Monthly Archives: juli 2014

Några framgångar för Gamekeeper’s TJT

I helgen gick TJTK’s sommarträff av stapeln i Bassholma. Det var ett fantastiskt trevligt arrangemang med vackert väder och härliga människor. Stort tack till Södra Lokalavdelningen som stod som värd! På lördagen startade undertecknad tre tikar på anlagsprovets gryt-/vattendel; Gamekeeper’s Opal Springs fick full pott med 4h på vatten. Gamekeeper’s Diana och Hivlingen’s Quilla fick även de full pott med fyror rakt över, vilket sammanlagt med deras drevdel skog från i vintras ger dem betyget Utmärkt på TJTK’s Anlagsprov Skog.

På söndagens utställning fick Gamekeeper’s IR Knatte Excellent med CK och blev femte bästa hanhund. Gamekeeper’s AH Kenzo erhöll ett Excellent, och Knattes kullsyster Gamekeeper’s IR Titti fick Very Good och blev därmed avelsgodkänd enligt TJTK’s kriterier.

Sist, men inte minst erhöll Gamekeeper’s Ilie Nastase utmärkelsen Årets Avelshane. Vi på kennel Gamekeeper’s är stolta över utmärkelsen och säger grattis till “Zeb’s” ägare och husse Benny Niklasson!

Den yngre av två nöjda kennelinnehavare med, från vänster, Diana, Quilla och Opal Springs

Den yngre av två nöjda kennelinnehavare med, från vänster, Diana, Quilla och Opal Springs

Problemlösaren Zita

Det som imponerar mest på mig med vorstehhundarna är att det inte verkar finnas någon gräns för vad de klarar att uträtta. Ok, ibland går man och svär för att de inte flyger över fälten likt pointrar, eller hänger efter en gris som en bra tysk, men en hel del av potentialen hos en bra vorsteh ligger ju i just mångsidigheten, ibland på bekostnad av finess. Deras arbetslust och vilja att göra husse glad uppväger många smärre brister och de är förbluffande effektiva sett till faktiskt resultat.
Jag är genuint dålig på att träna t.ex eftersök med mina hundar. Blir kanske ett par spår i unghundstiden, men sen får de skaffa sig erforderliga erfarenheter på praktisk jakt. När jaktkamraten Henke så sköt på en gris vid midnatt infann sig frågan; vilken av alla otränade hundar skall jag ta? Den mest rutinerade tysken, Chilli, var ju t.ex ett alternativ, men där hade varit “fullt med grisar” på skottplatsen och att sätta en sommartaggad tysk på ett sådant uppdrag kan vara knepigt. Zita har alltid varit duktig på att spåra och är dessutom lättläst, samtidigt som hon borde fungera som löshund om det skulle behövas. Har ju faktiskt skjutit några grisar för henne. Sagt och gjort! I lampsken undersökte vi skottplatsen och fann något som på sin höjd kunde tolkas till maginnehåll. Inget blod. P.g.a det stora antalet grisar var det inte så lätt för Henke att veta vart den skjutna grisen tagit vägen, men jag lät Zita jobba på och mindes budordet “lita på hunden”. Spåret ledde upp bland några täta granar och av Zita att döma var grisen i närheten. Vi rundade det tätaste och mycket riktigt, under granriset låg grisen, en 40 kilos gylta, död. Skottet satt långt bak i bröstkorgen. Inget märkvärdigt eftersök i sig, men utan en hund som verkligen vill lösa uppgiften och reda ut det skadade djurets löpa hade vi troligtvis aldrig hittat grisen och skottet hade räknats som en bom. Nu blev det slakteriarbete och stundande grillning istället!

20140711-102729.jpg

Gamekeeper’s Brioni är inte bara en duktig jakt- och provhund. Han är snygg också!

Sten Rönnerlings gul-vita pointerhane Gamekeeper’s Brioni har redan skaffat sig många fina utmärkelser; Guldpokalvinnare, Årets Unghund, Skogis Leilas Minnesstatyett, Nils Obels Minnespris Fältprov, 1a-pris i ÅK… I helgen fick Sten ett kvitto på att “Brolle” inte bara är en riktig kanon på jakt och jaktprov, utan även en välbyggd och exteriört god hund. Excellent med CERT och reserv-CACIB blev resultatet på SKK’s utställning i Ronneby! Grattis än en gång!

Gamekeeper's Brioni står för fasan i raps. Foto Åke Sjöström

Gamekeeper’s Brioni står för fasan i raps. Foto Åke Sjöström