Monthly Archives: december 2014

Gott Nytt År önskar Gamekeeper’s kennel!

Såhär på nyårsaftons eftermiddag blickar vi tillbaka på ett fantastiskt år med mycket bra jakt och fina premier på jaktprov. 2014 började i vanlig god ordning med slutspurt på klövviltjakterna och rävjakt med stövare och terriers. Första drevräven för Foxy var en höjdpunkt! Under våren föddes kennelns två valpkullar det gångna året; en TJT-kull och en pointerkull. De valparna har nu passerat halvårsstrecket och de flesta har redan visat framtassarna på Dianas stigar!

När så hösten äntligen kom inleddes säsongen med ett par veckor till fjälls. Ett gott fågelår och bra hundmaterial resulterade i härliga jaktupplevelser och många ripor och tjädrar i säcken. Att få göra nya trevliga bekantskaper på SPK’s huvudprov i Piirtivuopio var även det en höjdpunkt.

Hösten har därefter fortsatt med fältfågeljakter, rävjakt och givetvis klövviltjakter med tyskarna. Jaktprovsmässigt har det varit ett lyckat år med två förstapris på anlagsprov skog för respektive Gamekeeper’s Diana och Hivlingen’s Quilla. Quilla klarade ju dessutom av sitt grytjaktprov härom dagen med en föreslagen etta till kollegiet. Vidare har några Gamekeeper’s-tyskar klarat av drev- eller gryt-/vattendelarna, varför vi ser fram emot fler kompletta anlagsprov kommande år! På pointerfronten startade Sten Rönnerling vårproven med en 1ÅK för Gamekeeper’s Brioni. Detta resultat har dessutom följts upp med en 2SKL i oktober. Birger Knutsson startade Gamekeeper’s Fakir en gång med 1UKL som resultat. Själv har jag erövrat 1UK och 2UKL med Lyngberga Nora, 2UKL med Gamekeeper’s Fröken Finemang, samt 2ÖKL och 1hpÖKL med Donna. Vidare blev det en ÖKL-etta för vorstehn Stenbitens Carmenzita.

De finaste upplevelserna med hundarna har emellertid som vanligt varit jakterna; den gamle ripkallen med Epson, en trippel på tjäder med Carmenzita, Dianas första gryträv, vildsvin för jaktterrierna, knipjakter i vinterskärgård m.m. Vi på kennel Gamekeeper’s vill tacka alla, inga nämnda inga glömda, för 2014 och önskar en bra jaktstart på 2015!

En gris för Gamekeeper’s Diana

En morgonjakt, där Tobias Ivarsson släppte sin Ragge och jag Diana, resulterade i att båda hundarna tog upp gris i varsin ände av marken. Ragge tog upp en ensam galt som han drev runt i såten. Diana sprängde en flock fjolingar och en av dessa exponerade sig för undertecknad som lyckades lirka in en 30-06-kula mellan grenarna i den täta tallplanteringen. En bra start på dagen helt enkelt!

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/8f5/19934336/files/2014/12/img_0487.jpg

Grytjaktprov med Hivlingen’s Quilla

Ella vilar belåtet på kökssoffan efter dagens grytjaktprov

Ella vilar belåtet på kökssoffan efter dagens grytjaktprov

Idag startade Hivlingen’s Quilla på grytjaktprov. En av Banjo indriven räv sprängdes förtjänstfullt och domaren kommer föreslå ett förstapris till kollegiet. Därmed är “Ella” avelsgodkänd enligt TJTK’s krav. Räven då? Han undkom oskadd, fick Banjo efter sig igen och kröp efter en timma in i ett enormt berggryt där jag inte ville släppa någon terrier. Ella fick några “bruksmärken” till samlingen, men vilar nu belåtet på kökssoffan – om än med en smula svullen nos.

