Monthly Archives: mars 2013

Resumé från påskhelgen

I torsdags rullade RAV-4an söderut lastad med fyra pointrar och en vorsteh. Ett kort träningspass tillsammans med Bertil Mårtensson och hans pointertikar Axi och Isa följdes av trevlig middag. Fredagens segrarklass med CACIT på Sinclairsholms fina marker blev något av en regatta utan målgång; flera av hundarna gick riktigt bra, men frisk ostlig bris och snöfall bidrog till att ingen av dem fick till en fågeltagning. Fasanerna låg lätt, och dessutom inne i skogen. Hursomhelst var jag nöjd med både Epson och Ferrari, och mer kan man ju inte begära.
Fredagskvällen tillbringades hos Sten Rönnerling och hans bättre hälft Bodil. Igår blev det några rundor med unghundarna kring Hejdeholm. Jag var särskilt nöjd med Biran som gick ett riktigt trevligt släpp tillsammans med Stens unga settertik. Dessutom var det kul att se Gamekeepers Brioni i aktion.
Nu är det färdigrännt på jaktprov i vår för min del. Skall bli skönt att lägga fokus på familj och unghundar! T.ex fick lilla Nora gå en sväng i fasanvassarna vid havet idag. Vädret skvallrar om att våren kanske är på väg trots allt…

20130331-123540.jpg

Trappers Adventure’s Viska är parad med Urmel vom Goldacker

urmelIgår hämtade jag tillbaka Viska från hanhundsägaren Mikael Ström. Nu hoppas vi att det tagit sig och ser fram emot en jaktterrierkull i slutet av maj. “Herman”, som Urmel kallas, är en mycket trevlig hanhund av medelstorlek. Hans härstamning och jaktliga egenskaper borgar för kvalitet och vi är stolta över att få använda honom på Viska. För mer info; se Parningar/Tysk Jaktterrier!

Rapport från DPK’s huvudprov

I helgen avhöll Dansk Pointerklub sitt huvudprov på fina marker kring Vildbjerg, Jylland. Carina Uhlén, Jack Engelbrektsson och undertecknad åkte dit för att starta några hundar och se vad danskarna hade att komma med. Först som sist måste sägas att jag är mycket imponerad av den kvalitet och bredd som finns bland de danska pointrarna. Att duktiga uppfödare och dito dressörer har tillgång till fina marker med vilda rapphöns gör konkurrensen stenhård. Dessvärre var vädret inte optimalt med sträng kyla och en hel del snö dagarna för provet. Trots detta bjöd varje parti på många chanser till fågel, framförallt på parhöns. Sen var det upp till hundarna att förvalta dessa, vilket kunde vara nog så svårt. Av de hundar vi hade med från Sverige var det min Stenbitens Epson det gick bäst för. Han startades under söndagens “Vinderklasse” och efter förmiddagens kvalificering (5 partier med totalt ca 50 hundar) var Epson en av elva hundar med fågelarbete som var vidare till final/matchning. Han hade gått hårt, stort och välrevierande, vilket till slut resulterade i stånd för ett par rapphöns som han reste och respekterade fint. Matchningen blev en hetsig historia där pressen satte hundarnas och förarnas nerver på spel. Många duktiga hundar åkte ut i sina första släpp pga olydnad. Epson hade näst sista släpp i första rundan och startade mot Spurvfugldalens Katja, en fantastik hund som jag sett tidigare under dagen. Båda hundarna gick mycket hårt och välrevierande. När Epson kom från höger fattade Katja stånd 50-talet meter framför mig. Epson, som i vanliga fall sekunderar prompt, hade djävulen i sig. Inte heller min stoppsignal nådde fram och han gick resolut upp och stal ståndet. Ett par höns lättade och båda hundarna, rejält taggade, gick efter kort. Så nära, men ändå så långt borta… Dessutom känns det inte bra när man ödelägger för partnerns hund, men som Katjas uppfödare Carlo Nörtoft sa, “det er hvad der sker når musikken spiller”. Vinderklassen vanns f.ö av Niels Holger Lykkes hanhund Niholys Chjang. För övriga resultat se Dansk Pointerklubs sida.

