Monthly Archives: oktober 2013

Donnas dag!

Ännu en fantastisk jaktdag på Balgö är till ända. Carinas pointrar Jina och Carro, samt mina, Epson, Biran och Donna, tog plats i värden Gunnars aluminiumskuta i morse. Hårda, men ljumma sydliga vindar och uppsprickande molntäcke gjorde dagen behaglig, men fågeln var svår att tas med, då den oftast låg i nära anslutning till slån- eller enbuskage. Före lunch hade vi således inte en enda tocke i säcken. Efter lunch var vi helt eniga om att öka effektiviteten, vilket resulterade i ett knippe vackra fasantuppar.
Ö-jakten påminner en hel del om fjälljakt på så vis att hundarna måste behärska såväl reviering som biotopsök, samt vara verkligt uthålliga för att vara effektiva. I hård konkurrens med dagens övriga hundar måste sägas att Donna sticker ut som “dagens drottning”. Hon var rejält jaktsugen och började dagen med ett sök på gränsen till för stort. Efter ett “kvartssamtal” och några timmars jakt blev det betydligt mer styrbart och efter att själv fått fälla några tockar efter fenomenala avancer på löpor, är jag mycket belåten med “min lilla danska”. Tack Tom B för en härlig (om än krävande) hund! På bilden har hon naglat fast dagens sista fasantupp.

20131026-203238.jpg

Fasanjakt på schemat

Idag stod fasanjakt på schemat för ett par av jakt-tvåorna. Epson gjorde ett par utmärkta arbeten på löpor i en bräskmark, men eleverna var aldrig på plats när “det hände”, varför undertecknad kännde sig nödgad att visa hur man springer på riktigt. Det hela påminde om tjäderjakt och när två granna tockar tog till vingarna talade browningbocken med lyckat resultat. Nästa gång lovar eleverna att inte vara några “släpande forwards”, så det kan bli tufft för resterande tuppar!
Nu är det ju inte alltid saker och ting går helt perfekt; i synnerhet inte när man har med hetlevrade pointrar att göra. Således uppvisade Donna idag en olydnad som jag trodde hon lämnat bakom sig. En rejäl harresa och petning av fågel gjorde inte precis husse lycklig. Ursäkten skulle väl vara att hon alltid går på högsta växel och aldrig ger upp.

20131023-180528.jpg

Hjortjakt med TJT

På jobbet har vi ett 90 hektar stort jakthägn med dryga 50-talet dovvilt. Idag var det dags för 2a-årseleverna att försöka skjuta ett par kalvar. Nu är inte hägnjakten så enkel som man skulle kunna tro, varför jag släppte Curry och Diana på förmiddagen, och Chilli och Dinka på eftermiddagen för att sätta fart på viltet. Det är ju i sådana vilttäta marker som en TJT verkligen kommer till sin rätt som kortdrivare. Dessutom ställer “myllret” av vittring i marken helt andra krav på hundarna jämfört med de intilliggande, betydligt viltfattigare, västsvenska markerna. Det blir lite som att släppa dem på ett Skånskt gods kan man säga.
Hur gick det då? Jo, jag är faktiskt nöjd med prestationerna från alla hundarna. Chilli var givetvis “outstanding”, vilket hon ju rimligen borde vara med tanke på ålder och rutin. De yngre förmågorna jobbade emellertid på bra och det skall bli spännande att se hur de artar sig i höst. Dessutom sköt eleverna föredömligt! Två fina kalvar blev resultatet. På bilderna; kollegan Mattias med Diana och skytten Linus med Curry, samt skytten Rasmus med Dinka.

20131022-213957.jpg

20131022-214019.jpg

En jaktdag med familjen

En härlig dags rapphönsjakt tillsammans med familjen, samt goda vännerna Carina, Johan och Josefin blev ett välkommet avbrott i en älgjaktsspäckad vecka. Extra kul var att se tre kullsyskon från kennel Lyngbergas N-kull (e. Stenbitens Epson u. Lyngberga Carro) i aktion. Rejäl jaktlust och fina viltfinnaregenskaper bådar gott inför framtiden! Carinas Nicke spikade sina första rapphöns idag och Josefins lilla Ninja (kallad Ina) agerade som en verklig jakthund blott 12 månader gammal; hon “gjorde” fågel och husse Johan var effektiv med Browningbocken.
För egen del är nog Noras enorma gå-lust, att få skjuta en rapphöna över Biran, samt lite konkret viltvård medelst bössa dagens höjdpunkter… På bilderna: Glada jägare och trötta hundar, samt Bronco i stånd för rapphöns.

