Monthly Archives: januari 2014

Säsongens sista klövviltjakt

Claes Berg bjöd till jakt för bl.a jaktutbildningens tredjeårselever. Med ännu ej ihopläkta vildsvinsskador på Chilli och Ella, samt en Diana i höglöp, är man lyckligt lottad att ha Tobias Ivarsson som granne. Därmed fanns hans duktiga tyskar Tea och Ragge att tillgå. Båda jobbade på fint med drev och ståndskall på gris. Tea gjorde även några drev på dovvilt. Tobias själv är nyss knäopererad och fick därför spela den ovana rollen som passkytt.
Mikael Ström kom med sitt batteri av prima jaktterriers. Dagens kämpe måste Mikaels hanhund Herman (Urmel vom Goldacker) utses till; ett kompromisslöst jobb på en stor gris resulterade i 16 st (!) hål och revor i Protectorvästen. Herman klarade sig utan synliga skador, jagade gris i någon timma innan han utmattad och mörbultad föll ihop framför Tobias. Om han inte haft västen på sig, hade han garanterat varit död.
Zita, som jag förresten jagade fasaner med igår, fick jobba idag också. Jag sköt en rödgris för henne som hon körde loss. Därtill hittade hon gris ytterligare 7-8 gånger. Hon står oftast för dem, reser på kommando och jagar efter dem om hon får tillåtelse. Mest spännande är det helt klart att skjuta över henne som vid en fågeltagning. Man vet ju inte vad för sorts gris som ligger framför oss i planteringen! Hon har nu varit med mig på vildsvinsjakt tre gånger. Totalt har hon gett mig över 15 skottchanser, vilka givetvis inte förvaltats av mig då jag valt att köra loss grisarna i förhoppning att någon passkytt skall få läge. Jag har trots det skjutit tre grisar för henne, en varje gång. Helt klart värt att prova!

20140130-181627.jpg

20140130-181639.jpg

20140130-181646.jpg

I grisskogen med TJT och Vorsteh

Idag stod klövviltjakt på schemat för mina tredjeårselever. God jaktledning av Samuel och kolbullar med lingon till lunch muntrar upp! När dagen var till ända låg det tre hjortkalvar, två rödgrisar och en galt på paraden. Galten sköts av undertecknad efter ett särdeles resolut arbete av Stenbitens A Carmenzita, Hivlingens Quilla (Ella) och Häxjaktens GA Ragge (inlånad från Tobias Ivarsson). Den vägde 97 kg och var riktigt tuff mot hundarna (vilket förvisso var ömsesidigt). När jag fick ett ögonblicks lucka då hundarna var ur riskzonen, fick den en kula i pannan. Tack vare västarna blev det inga allvarligare skador, men Ella fick sys med ett par stygn i låret. Därmed är hon av banan för de få jaktdagar som återstår. Till råga på allt är ju Chilli på läkning efter en dust med en påskjuten galt i fredags, och Diana löper…
Zita jobbade bra och förnuftigt idag. Hon är mycket duktig på att hitta gris och verkar lärt sig att hålla sig på vettigt avstånd. En sugga jagade visserligen ifatt henne idag, men hon är så snabb att den inte lyckades göra någon skada. Ragge, samt Tobias andra TJT, Tribiani Hilda jagade bra under resten av dagen. Bl.a sköts de tre hjortkalvarna på fina drev från de båda.

20140128-225522.jpg

20140128-225533.jpg

20140128-225543.jpg

20140128-225550.jpg

Skogsprov för Gamekeeper’s Diana och Hivlingen’s Quilla

Idag startade jag Diana och “Ella” på TJTK’s Anlagsprov Skogs drevdel. Domare var Mikael Ström, som dömde med föredömlig kunskap och auktoritet. Diana drev älg och fick för dagen en 3a på Skall och 4or (=full pott) på övriga moment, skalldrivning, sök/jaktlust, spårsäkerhet och följsamhet. Ella fick upp rådjur och fick en 3a på skalldrivning och 4or på resten. Detta innebär att de båda kan få 1a-pris/Utmärkt i slutbetyg om de presterar som de bör på kommande gryt-/vattendel. Belåtna hundar och husse tar igen sig på kökssoffan!
Vill även passa på att gratulera Robin Pettersson som i och med dagens slutprov förde sin första tjt, Gamekeeper’s AH Diesel, till pris. Låt vara att det blev ett 3e-pris p.g.a trångt sök. Med tanke på att “Greger” brukas mestadels till grytjakt och endast har ringa erfarenhet av jakt ovan jord är det trots allt ett flott resultat!