Vorstehvalpar och lite smått och gott

Jag är näst intill säker på att Carmenzita är dräktig. Det är nu exakt 5 veckor sen hon parades och hon är märkbart rund om magen. Om ett par dagar till skall det synas säkert. “Zita” har fått stå tillbaka hittills under vårträningen till förmån för yngre förmågor, samt de hundar som skall startas på jaktprov. Idag fick hon emellertid komma loss en sväng och spikade ett par rapphöns som flera av de andra hundarna missat en stund tidigare. Inget fel på näsan trots dräktighets-ledigheten alltså!
En nyhet på TJT-fronten är att G’s AH Barbour fick åka till Sörmland med enkel biljett idag. Anledningen är att hon har vad som bäst kan beskrivas som “en något lös tå” på en baktass. Om det är förvärvat, eller medfött kan inte sägas med säkerhet. Således vågar jag inte behålla henne till avel. Känns trist då hon redan halvårsgammal uppvisat bra drevegenskaper och gett skjutna rävar rejäla omruskningar. Hoppas hon skall skänka glädje åt sin nye ägare!

20130318-200044.jpg

Framåt!

Efter den tragiska händelsen i söndags, har Tobias och jag talats vid mycket. Vi är rörande eniga om att det enda rätta är att blicka framåt. Funderingar kring efterträdare till Zetor, varvas med träningsrundor med fågelhundarna. De rapphönspar som glädjande nog finns kring gården bjuder fin träning i fågel, även om jag försöker lämna dem i fred och inte störa dem för ofta.
Idag har samtliga pointrar och vorstehhundar fått släpptid. Såväl unghundar som gamla jyckar har glatt husse med fina sök och en och annan fågeltagning. En trevlig gammal bekantskap i form av pointerhanen Hesselhøj Ferrari anlände Ljunglid i torsdags. Han skall vara hos mig under våren, för lite träning och provstart. En härlig hund!

20130316-180126.jpg

Parlours Zetor är död

Säsongens sista rävjaktdag slutade i tragedi när en passkytt, som bevisligen inte hade nerverna under kontroll, sköt ihjäl Zetor. Fram tills dess hade dagen varit lyckad; ett tvåtimmarsdrev av Banjo slutade vid gryt. Grytdomare tillkallades och Zetor gjorde ett resolut förliggararbete. Både Tobias och jag var på gott humör nr vi tog oss an en ny räv som några grannjägare drivit in. Zetor hade god kontakt med räven som gjorde några förflyttningar runt i grytet. Plötsligt tystnade det och ett svagt rasslande hördes. Pang! En passkytt slängde upp bössan och sköt mot en grytöppning. Sekunden senare utbrister han “Neej!” med skräck i blicken. Det som aldrig får ske hade därmed skett. Zetor hade fått hagelsvärmen bakom nacken på några meters håll och dog omedelbart. Kommentarer som “hur” och “varför” är överflödiga, liksom närmare beskrivning av de inblandades känslor för det inträffade. På bilden; Zetor och Tobias med jaktprovsräven.

20130310-184956.jpg

Vårträning

Även om det är kallt inbjuder det soliga vädret till en sväng med unghundarna. Det är inte alltid de finner fågel, men idag har tre av unghundarna funnit parhöns.
För Birans och Majis del var det några av deras första fågelkontakter och de visade frisk respektlöshet i sin fågelbehandling. ida, som ju t.o.m varit med på en hel del jakt i höstas, spikade ett par som satt i en enbuske hemma i hagen. Husse hade iPhonen till hands och dokumenterade situationen. Stoppsignalen sitter bra hos Ida och då jag vill uppmuntra den fiska avancen brydde jag mig inte om att blåsa i pipan. Hon har ändå aldrig varit svår på eftergång. Förutom parhöns har jag noterat två andra säkra vårtecken; igår tofsvipor och idag ett par tranor!

En helg med Foxy och Banjo

Igår fick Banjo bli hemma till förmån för 11 månader gamla Foxy. Med ungdomlig energi gjorde hon rejäla sökrundor och presterade några drev på okänt drevdjur. Jaktlusten verkar det i alla fall inte vara något fel på!
Idag var det åter dags för storjakt i Dalstorp. Banjo kom på slag under första sökrundan och reste räven efter 20 minuters väckande. Efter fyra timmars drev hade ingen lyckats få räven inom håll och drevet slutade vid ett större gryt. Banjo blev stående vid grytet i knappt 10 minuter, men innan vi kom dit tog han ett nytt slag som ledde därifrån. Upptaget kom strax därefter och halvannan timma senare kunde Adam L fälla en hanräv. Samtidigt sköt Roland N den tidigare indivna rävtiken för Christians terrier Bea.

20130303-200402.jpg