Monthly Archives: oktober 2014

En sväng med Edison i rapphönsmarken

En halvtimma av vackert eftermiddagsljus efter jobbet förvaltades på bästa sätt tillsammans med Michrima Edison på Birger Knutssons rapphönsmarker. Bössan var inte med idag, vilket kan vara rätt klokt ibland om målet är att få till en långsiktigt lydig fågelhund.

 [youtube https://www.youtube.com/watch?v=H71Wr4-t5ks&w=560&h=315]

Michrima Edison står för rapphönskull

Michrima Edison står för rapphönskull

Edison spikar singelhöna

Edison spikar singelhöna

En oplanerad grytjakt med Quilla

Idag stod jakt med nybakade jägarexamenselever på programmet. Herr Fexgård från Varberg stod som värd och efter en kopp kaffe på morgonen släppte jag Quilla i syfte att få upp ett par rådjur. Detta gjorde hon strax, men inget av dreven gick i pass. Hon arbetade på bra med härligt effektivt sök, men kort efter hennes tredje upptag förlorade pejlen GPS-sändning. Raskt begav jag mig mot platsen där hon försvann och kunde som väntat konstatera att hon gått i gryt. Rännor med jord utanför öppningarna och havre i spillningen varslade om att Grimbart var grytets innehavare. Ett stycke från en av ingångarna hördes skallgivning och dunsar. Övriga jaktdeltagare tillkallades med instruktionen att ta med en spade. Det var ju ett ypperligt tillfälle att se grytjakt på nära håll! Efter några spadtag och lite stenlyftande slog jag igenom gången och kunde lyfta upp Quilla. Kort därefter kikade den ca 15 kg tunga grävlingsuggan fram och Browningbocken satte effektivt, om än en smula finesslöst, punkt för jakten. Dagen fortskred sedan med fasanjakt över Nora och Donna, men då vi endast hade jaktbara situationer på hönor, vilka var fredade fick de duktiga jägaradepterna nöja sig med ett par prydliga fågeltagningar av Nora och lyfta på hatten.

Svettig husse, smutsig hund och muntra åskådare.

Svettig husse, smutsig hund och muntra åskådare.

Fasaner med Epson

En eftermiddagsjakt med Stenbitens Epson och ett par jaktkamrater decimerade fasanbeståndet med dussinet. Eppe och jag hade lite olika åsikter om stoppsignalens innebörd i samband med fällning av fågel, vilket renderade i ett eftertryckligt styrelsemöte oss emellan. Därefter var vi avsevärt mer överens och när jag mot slutet av dagen fällde en fin tupp efter ett över hundra meter långt löparbete av Eppe och dito språngmarsch av mig, infann sig den där härliga känslan av fullkomlighet i samarbetet mellan jägare och hund. Det är i jaktens vedermödor, missöden och framgångar man har de finaste upplevelserna tillsammans!

Stenbitens Epson med bytet av en eftermiddagsjakt

Stenbitens Epson med bytet av en eftermiddagsjakt

Stövardrev!

Den senaste tiden har tyvärr stövardreven blivit alltför få för min del. Fågeljakter och jaktprov har tagit upp den mesta av tiden utanför arbetstid. Nu blickar jag emellertid med stora förväntningar fram emot en lång tid av jakt med samtliga hundar. Det minst sagt trista vädret till trots har i alla fall Foxy och Banjo levererat de gånger jag släppt dem. Nedan är en liten filmsekvens från dagens drev av Foxy. Drevdjuret, för dagen en hare, har sprungit vägen emot mig och hoppat av densamma. Foxy spiller ingen tid på avhoppet, utan tar ledigt an löpan in i skogen. Jag är övertygad om att den unga rävhunden lär sig ett och annat om spårnoggrannhet och systematiskt tapptarbete om man låter dem driva en Jösse då och då mellan rävdreven. Att detta skulle vara skadligt för rävintresset motbevisas av Banjo, för vilken jag sköt tjugotalet harar under hans andra säsong (i tillägg till lika många rävar), men därefter endast fällt räv, totalt 126 stycken, och övrigt rovvilt. De senaste åren kan antalet harupptag av honom räknas på ena handens fingrar.

 
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=34J1tTunY4U&w=560&h=315]

Skånejakt med pointer, vorsteh och TJT

I helgen höll Thomas Andersson årets första klövviltjakt på Toppeladugård. De danska skyttarna skötte studsarna väl och samtliga hundar och hundförare levererade, vilket resulterade i en trevlig viltparad. Själv kunde jag konstatera att Diana, Chilli och Quilla är lite “för bra” för Skånejakt på viltrika marker. I samtliga såter blev det upptag inom någon minut efter släpp och sen bar det iväg med drevtider på runt halvtimman. Somliga drev sträckte bara rakt iväg, medans andra faktiskt buktade tillbaks in i såten. Å andra sidan skapade detta arbetssätt rörelse i markerna och i kombination med mer stötande hundar som labbar och spaniels blev resultatet en effektiv jakt och jag tror inte skyttarna misstyckte till att höra tätskalliga terrierdrev. Att olika hundtyper kompletterar varandra och har sin berättigade plats vid dylika jakter är något att tänka på! Tack Thomas, Claes och övriga hundförare för en som vanligt trevlig dag!