20140126-195850.jpg

Vildsvin för Stenbitens A Carmenzita och Gamekeeper’s Chill Out

Idag var det dags för ännu en händelserik klövviltjakt. Välplanerad som vanligt av värden Claes Berg och skyttarna, som kom från Game Club West, kunde verkligen hålla i skaften. Jag gick hela dagen med Chilli och Carmenzita. Lilla Chilli börjar ju bli riktigt rutinerad och jagade således hårt och målmedvetet från släpp till koppling. Det sköts ett flertal dov och grisar för henne. Det sista hon gjorde var ett imponerande arbete på en skammad galt tillsammans med Tobias unga tjt-hane Ragge. Efter en halvtimma och 800 meter hade Nasse sprungit färdigt och Tobias kunde sätta punkt för jakten med ett skott från höften. Hundarna klarade sig relativt oskadda, tack vare skyddsvästarna, men Chilli har blivit biten av grisen i underkäken och är dessvärre konvalescent inför sista klövviltjaktveckan. Huvudsaken är att den påskjutna grisen kunde avfångas!
Sen var det min vorsteh Carmenzita. Jag testade ju henne härom dagen i ett träningshägn med lovande resultat. Idag fick det därför bli premiär på riktig jakt, och hon skötte sig med den äran! Sammanlagt har jag haft skottchans på 5 grisar tack vare henne. Därtill skall läggas några upptag som inte exponerat sig. Hon har varit mycket duktig på att finna dem och varit lätt att läsa. Om det har varit gris i närheten har hon blixtrat till och hittat dem! Dovvilt och mufflon har hon funnit ganska ointressanta. Då jag gick som hundförare för betalande gäster ville jag inte skjuta för henne. En gylta blev emellertid för närgången och gjorde därför en kullerbytta när 30-06an talade. Zita var direkt på den fallna kombattanten och ruskade den livligt. Att husse är nöjd med dagens prestationer är en underdrift!

20140124-201247.jpg

20140124-201305.jpg

20140124-201315.jpg

20140124-201326.jpg

Carmenzitas första kontakt med vildsvin

Man hör och läser ibland om åsikter som att “Skandinaviska vorstrar bara kan jaga fågel, är maskerade pointrar och saknar skärpa”. Detta verkar i synnerhet gälla korthår. Huruvida åsiktsinnehavarna har gedigen erfarenhet av allsidig jakt över premierade vorstehhundar av gedigna svenska linjer vet jag inte, men tycker nog att de tre representanterna i min ägo verkar besitta riktigt hyggliga allroundegenskaper.
Idag fick vi en leverans av skyddsvästar från Protector/Dogtech till jobbet. Då Carmenzita var med tog jag tillfället i akt att prova både väst och hund i skolans träningshägn på två hektar. Sagt och gjort! Zita, som aldrig sett ett vildsvin, sökte bra och fattade stånd mot några smågranar. På resningsorder for hon fram och iväg sprang en gris. Zita stannade prydligt, men gick villigt efter på mitt kommando. Hon blev borta i fem minuter, men jag tror inte hon fick kontakt med grisen igen. Hon kom tillbaka uppspelt och taggad. Vi fortsatte och plötsligt stod hon igen. På mitt kommando gick hon på, men denna gång stannade hon inte. Fullt drev, ståndskall, närkontakt och drev igen, innan hon tappade bort den! Kunde belåtet konstatera att hon hade riktigt bra skall. Det blir spännande att se hur hon utvecklas på den fronten. Att hon fungerar ypperligt som stående fågelhund på alla underlag, samt som apportör skadar ju inte. Dessutom har hon varit mycket lättdresserad och används som apportör på harklapp, utan att för den sakens skull jaga hare under fältarbetet. Nu är jag mycket väl medveten om att det är en enorm skillnad mellan att göra ett skapligt jobb på en hägngris och fungera under praktisk jakt. Dock ser jag dagens övning som ett kvitto på den potential hon, och säkert många andra “maskerade pointrar” besitter. Dessutom fick jag ett kvitto på att västarna gör jobbet. Två hål i västen över bringan efter närkontakten. Zita är oskadd!

