Monthly Archives: december 2013

Nyårsjakt och summering av 2013

imageEtt par timmars jakt hemmavid idag resulterade i två rådjur skjutna för Hivlingens Quilla och Tribiani Hilda efter fina drev. Därmed är 2013 års sista jakt avklarad och vi på Gamekeeper’s kan se tillbaka på ett händelserikt år innehållande bl.a. 100:e skjutna räven för Jägarhults Banjo, en fantastisk ripjakt, Guldpokalseger för Gamekeeper’s Brioni och Sten Rönnerling, lagseger i Nordsik Pointermatch med bl.a. Stenbitens Epson, fina fältfågeljakter, härliga klövviltjakter med TJT, fyra förstapristagare från Gamekeeper’s på TJTK’s anlagsprov. Listan över höjdpunkter kan göras lång, men viktigare än att rabbla meriter och siffror är ett varmt tack till alla våra valpköpare och övriga som stöttar oss, inga nämnda, inga glömda. Tillsammans tar vi oss an 2014 med förhoppningar om fina jakter och duktiga hundar på jaktproven. Nedan finner ni ett litet galleri med några bilder fån 2013.

Vi ses i skogen, på fjället och fälten 2014!

/Kalle och Kenth

Ejder!

Dagens jakt i havsbandet bjöd på varierande väder och vind – från sol och bris till regn och nära kuling. Stora mängder ejder och knipa fanns, men verkade mestadels undvika att slå strandnära. Med hjälp av Svens erfarenhet och finurlighet fick vi slutligen fåglarna i håll. Christian bevisade att han kan träffa mer än rävar och älgar och nära dussintalet av sjöfågeljaktens förnämsta fågel kunde bärgas innan den saltstänkta återfärden mot fastare mark. Någon knipa blev det också.

20131229-162419.jpg

Rävjakt i Simlångsdalen

Den gångna månadens regn och ruskväder har ärligt talat tagit sin tull av jaktglädjen för undertecknad. Att gå ut med en stövare i ösregn och storm är inte det mest inspirerande. När klockan ringde kl 05.00 imorse kände jag emellertid uppriktig förväntan och jaktlust. Rävjakt i Simlångsdalen stod på programmet efter inbjudan från vännerna Louise och Mattias.
Regnet hade upphört på efternatten och Banjo kom på slag strax efter släpp. En kvarts väckning slutade vid ett stort gryt. Nästa upptag kom halvannan timman senare. Ett präktigt drev på drygt tre timmar slutade framför Christian K’s bössmynning. Därmed var räv nr. 1 i backen och vi tog oss an grytet med den säkra foxterriern Tira. Ett utmärkt arbete av henne gav Mattias skottchans som förvaltades väl. Tira slank in i grytet igen och efter idogt letande fick hon åter kontakt med räv. Denna lämnade grytet med terriern några centimeter efter. Det gick därför inte att skjuta, och Mickel sprang mellan oss och in i en annan grytöppning. Den lade sig fast i en ändgång och sköts efter visst grävarbete.
På bilderna; nöjda skyttar med rävar, Louise med Banjo, och Tira i husse Christians famn, samt Banjo ruskar om sin drevräv.

20131228-202904.jpg

20131228-202938.jpg

En jaktdag med nyförvärvet Hivlingens Quilla

Idag stod en kombinationsjakt, rådjur och änder, på menyn. Värd var Jonatan Fexgård i Varberg. Jag släppte Chilli och “Ella” i första såten. Chilli tog upp först, men hennes drev lämnade såten och hon hände efter. Hon har faktiskt blivit på gränsen till för ihärdig på sistone, vilket förvisso har sina fördelar på större marker, men knappast bland hälländska klippor och enbuskar. “Ella” hade två upptag, varav det sista resulterade i att undertecknad fick skjuta ett snävt buktande rådjur på drev. Vem är då “Ella”? Egentligen heter hon Hivlingens Quilla, är tre år och flyttade hit för en månad sedan, då hennes förre ägare hade för lite tid till jakt. En intensiv prövotid hos mig avslöjar en mycket trevlig tik med riktigt bra sök och drevtider på 10-30 minuter. Skärpa verkar det finnas i henne också! På mödernet återfinns många av kennel Gamekeeper’s bästa hundar och med Hivlingens Vasco som far känns det lovande på både pappret och i skogen.