Thomas blåser "Jakt Förbi" under viltparaden på Toppeladugård

Thomas blåser “Jakt Förbi” under viltparaden på Toppeladugård

Fasanjakt i betfält är en skånsk jaktlig klassiker! Det urusla vädret till trots beslutade Stefan Nilsson och jag os för att ge vildtupparna en match under ett par eftermiddagstimmar. Edison gick ett släpp och skötte fågel utmärkt. Emellertid fann han bara hönor, vilka givetvis var fredade. Donna gick i nära två timmar och presterade mycket tillfredställande arbeten på både tuppar och hönor. Tack Stefan för fantastisk jakt på enastående marker i ett väder som sållade agnarna från vetet!

Donna var betfältens drottning och skötte de varska vildfasanerna på ett utmärkt sätt

Donna var betfältens drottning och skötte de varska vildfasanerna på ett utmärkt sätt

Michrima Edison står och Stefan är redo med bössan

Michrima Edison står och Stefan är redo med bössan

Premierade Gamekeeper’s-pointrar i Skåne

Under Jaktprovsveckan i Skåne har två pointrar från kenneln tagit premier. I SFK’s segrarklass i tisdags gjorde Gamekeeper’s Brioni sin första SKL-start med husse Sten Rönnerling som förare. Resultatet blev en 2SKL. Grattis Sten och “Brolle”!

Gamekeeper's Brioni står för fasan i raps.

Gamekeeper’s Brioni står för fasan i raps.

Jag startade Gamekeeper’s Fröken Finemang och Fantasi i UKL. Fröken presterade ett klockrent fågelarbete på en vildfasan i betorna på Sten Christofferssons fina marker. Detta renderade i 2UKL. Fantasi gick mycket bra och erhöll fin kritik, men kom aldrig i fågel.

Gamekeeper's Fröken Finemang, 2UKL i Skåne

Gamekeeper’s Fröken Finemang, 2UKL i Skåne

I Derbyt gick Lyngberga Nora riktigt fint och var med i finalrundan på sök. Tyvärr bar det inte hela vägen, men jag är trots det mycket nöjd med hennes prestation. Värt att poängtera är den enormt starka prestationen som kullsystrarna från kennel Black Luckys senaste kull presterade; Kent Svenssons Kajsa blev derbyvinnare och Bertil Mårtenssons Antonia derbytvå. Gratulerar!

Pointerframgångar för Gamekeeper’s på VFK’s fältprov

Dagens blandparti började i ett väder som inbjöd till allt annat än fältfågeljakt. Ösregn och hård vind var emellertid inget som hindrade de flesta hundarna i partiet från att gå riktigt trevligt, och allt eftersom dagen fortskred blev vädret bättre och därmed fåglarna mer lätthanterliga. De vackra markerna i Falbygden revierades för hundratalet årsedan av Axel Hedenlunds legendariska pointrar, så som Gold Dust och hans ättlingar med kennelsuffixet “H från Sik”; hundar som ligger bakom i stort sett samtliga skandinaviska pointrar idag!

Birger Knutsson förde sin unghane Gamekeeper’s Fakir, 14 månader gammal. “Boss” som han kallas till vardags lade upp ett mycket bra sök i en stor rapsmark. Att reviering är nyckeln till framgång bevisades ännu en gång när Boss spikade en fasanhöna mitt ute i den knähöga höstrapsen. Ståndet åtföljdes av avance och stadga som gladde både domare, hundägare och uppfödare. På sin första provstart tilldelades därmed Gamekeeper’s Fakir 1a pris i Ukl. Grattis och bra jobbat Birger!

Den danskfödda tiken Donna som jag fick förmånen att överta från Tom B Hansen i fjol, har presterat bra på jakt och uppvisat god effektivitet på de tre provstarter jag hittills gjort med henne; tre starter i öppen klass har resulterat i två andrapriser med fin kritik. Att förstapriset uteblivit berodde den ena gången på för egenrådigt sök och den andra på knallapport. Undan för undan har jakten emellertid svetsat oss samman och jag har under hösten upplevt ett betydligt bättre samarbete och “vi-känsla” Donna och mig emellan. Idag tog vi båda fasta på detta faktum! Donna gick enligt domare Torbjörn Larsson med utmärkt fart, stil och reviering. I fjärde släpp drog hon efter ett par långa slag an och spikade en fin rapphönskull. En fågelbehandling som jag är uppriktigt stolt över skapade en fin skottchans för skytten Patrik som inte gjorde några misstag med sin Browning-tjuga. Den fällda rapphönan apporterades perfekt av Donna som därmed tilldelades ett 1a-pris med HP i Ökl!

