Monthly Archives: november 2014

Ännu en räv med Banjo och Quilla

En lång och givande jaktdag är till ända. Det började med stövarsläpp imorse. Banjo väckte iväg en bra bit på ett slag som dessvärre upphörde vid en å. Nästa slagarbete bar iväg mycket långt, men efter någon timma var Mickel på benen. Vid det laget hade vi övergått till fasanjakt över Mark Wigbys duktiga jaktspaniels, så Banjo fick driva på utan passkyttar. Lagom tills fasanjakten var färdig och Marks viltväska välfylld och tung av tuppar, hade räven gått i gryt. Vi kom dit efter kanske en timma och möttes av en ivrigt grävande Banjo. Hivlingens Quilla lösgjordes och behövde ingen vidare uppmuntran för att dyka ner i underjorden. Nio minuter senare kom en fantastiskt grann hanräv utrusande, bara för att sändas till de sälla jaktmarkerna med hjälp av Browningen. Det blev f.ö. den 130:e skjutna räven med SEUCh SEJ(RÄV)Ch Jägarhults Banjo; skål för honom!

Hivlingen's Quilla med dagens gryträv sprängd efter perfekt hundarbete

Hivlingen’s Quilla med dagens gryträv sprängd efter perfekt hundarbete

Jägarhults Banjo har grytat ännu en räv

Jägarhults Banjo har grytat ännu en räv

Första gryträven för Gamekeeper’s Diana

Dagens klövviltjakt på Stjärnarp försiggick i bra jaktväder och trevligt sällskap. Efter jaktens avslutande var det ännu ljust ute, varför Magnus Axelsson och undertecknad beslöt vänta med att hålla kväll och ge Diana chansen att jaga i naturgryt för första gången.
Invid en stenmur var några hål och Diana for beslutsamt ner i ett av dem när kopplet ströks. Efter en minut eller så hördes dunsar och rassel från underjorden. Då ju den egentliga agendan för dagen var studsarjakt hade vi inte hagelbössorna med. Dessutom var min studsare kvarlämnad i bilen till förmån för spaden; vi trodde ju mest på grävling! Häpna såg vi därmed plötsligt en räv smita ut ur en oupptäckt grytöppning. Denna klarade sig undan med blotta förskräckelsen, men Diana var kvar i grytet. Under närmare tio minuter hördes förflyttningar och skall. Så blev det plötsligt rejäl närkontakt helt nära en grytöppning bakom oss. Sekunderna senare kom räv nr. 2 i bästa fart och stil, men stoppades effektivt av undertecknad med hjälp av Magnus Mannlicher 6,5a. Diana låg inte långt efter och firade segern med några minuters ruskning av den fallne kombatanten.

IMG_0198.JPG

Några pointerbilder ur dimman…

Det idoga regnandet den senaste månaden har förvisso bidragit till missmod på både arbete och jaktstig. Som bekant åtföljs alltid regn av solsken; under väderomslaget till vackrare väder i veckan bjöd naturen på makalöst vackra scener när dimman låg som ett lakan över vattendrag och intilliggande marker. En eftermiddagsjakt i ätradalen med Carina Uhlén och ett par pointrar resulterade i en fälld vild fasantupp och några fina bilder med iPhone-kameran.

En gammal vild fasantupp damp i backen efter samarbete med Lyngberga Nora.

En gammal vild fasantupp damp i backen efter samarbete med Lyngberga Nora.

Gamekeeper's Fröken Finemang; liten och oansenlig i koppel, men en viltfinnare av rang!

Gamekeeper’s Fröken Finemang; liten och oansenlig i koppel, men en viltfinnare av rang!

Gamekeeper's Fröken Finemang

Gamekeeper’s Fröken Finemang

Gamekeeper's Fantasi

Gamekeeper’s Fantasi

Räv- och grävlingjakt

Helgens stövarsläpp resulterade till en början med en drevräv för Jägarhults Banjo. Jaktkamraten Robert Rönngren stod på generalpasset och gjorde inga misstag med bössan när räven kom i håll. En annan räv grytade nära en halvmil från upptaget. Grytet, en jordkällare, var av allt att döma även bebott av grävling. Grannen Mikaels TJT Gamekeeper’s Condor gjorde ett utomordentligt bra sprängararbete på räven som förpassades till de sälla jaktmarkerna med en gemensam kanonad av Mikael, jaktkamraten Erika och undertecknad. Därefter letade “Kola”, som hunden kallas, upp grävlingarna och efter ett enkelt nedslag kunde jag avfånga inte mindre än fyra grävlingar. Utanför grytet låg bl.a. tjäderkadaver och rådjursben. Jakten var således en viltvårdsinsats som hette duga!

