Monthly Archives: november 2013

En riktig jaktdag skall…

…börja och sluta i mörker! Således sammanstrålade jag med goda vännerna Sven och Henrik vid Svens båt i Kungsbackafjorden en timma före gryningen. And- och knipvettar placerades ut och vi tog plats på liggunderlag under filtar bland klippor i vattenbrynet. Hur härligt är det inte att möta dagen ute i havsbandet?! I fjärran såg vi Gottskär vakna, medan de första fåglarna kom in över vettarna. Morgonsträcket var fint och skyttet fungerade hyfsat. Tyvärr sträckte gräsänderna ur håll, men knipor och några skrakar blev ändå ett bra resultat.
Vid lunchtid blev det en sväng med Stella på en av öarna för att se om vi kunde få någon morkulla med hem. Hon hittade tre kullor, men ingen av dessa exponerade sig för skott i den täta djungeln av tall och enbuskar.
Väl hemma i Torestorp igen fick jag börja med att fånga in Foxy som smitit för Frida under morgonpromenaden och vid det laget drivit i några timmar. Troligtvis räv. Hursomhelst hade drevet dragit långt ur markerna och jag var inte pigg på att ha en pejllös stövare i skogen efter mörkrets inbrott. Jag gensköt därför drevet och tro det eller ej, men Foxy kom glatt när husse visslade!
Nu hade vi bara knappa timman av skjutljus kvar, vilken ägnades åt en snabb rådjursjakt med ungtyskan Diana. Hon fick upp ganska snabbt och drev bra, men tyvärr gick djuret aldrig i pass. Diana kopplades i alla fall i mörker…

20131129-201858.jpg

En grytjaktdag i vackert väder

Imorse släpptes Banjo och Foxy på varsitt håll. Banjo grytade en räv och Foxy gjorde ett riktigt bra slagarbete och tog upp. Hon drev i dryga timman, men tappade sen. Ibland går det nog lite för snabbt, men drevsäkerheten blir allt bättre och hon är ju bara 1,5 år. Tillsammans med vännerna Tobias och Christian fortsatte dagen med grytjakt på menyn. Totalresultatet blev två rävar och en grävling. På bilden med Christian tillsammans med de duktiga grythundarna Tira och Bea. Tira är f.ö mor till min halvårsgamla foxvalp som lovar gott! Om bara Currys ögonskada (slåntagg mitt i ögat) varit bättre läkt hade hon fått bekänna färg idag, men säsongen är ännu lång…

20131124-182126.jpg

Första jakterna med Diana och Dinka

Den senaste månaden har tjt-systrarna Diana och Dinka fått vara med i skogen på allvar. Jag är visserligen noggrann med att inte ta med dem på jakter där man tvingas sätta press på dem. Icke desto mindre är det viktigt att de får vara med i hetluften under opretentiösa former. T.ex igår fick Diana gå en sväng när tredjeårs eleverna och jag jagade av ett av skolans mindre markskiften. Hon jobbade på väldigt bra med energiskt och hyfsat stort sök, vilket ledde till upptag på get och kid. Dessa lämnade tyvärr såten utan att erbjuda skottchans. Eleven Samuel fick emellertid äran att fälla en riktigt fin bock som kom “i löske”. Jag tippar på bronsmedalj!

20131123-003806.jpg

20131123-003826.jpg

Ännu en dag på jobbet med Eppe och Zita

Dagens fältfågeljakt med eleverna bjöd på kall, men stadig vind. Epson och Zita jagade väl, men båda två uppvisade ett par knallapporter som påminde husse om att kanske fokusera lite mer på dressyr och lite mindre på skytte de kommande jakterna. Vi får väl se hur det går med det… Lite kul var att eleverna fick se Zita respektera hare (på pipan förvisso) ett par gånger, trots att hon under gårdagens harklapp gjort flera apporter. Det är fint med hundar som förstår att anpassa sig till rådande jaktform!
Hur gick jakten då? Jo, det blev ett riktigt bra resultat och eleverna har fått en grundlig lektion i konsten att skjuta över en stående fågelhund. Som lärare kan jag glädja mig över säkert skytte med bra skott/fågel-statistik.