Glada 1a-pristagare! Birger med Gamekeeper's Fakir, 1UKL, samt jag med Donna, 1hpÖKL

Glada 1a-pristagare! Birger med Gamekeeper’s Fakir, 1UKL, samt jag med Donna, 1hpÖKL

En resa till Polen!

Bukowa-Ostoja/Hubert Debowscy
Fredagen den 5 oktober följde jag med vännen Anders och hans bror Mattias till en ung och mycket framgångsrik uppfödare i Polen, Hubert Debowscy.
Vi är flera från Sverige som har varit i kontakt med Hubert under ett par års tid och via FB diskuterat avel och hundar från Balkan. Hans uppfödning är respekterad över hela Balkan och han är oerhört engagerad och kunnig i olika linjers kvalité i de länder som gränsar till Polen. Kort sagt är han en guldgruva för den intresserade. Han är väldigt flitig på jaktprov och utställningar och han har där nått anmärkningsvärda framgångar. Vill du köpa hund från Balkan rekommenderar jag starkt att du börjar med att vända dig till honom!
10720744_313233302182455_2140331007_o
Bild: Hubert Debowscy. Fler bilder finner du på hans hemsida eller på FB!

Avel
Avelsinriktningen på Balkan varierar mellan de olika länderna, delvis beroende på olika provformer, men där finns också en markant samsyn i hur en tysk jaktterrier ska se ut och hur den ska fungera. Tysk Jaktterrier på Balkan har t.ex. en imponerande hög standard vad gäller exteriör. “Alla”avelsdjur har skägg  och de är överlag väldigt välbyggda med rejäla skelett och flott överlinje. Exterören/utseendet prioriteras på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid. Släthår är väldigt ovanliga. Jaktligt så prioriteras skärpa och jaktlust/dådkraft och detta prövas i Polen på fullkontakt  på räv i konstgryt och på vildsvin i hägn.
I Slovakien blodtestar man alla tjt för PLL och Hubert har f.o.m. i år swabbtestat samtliga avelsdjur på kenneln. Hos övriga uppfödare/länder är det ytterst ovanligt med PLL-tester.

Jakt
Jakten är en statlig angelägenhet i Polen och den jaktliga arealen delas upp i “små” jaktrevir på 6-8000 ha. Varje revir drivs som en förening med redovisningsskyldighet upp i organisationen. Den totala jaktarealen är stor, då all befolkningen bor i städer/byar och därmed är all areal utanför tätorterna lika med  “jaktlig areal”. Det kostar ca 100 €/år att vara medlem och man får betala en avgift för köttvärdet på viltet som skjuts, men inga troféavgifter. Man jagar i såtar på 20-50 ha med 3-4 hundar samtidigt efter vildsvin, hjort, rådjur och räv. Nattjakt är vanligt på vildsvin och kronhjort. Eftersök gör Hubert alltid med två hundar, där den ena är lös och den andra spårar i lina.
Om man vill och stadd vid god kassa kan man köpa jakt på de olika jaktreviren. På kronhjort betalas per kg hornvikt! 10 kg horn ungefär 4000 € (idag ca SEK 36.500:-)!

Jaktprov
Det är alltid en jaktorganisation som anordnar jaktproven och proven är därmed normalt inte rasbundna (undantag finns). Därför finns det på vildsvinsproven både terriers och stövare av olika raser! Vildsvinsproven sker i ca 3 ha stora hägn och där kan vara 1-flera svin. Innan en hund får starta sker ett prov i linförighet och ett litet skogsprov, där hunden måste vara godkänd för att få starta i hägnet! På nämnda “skogsprov” släpps hunden på fritt sök och du ska sedan kalla in den. Max provtid är 10 minuter. Provavgiften för hela vildsvinsprovet (inkl linförighet och skogsprov) är 60€.
Provtiden i hägnet kan variera från 10-15 minuter. Snabbhet prioriteras både vad gäller att finna och att arbeta på ett övertygande sätt med provdjuret (-en).
Två provplatser nämndes under vårt besök. Dels Manowo (ca 10 mil från Gdansk) och dels Przechlewko (ca 20 mil från Świnoujście). I maj 2015 är det ett CACIT-prov under
1 provdag i Manowo och under oktober är det CACIT-prov i Przechlenko under 3 dagar, där prisutdelningen sker dag 3. Proven besöks av deltagare från flera länder och även av åskådare utan hundar. Hubert kan bistå med anmälan om du vill deltaga!
Vad som är tillåtet och inte på framförallt grytprov varierar från land till land. Därför är jaktproven oftast väldigt internationella, med deltagare från flera olika länder. Även här är det många besökare, både med och utan hund.
Det finns flera olika slags prov för tjt än vad vi är vana vid. Zuchtprüfung (anlagsprov fält) finns i något land, men de rena grytproven är de dominerande, liksom vildsvinsproven.
På alla prov ges sifferbetyg 0-4 i varje delmoment, vilken multipliceras med en koefficient som ger en poäng som i sin tur adderas till en slutsumma.