Pointerjakt i höstväder

I grådiset, över plöjen, höstsådder och gräsmarker har det blivit någon liten tur med pointrarna. Fasanerna är varska såhär års och inte helt enkla att komma inpå livet. I dikeskanter, vassar och längs stengärden finner man dem oftast och att ta en pointer, bössan och en handfull patroner för en halvtimmasjakt gör varje dag till en jaktdag om man hinner innan mörkret sänkt sig.

En ambitiös valpköpare, Magnus Kwant, med den unga pointerhanen Carnbrings Black Bull (e. Stenbitens Epson, u. Tiurskogens Penny) ville träffas för en sväng i markerna. Jag fick till min stora glädje se en välförd och lovande unghund. Med mognad och erfarenhet kan han bli riktigt vass på både prov och jakt! Magnus är dessutom en skicklig fotograf och knäppte några bilder på Epson, Donna och mig.

Omväxlande jaktdag och positiva HD-besked!

Kall och hård ostlig vind gav knappast förutsättningar för kvalitetsjakt idag. Vid morgonens stövarsläpp såg jag emellertid älgko med kalv på hygget bakom gården. När jag efter ett par resultatlösa timmar, trots riktigt bra sökrundor av Foxy, kopplade och for hem hade Torbjörn just släppt tidigare nämnda jämten Kasper i hopp om upptag på de observerade älgarna. Jag tog studsaren och gick ett stycke nedför vägen till en plats dit de rimligtvis skulle komma, såvida de inte stod fast i upptaget. Jag hade bara stått still i en halvminut när Kaspers skall började eka strax bakom Ljunglid. Ett par minuter senare kom älgarna i gångstånd rakt emot mig. Det ligger en uråldrig skönhet i synen av en jämthund kring de majestätiska djuren. Hundkallet, kons utfall och kalvens graciösa rörelser måste tjusat stenåldersjägaren på just samma sätt. På bara fem meters håll stannade kalven, stirrade på mig och skulle precis kasta om då .30-06-kulan träffade i bogen. Det var således en kort, men ändock minnesvärd älgjakt. Kasper luggade den fallna kalven och klappades om av mig i väntan på Torbjörn. Extra roligt är minnet av en älgkalv jag sköt för Kaspers far Åsebos Chap för ett par år sedan. All jakt med bra hundar är kul!

Torbjörn Stenssons jaktmaskin Kasper fixade en älgkalv åt mig

Torbjörn Stenssons jaktmaskin Kasper fixade en älgkalv åt mig

Ett par timmar på eftermiddagen tillbringades med Nora, Fröken och Edison på fälten utanför Varberg. Det bistra vädret och annalkande mörkret hade nog redan tvingat de flesta fasanerna till nattkvisten, men ett par stycken fann vi, dock utan att skjuta någon. Att ge hundarna tillfällen att skaffa erfarenhet, trots att omständigheter såsom väder och vind inte är optimala, tror jag ändå är oerhört viktigt. Det är sådant som lägger grunden till den rutin som efter några år resulterar i fler fåglar i säcken!

I onsdags var jag hos veterinären med finskstövaren Foxy, samt pointrarna Lyngberga Nora, Gamekeeper’s Fröken Finemang och Fantasi för HD-röntgen. Redan igår hade SKK fört in resultaten i databasen och glädjande nog hade Nora B och övriga A. Inga bekymmer där med andra ord!

Lyngberga Nora står för löpande fasaner

Lyngberga Nora står för löpande fasaner

Grisjakt och veterinärbesök

Idag stod grisjakt med hemmalaget på programmet. Chilli och Quilla tog upp på varsitt håll kort efter släpp. Jaktkamraten Torbjörns duktiga jämte Kasper gjorde en stor lov med en ensam gris. Denna hade oturen att springa in i Chilli och kom därefter i full fart på en passkytt som fällde den med Chilli i hasorna.
Vid koppling noterar jag att Chillis högra öga är blodsprängt och hornhinnan perforerad. Således sitter vi nu i väntrummet på Slöinge djursjukhus i väntan på veterinär. Chilli är helt obekymrad och viftar muntert på svansen åt alla, folk som hundar,som kommer in.

IMG_0020.JPG