20131227-193908.jpg

Räv nr. 109 för Banjo – och nr. 1 för Ragge

Banjo skadade ju en framtass under en skärgårdsjakt för några veckor sedan. Jag lovade mig själv att inte släppa honom förrän efter jul för att det skulle få läka ordentligt. Idag var det alltså dags! Gode vännen Tobias släppte Banjo i ett hörn av marken och jag släppte Foxy i ett annat. Banjo tog upp omgående och Foxy efter en timmas arbete. Banjos räv gick i gryt, medans foxys drev slutade i ett översvämmat område. Därmed var det dags för Tobias unga TJT-hane Häxjaktens GA Ragge att göra debut i naturgryt. Det är alltid spännande att se hur en orutinerad unghund tar sig an uppgiften. Dessutom tror jag bilderna från förra säsongens sista rävjakt for genom huvudet på både Tobias och mig. Den gången sköt en passkytt ihjäl den lovande unghunden Parlours Zetor…
Nu stod vi alltså åter tillsammans på ett gryt med en ung jaktterrierhane som tampades med Mickel under våra fötter. Ragge jobbade riktigt bra och när Tobias avslutade jakten med en “Gyttorps Röda” var jaktlyckan total. Ragge och Banjo fick ruska om räven som belöning för väl utfört arbete.

20131226-194736.jpg

En “Mixed Bag” med Epson

Tredjeårseleverna hade en timma över efter planeringsarbetet inför kommande jakt på Östad Säteri. Vi tog en sväng på Rådde med Epson för att försöka skjuta några fasantuppar. Eppe gick suveränt och hittade dussintalet fasaner, dock mest hönor, vilka är fredade hos oss.
Ett rådjur hade på något vis hamnat innanför stängslet i ett lövträdshägn. Vi öppnade en lucka i staketet och försökte driva ut det, men det stressade djuret skadade sig själv i utbrytningsförsöken varför jag avlivade det.
En stund senare fattade Eppe stånd mot ett dike. Vid avancen lättade en fasanhöna och en hare. De låg precis bredvid varandra! Hönan fick givetvis flyga, men eleven Samuel frågade artigt om han fick skjuta haren som sprang förbi honom. Eppe bryr sig ju inte om hare och går man på jakt med en rutinerad hund tycker inte jag man behöver hålla så hårt på kutymen. Knall och fall!
Vi hade i det läget alltså ett rådjur och en hare, men fortfarande ingen tocke. Just innan vi skulle gå till bilen nöp Eppe till mot ett buskage. Han reste och upp flög två hönor och en tupp. Eleven Simon K stod rätt placerad och gjorde inga misstag med bössan. En fin apport fick avsluta en händelserik timma, och en “mixed bag” med pointer var ett faktum!

20131217-195151.jpg

20131217-195202.jpg

20131217-195211.jpg

20131217-195221.jpg

J Gamekeeper’s IR Titti

Gs AH PippiGamekeeper’s IR Titti (Kajsa) är den tredje avkomman från kullen mellan J Gamekeeper’s Ilie Nastase/J C.I.B SE UCH Gamekeeper’s Räskva, som har utmärkt sig innan 2 års ålder!

TJTKs Avelsprov Skog med “Utmärkt” & 166 p & sedan tidigare ett grytjaktprov förliggare, fullbordade hennes provsäsong. Hon saknar nu endast en utställningsmerit, för att bli avelsgodkänd!

Vi säger ett STORT GRATTIS till ägarna till denna lilla granna tik!

Svensk Vinnare i Stockholm 2013 & lite nostalgi!

smulan3_110420På Svenska Hundmässan i Stockholm startade visserligen bara 2 tyska jaktterriers, men båda har varit vinnare innan och då haft hård konkurrens, så de är verkligen värdiga vinnare båda två! Båda hundarna är dessutom ett bevis på att jaktlig duglighet och exteriör kan kombineras!

Varför jag skriver om dem här på bloggen, beror på att de båda har en bakgrund på mödernet som i högsta grad berör kennel Gamekeeper’s, vilket jag tycker är väl värt att att uppmärksamma!

BIR & Svensk Vinnare 2013 blev Agnes (klicka för stamtavla/pedigree) och BIM samt Svensk Vinnare 2013 blev Pax Mariae Hermes.
Agnes mor “Ulli” är kullsyster till den utmärkte avelshunden J SE UCH G’s Ursus EW.
Agnes mormor Waltraud vd Recknitzwiesen importerades av kenneln som vuxen & morfar G’s Eley P. hanhundslinje lever kvar både här i Sverige och i Finland.

“Hermes” mormor G’s PR Zäta hade en bror vid namn G’s PR Zorro, som blev Världsvinnare (WW) i Nederländerna! Xillo vd Recknitzwiesen (död) importerades av kenneln som valp och blev här i Sverige en ypperlig nedärvare, vars söner/döttrar och barnbarn etc. fortfarande är framgångsrika i aveln både jaktligt och exteriört!

Ägarna och Uppfödarna till ovanstående hundar GRATULERAS å det varmaste!