20131120-223230.jpg

20131120-223245.jpg

En arbetsdag för Stenbitens A Carmenzita

Under dagens jakt med eleverna i Skåne har Zita fått bekänna färg. Först som apportör under harklapp, och efter lunch som fågelfinnare på rapsfält och i gräsmarker. Säkra harapporter och fina fågeltagningar gör husse belåten. På bilderna; Zita står för rapphöns, samt Zita med eleven Rasmus, som blev dagens jaktkung med tre skjutna harar och två rapphöns.

20131119-202126.jpg

20131119-202220.jpg

Så skall en jaktdag gå till!

Tidigt imorse rullade Toyotan österut, för att vid halv tio anlända en oas mitt i de småländska skogarna. Där har min f.d. kollega Patrik Soelberg satt ut fasaner och rapphöns med gott resultat. Markerna är småbrutna med många slånbuskage, till gagn för fältfågeln. Patrik, den allerstädes närvarande Pite-Skåningen Robban och undertecknad jagade tills skymningen. Ett försvarligt antal fasaner och en morkulla blev resultatet av bra hundarbete och dito skytte. Det är en härlig känsla att efter hemkomst och hundfodring sjunka ner i soffan och känna tröttheten i både kropp och sinne efter en sådan dag! På bilden Patrik och Robban med Michrima Chess och Stenbitens Epson under en kort eftermiddagspaus.

20131117-212933.jpg

Currys bravader

Då Chilli åkte på några smällar från den sista räven, och ännu “ligger på läkning”, ansåg jag mig tvungen att tacka nej till fredagens begivenhet på en av de bättre skånska klövviltmarkerna. Jag vill inte åka på “stor-jakter” med bara unghundar; man måste ha med minst en som man vet levererar i alla lägen. Således blev det en liten eftermiddagsövning med Dinka och Curry i halländska rådjursmarker, samt efterföljande kvällssträck på änder. Värd var Jonathan Fexgård som f.ö. lånade Curry förra veckan med gott resultat (se bild). Tyvärr blev det inget skjutet idag, men framförallt Curry jobbade fint och drev i pass utan att skyttarna kom till skott. Väl hemma efter ett riktigt trevligt kvällssträck ser jag att Curry har något i ögat. En omedelbar närmare besiktning avslöjar en slånbusktagg som sitter mitt i hennes vänstra öga, ca. halvcentimetern djupt! Kvällens hundmatning fick därmed ett raskt avbrott och dryga timman senare låg Curry på operationsbordet på Västra Djursjukhuset, Göteborg. De har nu sytt ihop hornhinnan och jag hoppas få hämta henne imorgon. Enligt den kompetenta personalen bör hon bli så gott som helt återställd. Kan nämnas att Curry verkade helt oberörd av skadan, så när som att hon gick in i ett stolsben i undersökningsrummet på hennes vänstra sida…

20131116-010950.jpg

20131116-011010.jpg

Det är mycket nu…

Det är en hektisk, men härlig tid nu. Jakterna avlöser varandra och som grädde på moset blev det ett par lärorika dagar i Tyskland. På jobbet har det trillat ytterligare några dov för Chilli och Curry, samt ett par fasantuppar för Eppe och Donna. Dessutom hittade Eppe glädjande nog igen två fina rapphönskullar på Rådde, trots att man höstplöjt stora delar av marken. Ur den ena fälldes en äkta “gulbening”; alltså en som kläckts i det vilda!
Curry gjorde processen kort med en mink i måndags och dessförinnan hade Foxy presterat sitt hittills bästa rävdrev på halvannan timma.
Idag var det äntligen Banjos tur att ge husse lite kvalitetsjakt. Han levererade som vanligt och drev en ganska stor hanräv i gryt. Jakten avslutades med Chilli.

20131108-171848.jpg

20131108-171906.jpg

20131108-171927.jpg

20131108-171941.jpg

20131108-171958.jpg