20140122-185644.jpg

20140122-185701.jpg

Gamekeeper’s Brioni – årets unghund 2013

Med tre förstapriser i UKL, samt Guldpokalvinst, har Sten Rönnerling fört sin “Brolle” till titeln Årets Unghund 2013 i Svenska Pointerklubben. Stort grattis Sten! Att Du vann Derbyt med din Engelska Setter Iza samma höst, gör inte bedriften mindre!

Nedan finner ni ett galleri med bilder på Brioni som valp här på Ljunglid, samt under träning i våras och höstas, och slutligen från några av höstens jaktprov. Bilderna från Guldpokalfinalen är tagna av Christer Hansson. Jag vill även passa på att gratulera Sören Mulvad Johansen som tog titeln Årets Pointer 2013 med sin Fugledes Odin, samt Odins uppfödare Flemming Fuglede Jörgensen.

En rävjakt i blåsten

Friska vindar och några minusgrader hindrar inte jakten! Således bar det av till Idala med stövarna idag för rävjakt. Banjo tog upp efter bra slagarbete. Drevet sträckte iväg, men började bukta snävt efter trekvart. Under en halvtimmas tid snodde räven runt på ett fåtal hektar inne i en tät granplantering. Jaktledaren Per och undertecknad stod på bra pass, men Mickel exponerade sig inte. När drevet så gjorde en bukt ett par hundra meter bortåt, passade jag på att kila in i planteringen. Där hittade jag en liten stubbe att stå på mellan granarna. Detta gav mig kanske 5-7 meters sikt, vilket var allt som behövdes när räven valde att passera just den platsen en fjärde gång… Knall och fall! Vilken annan jakt, eller upplevelse, kan mäta sig i intensitet och krav på absolut fokus och sinnesnärvaro som stövarjakt på räv?!

20140118-225221.jpg

Slyngeljakt på Toppeladugård

Idag gick den årliga slyngeljakten på klövvilt av stapeln på Toppe. Värdarna, jägaren Thomas och ägaren Claes, bjöd i vanlig ordning på trevlig tillställning. Undertecknad hade ett fint pass i första såten och sköt en dovkalv och ett par rådjurskid. Resten av dagen fick Ella och Chilli jobba på tillsammans med övriga hundar. Tobias hade med sin Tea och Ragge. Nu rullar trötta och belåtna hundar och hussar norrut. Imorgon blir det rävjakt på nysnön!

20140117-174342.jpg

20140117-174354.jpg

20140117-174402.jpg

Stolpe ut…

Banjo levererade under dagens rävjakt med eleverna. Upptag efter slagarbete kl 10, och koppling på drev kl 17. Räven sågs flera gånger och var nära att gå i pass hos samtliga skyttar, men lyckades hålla sig utom skotthåll. Hatten av för en värdig motståndare! Banjo har intagit en välförtjänt plats i soffan.
Foxy var loss fram till lunch och uppvisade sedvanligt frisk fart och fläkt. Stora sök och snabba upptag. Dock inte alltid på rätt viltslag. Rejäl jaktlust bådar gott när mognad och dressyr är färdiga!

20140115-220521.jpg

Fältfågel och dovvilt

En av säsongens första riktiga vinterdagar påbörjades på Rådde tillsammans med mina elever på Svenljunga Naturbruksgymnasium. Där hoppades vi finna några fasantuppar med hjälp av Donna. Hon gick mycket bra trots kyla och hårt före. Ute på en gräsvall snodde hon om och fattade stånd, så att pudersnön yrde kring henne. Det låg givetvis ingen tocke där, men väl en fin kull med dryga dussinet rapphöns. Senare hittade hon ett par fasantuppar, vilka bommades av eleverna. En mycket viltvänlig jakt under förmiddagen med andra ord!
Efter lunch förpassades Donna till avbytarbänken och pejlhalsband knäpptes på Chilli och Diana. Båda jobbade på fint, både sök- och drevmässigt, bland dovhjortarna och alla elever hade djur i pass. Jesper och Simon fick dessutom skottchans på ett par spetshjortar som nedlades med ett skott vardera. Bra skjutet grabbar!

20140114-181659.jpg

20140114-181706.jpg

20140114-181714.jpg