20131018-201044.jpg

20131018-201115.jpg

Älgjakt

Älgar är lätta att träffa, men svåra att bära. På ståndskall för en duktig Jämthund är det rätt kul att skjuta dem ändå! Jag fick en riktigt fin jaktupplevelse tack vare en hund från grannlaget. Roligt när “proppen släpper” med tanke på de senaste dagarnas “stolpe-ut”; Chilli och Curry har jagat både älgar och grisar, men jaktlyckan har inte varit på min sida. Idag vände det som sagt.
En kittlande bonus är att det verkar vara bra med morkullor i skogen nu; dags att gå ut med en fågelhund!

20131017-174043.jpg

Fina fågeljakter i vackert väder

De senaste dagarna har bjudit på ett fantastiskt vackert höstväder. Att få tillbringa dessa under blå himmel med röda och gula löv omkring sig är en ynnest. Att bössan vilat i armvecket samtidigt som någon av hundarna legat ute i sök gör inte saken sämre. När fina jaktupplevelser dessutom får delas med människor som förstår att uppskatta en bra hund och vet hur man hanterar en hagelbössa är tillvaron komplett.

20131012-195037.jpg

20131012-195100.jpg

En fin eftermiddag på Charlottenlund

Just hemkommen efter en suveränt trevlig eftermiddag med Thomas Fors och co. i betfält och gräsmarker. Epson, Stella, Donna och Zita har fått bekänna färg. Bra hundarbeten kombinerat med näst intill hundraprocentigt skytte bringade några tuppar och rapphöns i viltväskan. Några änder på kvällssträck gjorde dagen komplett.
Med havet i bakgrunden och den sjunkande solen i väster bjöd dagen på några fina minnesbilder; som när Epson snodde runt i ett kaststånd för en singelhöna under medvindssök. Eller när Donna fattade stånd på en höjd i betfältet just när vi kommit fram till bilarna och trodde jakten var avslutad. Vi såg på henne en stund i det mättade kvällsljuset innan hon fick resa, vilket hon gjorde med sin vanliga respektlöshet. Att skytten dessutom släppte ut rapphönan till 40-metersstrecket innan han fällde den gjorde situationen perfekt.
Mest imponerad idag är jag ändå av Stella. Efter nyss avslutat arbete med sina nio valpar är hon inte precis i toppkondition. Trots det gick hon enastående bra från början till slut och visade att gammal är äldst genom att prestera flest fågelarbeten.
På bilderna; Glada skarpskyttar och Donna som visar att en fältflygare kan vara effektiv bland vass och nässlor.

20131008-002328.jpg

20131008-002347.jpg

Tre egna hundar till pris idag

Ännu en trevlig helg närmar sig sitt slut. SSK/VFK’s prov i Falköping bjöd på fantastiska marker väl besatta med fågel. Idag startade jag G’s Bronco och G’s Biran i UKL, samt “min lilla danska” Donna i ÖKL. Resultatet blev 2x2Ukl och en 2Ökl av domare Thore Larsson. Känns riktigt bra även om jag önskat lite mer rejält sök på unghundarna och en något mindre egenrådig Donna (härav prisvalörerna).
Extra roligt var även att Bronco och Birans kusiner (e. Drevjans Kurre); Rushlight Mist och Magic fick 1hpUkl resp. 1Ukl. Kul med fyra premierade Kurreavkommor i samma parti! Grattis Niklas och Douglas, samt övriga pristagare, inga nämnda inga glömda!

20131006-180550.jpg

“Ankeborgskullen” – 2 Avelsgodkända på Vildsvin!

Domare B. Dahlström m G's IR Kicki till vänster och G's IR Fnatte till höger.På tisdagen dömde domaren Björn Dahlström J Gamekeeper’s IR Fnatte &
J Gamekeeper’s IR Kicki på vildsvinsprov, där båda blev godkända. På fm var Kicki först ut och hon fann en galt som hon skötte enligt alla konstens regler och på em fann Fnatte en mindre flock som han sprängde och fick drev på. Dessa unga syskon som blir 2 år först på julafton är fallna efter J Gamekeeper’s Ilie Nastase undan J S & N UCH C.I.B Gamekeeper’s Räskva. 

Både Kicki & Fnatte har nu uppfyllt kraven för att bli avelsgodkända enligt TJTKs omfattande regelverk! Vi på kennel Gamekeeper’s lyfter på hatten för ägarna Bo Karlsson/Kicki och Ulf Karlsson/Fnatte!
På bilden syns domaren B. Dahlström med Kicki framför sig och Fnatte till höger.