Köpa hund från Balkan
Allt fler har fått upp ögonen för hundar ifrån Balkan och intresset för importer därifrån är stigande. Där finns ett stor population av hundar som fungerar utmärkt på vildsvin och grytjakt med stor dådkraft och skärpa. Exteriören går dessutom hand i hand med jaktliga egenskaper på ett helt annat sätt än hos oss.
Flera av länderna på Balkan har väldigt låg medelinkomst och därmed är frestelsen givetvis stor att på olika sätt fiffla när aningslösa intressenter från oss bättre lottade länder hör av sig.
Det rekommenderas starkt att du har en kontakt som du kan rådfråga innan du köper valp eller vuxen hund, annars är risken uppenbar att du blir lurad.
Hubert Debowscy/Bukowa-Ostoja är positiv till att intresserade i Sverige hör av sig om hundar/valpar i olika kombinationer på Balkan. Du finner hans kontaktuppgifter på FB och hans hemsida. Hubert kan ge dig information om gryt- och drevegenskaper och vildsvinsintresse inte bara på sina egna hundar utan även på många hundar från grannländerna.
Observera att det är olika införselbestämmelser som gäller från olika länder! Kolla på Jordbruksverkets hemsida. En valp från ett EU-land som Polen skall vaccineras mot rabies vid 3 månaders ålder och sedan kan du föra in den först 3 veckor senare! Normalt ingår exportstamtavlan och vaccinationen i valppriset. Handpenning är oftast halva totalpriset.

Kan vara bra att veta
Det går ca 4 poska zloty på 1€. Hundköp sker normal i euro. Huberts priser är 400 € för både valp och parning. I hela regionen kan du köpa välmeriterade vuxna för runt 2000€.
På bensinstationer och McCafé (annat namn på McDonald!) kan du med lite tur finna en person som kan lite engelska annars kan det vara svårt!
Vägnätet är långt över förväntan! Vi anlände med färja till Świnoujście och åkte en nybyggd motorväg i stort sett hela vägen till Rogowo, där Hubert bor! Överallt vacker natur och rent och snyggt på rastplatser etc.!
Kontanter är ett måste! Euro eller lokal valuta till vägtull (motorvägar) och vissa affärer tar inte emot euro. Kort fungerar på de flesta ställen (tveksamt i vägtull). Pass i någon form är ett måste och det krävdes av oss innan vi körde på färjan på återresan.
Flera färjelinjer finns varav Trelleborg-Świnoujście är den med kortast restid (5½ tim). Har man hund med krävs hytt annars inte. Varje hund kostar dessutom 150:- SEK.
Enligt uppgift ska resvägen mellan Świnoujście-Mogowo vara riktigt bra.
Flygplatser finns det flera och hyrbil därifrån är ett resealternativ. Färja går även till Gdansk (10 timmar) eller till Rostok (Tyskland, nära polska gränsen), från olika avreseorter.
Skor ska vara superbilligt i Polen och starkspriten är riktigt billig. Sprit och vin finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker.

 

Klövviltpremiär

Idag stod klövviltjakt på programmet med Claes Berg som värd och de alltid lika muntra herrarna i Game Club West som passkyttar. Tobias hade med sin Häxjaktens GA Ragge som gjorde ett mycket förtroendeingivande arbete på en ensam stor galt. Under dagen släppte jag Diana, Chilli, Quilla, samt Carmenzita. Detta resulterade bl.a. i första fällda grisen för Diana efter ett resolut eget sprängararbete på en större flock grisar.

Första räven för Wilma!

Gamekeeper’s Opal Springs, eller Wilma som hon kallas, kom i min ägo i somras. Hon är syster till Chilli och följaktligen fyra år gammal. Mig veterligen har det inte skjutits någon gryträv för henne tidigare. I förra veckan sprängde hon en, som klarade livhanken tack vare tät vegetation vid grytet. Imorse körde Banjo i vanlig god ordning ännu en räv i gryt. Det var ett rejält berggryt beläget i gles skog och Wilma for raskt ner när jag strök kopplet av henne. Tämligen omgående blev det kontakt och räven insåg raskt det lämpliga i att lämna sitt bergsnäste och kom i bästa champagnekork-stil utfarande framför fötterna på mig. Han, det var en hanräv, kom inte långt innan Browningbocken satte punkt för jakten.

20141005-160534.jpg