Monthly Archives: februari 2013

Räv nr. 100 för Jägarhults Banjo

Helgens jakt började i lördags kring Skephult där Banjos 99e räv förpassades till de sälla jaktmarkerna. Jag hann inte jaga mer än halvdag, då jag ville bevista Svenska Pointerklubbens Årsmöte i Eggby på eftermiddagen. Där fick jag f.ö. det stora förtroendet att bli ordförande för den i år 110-åriga klubben. Efter trevliga diskussioner under kvällen och några få timmars sömn körde jag till Dalstorp på söndagmorgonen. Banjo tog strax upp räv, vilken gick in i ett mindre gryt. Min vän och mentor när det gäller rävjakt med stövare och terrier, Roland N, gjorde inga misstag med bössan när räven for ut. Banjo, som suttit kopplad bredvid mig vid grytet gav sin 100e räv en rejäl omruskning och jag fick äran att överräcka Roland den utlovade flaskan Macallan. Rävarna i Dalstorp var fortsatt benägna att gå i gryt, så Christian K’s jack-russeltik Bea fick spränga ytterligare två innan dagen var slut.

20130225-094930.jpg

 

20130225-095028.jpg

20130225-095113.jpg

20130225-095224.jpg

20130225-095243.jpg

Ännu en rävjakt i Halland

Dagens jakt ägde, i likhet med gårdagens, rum i trakterna kring Vessigebro. Banjo gjorde två bra rävdrev. Det första slutade vid gryt efter att kompisen Christian skjutit efter räven. Hans duktiga foxterrier Tira kompenserade emellertid sin husses misstag och jaktvärden Jimmie fällde en grann hanräv.
Nästa drev buktade snävt i dryga halvtimman innan undertecknad fick den lilla rävtiken inom skotthåll. Knall och fall! Att Jimmie briljerade med att steka kålbullar över öppen eld satte guldkant på dagen.

20130217-190649.jpg

Trevligaste jaktdagen?!

Imorse mötte Tobias I och jag upp Christian K i halländska Myckhult. Bättre delan av natten hade jag tillbringat uppochner med fältspade i hand i ett lergryt av besvärlig modell. Gamla Mirra sprängde den av Banjo indrivna räven två gånger, men efter salutering av passkyttarna gick en oskadad Mickel på djupet och först efter 6 timmar fick jag fatt i hunden. Räven klarade sig, vilket ju inte hör till vanligheterna. Hatten av!
Åter till dagens övning; Banjo presterade tre bra rävdrev. Det första och sista slutade vid gryt där Banjo kopplades till förmån för tjt’n Zetor, samt foxterriern Tira. Båda terrierna gjorde kanonjobb på respektive räv och inga misstag gjordes med bössorna. Extra kul var att Zetor gick som tåget denna hans andra gång i naturgryt. Att husse Tobias dessutom fällde den utfarande räven med ett händigt skott var lök på laxen.
Banjos andra drev gick i stora bukter och tröt vid ett 10 meter lodrätt stup som ringades av Banjo. Han skällde närmast ståndskall under det, men räven satt troligtvis i trygghet på någon klipphylla och av rädsla för att hunden skulle störta ut för stupet kopplades han. Att markerna var några av de vackraste jaktmarker jag jagat på och de övriga deltagarna positiva och engagerade gjorde dagen till en av säsongens trevligaste rävjaktdagar. På bilden nöjd Christian, nöjd Tobias och duktiga jyckar.

20130216-203904.jpg

Första räven för Zetor. Och ett par för Banjo och Viska.

Efter gårdagens rävbonanza i Halland, var förhoppningarna höga inför dagens jakt i Öxnevalla. Banjo tog strax upp en räv, vilken begick misstaget att gå i gryt efter knappa halvtimman. Ett ypperligt tillfälle för Zetors första grytjakt! Tobias har medvetet låtit bli att släppa honom i gryt tills nu, för att ge honom en säsong ovan jord först. Zetor fattade kvickt vad det gick ut på och fick kontakt med räven nästan rakt under mina fötter. Efter kanske 10 minuter tystnade skallen och dunsar förebådade rävens sorti. Jaktvärden Johan och jag tömde bössorna, men en flink skytt vid namn Hasse blev den som satte punkt för flykten. Klang och jubel!
Efter en stund fick Banjo upp ännu en räv. Denna gjorde en stor bukt för att sedan komma emot Johan och mig. Just som den skulle ta sig upp för en brant klippvägg fick den hagelsvärmen och blev liggande. Banjo gav den sin sedvanliga omruskning, och belåtna över dagens jakt beslöt vi att hålla kväll. Förutom Banjo och Zetor, har givetvis Viska med husse Martin varit i farten uppe i Börstig. Att resultat är det som räknas bekräftades ännu en gång när Martin förpassade en inspårad räv till de sälla jaktmarkerna efter kompromisslöst arbete av Viska.

