpg

20130131-225200.jpg

Stora rödgrisar…

Vännen Claes hade bjudit in några elever och bekanta till en avslutningsjakt. Rödgris, dovspets, hind och kalv var lovligt vilt. Jag gick med Zetor och Hilda (lånade av Tobias). När krutröken lagt sig kan man konstatera att eleverna behöver träna sitt färgseende. Två galtar som inte varit rödgrisar på flera år, hamnade på paraden. Den ena av dem fick jag förresten skjuta efter bra ståndarbete av Hilda. Den hade tidigare benskjutits och var förståeligt nog på dåligt humör. Jag gav den två snabba smällar inne i en plantering just som den satte efter hunden.

20130128-193635.jpg

20130128-193658.jpg

“Back in business”

Den förra veckans influensa gav slutligen med sig. I fredags tog jag således pass på Östads Säteris fina marker, där mina elever arrangerar en klövviltjakt varje år. Bl.a deltog Martin med Trappers Adventures Viska på jakten och jag hade äran att få skjuta dubblé på rådjur för henne.
Stärkt av gårdagen fortsatte jag i den något ovana rollen som passkytt under dagens slyngeljakt på Toppeladugård. Tobias var med och gick som hundförare med Hilda och Zetor. Diana var på min sida även idag, vilket resulterade i två spetshjortar och tre rävar för 30-06an under dagens första två såter. Tobias fick dessutom sätta nådaskottet i en galt som Zetor och en duktig kopov jobbade med. Ytterligare några hjortar och ett rådjur gjorde viltparaden komplett.

20130126-182724.jpg

20130126-182754.jpg

20130126-182820.jpg

Ankeborgskullen född julafton 2011

bloggOch nu är de 13 månader. G’s IR Fnatte och systern Kicki startade idag på drevdelen till TJTKs skogsprov i N Småland. Det blev full pott för båda! Fnatte drev troligen vildsvin och inkl ståndskall var arbetstiden drygt 30 minuter – tillbaka efter 58/59 minuter. Kicki drev rådjur i nära nog prick 20 minuter med perfekt återgång. Till sommaren fortsätter de med gryt och  vatten. Gryt har de inte testat, men riktigt vattenglada är de båda två!
Far till dessa två duktiga ungdomar är J Gamekeeper’s Ilie Nastase och mor är
J C.I.B SE UCH Gamekeeper’s Räskva!

Stort GRATTIS till ägarna Bo & Ulf, två herrar i övre medelåldern med sina första tyskar och dessutom för första gången på jaktprov! Hatten av….!

Valpning och ofrivilligt jaktuppehåll

den totala tystnaden på bloggen senaste veckan har sin förklaring i att det faktiskt inte hänt någonting – tills igår! Chilli födde den första valpen vid 10-tiden och sen kom resten på löpande band. Strax före kl 14 var det hela avklarat. Det blev 2 hanar och 4 tikar. Utan att ha tittat särskilt noggrant på dem, så ser det ut som en mycket jämn och livskraftig samling krabater.
Till alla er som står i kö för valp; ha tålamod! Jag kontaktar samtliga inom ett par dagar.
Det ofrivilliga jaktuppehållet då? Jo, hela familjen Stolt har åkt på en särdeles enveten influensa, eller liknande. Således har jag tvingats bevittna 4-5 av säsongens vackraste jaktdagar från soffan. Man kan lugnt säga att både husse och hundar är rastlösa. Snart är vi i skogen igen!

20130121-123359.jpg

Rävjakt i Okome

Banjo plockade upp två rävar under dagens jakt i Okome. Den första övertogs av Bessy (f.ö moster till Foxy). Jag kopplade Banjo och släppte på annan plats. Bra slagarbete föregick upptag på räv nr 2. Drevet gjorde några bukter och rörde sig sedan norrut. Där ekade tonerna av en bössknall. Att det ljudet kan väcka sådan nyfikenhet! Som min vän (tillika dagens jaktvärd) Kalle sa; antingen så hanns det inte med ett skott till, eller så är räven död. Idag gällde det senare. Och en belåten passkytt mötte oss med en lika belåten Banjo och en grann hanräv i näven.

20130112-183213.jpg

En fin dag på Toppeladugård

Tobias ställde välvilligt Tribiani Hilda och Parlours Zetor till förfogande idag. Chilli är ju högdräktig, Curry och Barbour för unga och gamla Mirra just för gammal för att prestera ordentligt på klövviltjakter. Nästa år är jag bättre rustad. Hursomhelst, att låna Tobias hundar är inte det sämsta och jag är mycket nöjd med deras insatser på Toppeladugårds hjortar, rådjur och vildsvin idag. Bra och effektiva sök, samt bra drev och ståndskall/sprängning på gris. Duktiga vovvar! Tack för lånet Tobias och tack Thomas, Claes och de andra hundförarna för en trevlig och välplanerad jakt!

20130111-214059.jpg

20130111-214114.jpg

20130111-214122.jpg

Näst sista räven på Balgö?

Idag åkte mina tredjeårselever med ut till Balgö för rävjakt. Man trodde det var två rävar kvar på ön och efter gediget arbete av Banjo lyckades eleven Markus fälla en hanräv. Nu inväntar vi spårsnö för att se om det är någon mer räv kvar. Att skjuta bort räven från ön är en bra skolning i praktiskt vilt-/naturvårdsarbete för eleverna. Dessutom är det en fin jakt!

20130108-163648.jpg

Zetor och Viska jagar vildsvin

Har fått ett par videoklipp på Zetor respektive Viska när de jagar vildsvin. I det första klippet i filmen driver Zetor en flock grisar. I det andra skäller Viska ståndskall på en hygglig galt. För Viskas del är det första gången hon träffar på vildsvin. Arbetssättet är kanske inte lika kompromisslöst som t.ex det Chilli uppvisade till en början, men hon jagade ändå runt galten i en dryg halvtimma.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=CY6a8-MVqHM&w=560&h=315]

20130104-201544.jpg