20130210-203811.jpg

20130210-203830.jpg

20130210-203845.jpg

Fyra drevrävar för Banjo – på en dag.

Den årliga jakten med vännerna Johan och Jörgen kring stenbrottet i halländska Rävinge(!) bjöd på storslam. Banjo var enda hund, men tog sitt ansvar. Första upptaget lät inte vänta på sig länge. Efter kanske 40 minuters drev kom räven i pass hos mig, och mötte sitt öde genom den trånga pipan på sida-sidan från Sauer & Sohn. Banjo som inte var lång efter fick dock ge den nådastöten.
Snabb omställning och ett slagarbete från Banjo längs de lodrätta stenbrottsväggarna bringade ännu en räv på benen. Denna buktade i nära en timma. Sen kom den i lätt galopp längs en skogsväg rakt i famnen på mig. Knall, fall och välförtjänt omruskning från Banjo.
Klockan var inte lunch än, varför Banjo krokades loss ännu en gång. Första sökrundan övergick i väckskall och strax var nästa räv på benen. Denna gjorde en rejäl bukt och vände åter efter trekvart. Då stod jaktvärden Jörgen i vägen. Drillingen tömdes, men räven fortsatte. Den han bara något hundratal meter innan Banjo var ikapp och gjorde processen kort. Vid det här laget var vi mer än nöjda och tänkte ta en kopp kaffe. Denna fick emellertid vänta när en passkytt meddelade att ännu en räv siktats. Foxy som suttit i bilen gavs chansen och tog an den knappt timsgamla löpan till ett gryt där hon blev stående. Troligtvis låg räven där, men jag hade ingen terrier med mig (känns naket), då Chilli har valpar och Mirra återhämtar sig efter ett 6-timmars jobb på en räv i måndags kväll.
Foxy kopplades och Banjo släpptes vid grytet där det vimlade av rävspår. Han tog an en äldre löpa och efter en halvtimma var dagens fjärde drev igång. Efter en dryg timma fick Jörgen en skottchans i en tätning. Återigen spelade drillingen fanfar, en gran sköts av och räven fortsatte. Även denna gång hann den inte långt innan Banjo kom ifatt och avslutade jakten. I och med det var hans 23e räv för säsongen ett faktum. Totalt under hans 6-åriga liv är siffran 92. Att redan denna säsongen nå siffran 100 och korka upp den för ändamålet inhandlade flaskan whisky av märket Macallan känns inte avlägset!

20130209-205841.jpg

20130209-205901.jpg

20130209-205916.jpg

20130209-205934.jpg

20130209-205949.jpg

Kunskap istället för okunskap!

ApportträningSom hund- och jaktintresserad medlem på Facebook finner man en uppsjö av både kloka och mindre kloka inlägg/sidor/länkar. Därför vill jag gärna bidra med lite riktig kunskap/klokskap som finns att se på bifogad länk till “UR” d.v.s. “Utbildningsradion”.
Är du intresserad och vill få riktig kunskap istället för diverse påståenden av självutnämnda experter, kan du njuta av de filmade och textade föredragningar av erkänt kunniga hundmänniskor!

http://www.ur.se/Produkter?q=jakthundar

Från SKKs utmärkta webbsida har jag sedan hämtat följande information:

Kontaktpersoner – Vildsvinshägn

Mamima Jakt
Lars Schepler, Björkviks säteri, 614 96 Östra Ryd
Tel. 070-322 55 62
E-post: lars@mamimajakt.se

Svenska Jägareförbundets Agusa-hägn
Jöns-Lennart Andersson, Box 572, 291 25 Kristianstad
Tel. 070-330 31 68
E-post: jons-lennart.andersson@jagareforbundet.se

Läs mer

Nu har vi skogen för oss själva!

I och med inträdet i februari, så försvinner en hel drös med halvdana jägare och dito hundar från skogen. Rådjuren är ju inte längre lovliga och den nationella jaktklubben “frysboxen” ids inte bege sig till skogs med enkom räv eller hare i sikte. Skämt åsido; visst finns det duktiga rådjursjägare och dugliga rådjurshundar, men faktum kvarstår; det infinner sig en viss frid i skogen när endast stövarjägarna är kvar.
Idag jagade jag alltså räv med eleverna. Med oss var också Erik Liljekvist med sin duktiga finntik Bibby (mor till Foxy). Både hon och Banjo tog upp snabbt efter kortare slagarbeten. Banjos räv gick efter knappa timman i pass hos undertecknad, som satte punkt för drevet. Bibbys räv gick i gryt och efter 4 timmars idogt arbete av Mirra var även den förpassad till de sälla jaktmarkerna.

20130201-195226.jpg

20130201-195243.jpg