Rävjakt på Torpa

Säsongens första spårsnö föll under natten. Att stryka kopplet av Banjo i vackraste vinterväder med Torpa Stenhus som bakgrund kändes därför som hämtat ur en saga. Han tog snabbt an ett slag och väckte över Lillsjön. Ett kort stycke på andra sidan kom upptaget. En längre bukt blev det, och drevet vände tillbaka mot Thomas Henricsson, som nog hade givit Mickel ett varmt mottagande med Flodmanbocken. Emellertid valde räven istället att krypa in i en enkelpipa under en av egendomens många ekar av äldre årgång och grov kaliber. Gamekeeper’s Diana fick därmed för andra gången i sitt liv visa vad hon går för vid grytjakt. Precis som vid debuten härom veckan skötte hon sig utmärkt och lämnade räven utan andra alternativ än sorti. Denna stoppades raskt av Browningbocken.
Därefter var det Foxys tur, vilket resulterade i ett kortare drev på fel villebråd, som hon lyckligtvis släppte självmant. Vid det laget hade jag åter släppt Banjo ett stycke bort. Han jobbade enträget på ett slag och när upptaget kom halvannan timma senare bar det sig inte bättre än att Foxy, som var i närheten, kopplade på drevet. Far och dotter bjöd således på ett klangfullt drev, vilket snart ändade i ett mycket stort sandgryt. Här fick en av de andra jaktdeltagarnas duktiga foxterrier pröva lyckan, men två timmar senare, när mörkret sänkte sig, konstaterade vi att den räven avgick med segern. Hatten av!

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/8f5/19934336/files/2014/12/img_0464.jpg

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/8f5/19934336/files/2014/12/img_0462.jpg

Knipjakt på annandagen

Ett gammalt sjömansordspråk lyder något i stil med “red sky at night – sailors delight. Red sky at morning – sailors warning”. Detta visdomsord brukar stämma, vilket det även gjorde idag. Den obeskrivligt vackra gryningen med brinnande skyar i öster förebådade alltså tilltagande vind. Min mentor vid skärgårdsjakt, Sven F, skjutsade ut Christian och mig till en kobbe och vettarna placerades ut i pannlampans sken. Morgonsträcket började lite trevande, men bättrade sig i takt med vindstyrkan. Krävande skytte gav till slut ett fint byte, vilket urbröstat och rökt blir läcker mat!

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/8f5/19934336/files/2014/12/img_0440.jpg

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/8f5/19934336/files/2014/12/img_0447.jpg

Juldagsjakt med Epson

Ett strålande vackert väder med kall och klar luft inbjöd till en sväng med bössa och hund idag. Skönt att komma ut efter julmat och rejäl dos av socialt samkväm! Dessutom har jag låtit mig förstå att det råder en utbredd uppfattning att man inte skall jaga på just juldagen. Då jag besitter en generell aversion emot alla former av ologiska inskränkningar av jakt, kändes det därför än bättre att stryka kopplet av Epson. Under en timmes jakt på Christians “hemliga” fasanmark i Halland hade vi situationer på ett 40-tal fasaner, mestadels hönor. Tupparna var oerhört varska i det klara vädret och knappa vegetationen. En vacker vildtupp damp emellertid i backen och Christian drygade ut resultatet med en kråka, vilken trots en nypande och hackande näbb apporterades korrekt av Epson.

IMG_0434-0.JPG

IMG_0433-0.JPG

Bra rävdrev av far och dotter finskstövare – och en gryträv för Tira

Idag blev det rävjakt tillsammans med Christian och Tobias. Banjo och Foxy släpptes på varsitt håll i morse. Banjo tog upp först, men Foxy jobbade riktigt fint på ett slag och efter 20 minuters väckning drev även hon. Banjos räv gick i gryt efter ett halvtimmesdrev. Foxys drev sträckte iväg tre kilometer och efter några bukter valde även hennes räv att krypa in i ett klippgryt i oländig terräng. Hatten av för den!

Banjo har grytat ännu en räv noterar Christian.

Banjo har grytat ännu en räv noterar Christian.

Banjos räv hade emellertid krupit in i ett litet gryt med bara en ingång. Perfekt för Christian Karlssons rutinerade foxterriertik Tira. Med sin rörlighet och lydnad är hon idealisk för ett sådant uppdrag. Efter ett utomordentligt bra arbete av henne kommer räven som en champagnekork. Samtliga skott träffar och den ligger död ett femtontal meter in i planteringen. Titta gärna på filmen! Banjo, som fick vänta i bilen under grytjakten, fick såklart ruska om den när vi kom tillbaka.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=eAS4ePOWc5U]

Banjo får alltid ruska om de skjutna gryträvarna som belöning för sitt arbete

Banjo får alltid ruska om de skjutna gryträvarna som belöning för sitt arbete

Fasantuppar med Gamekeeper’s Brioni

Trots att gårdagens parning mellan Gamekeeper’s Brioni och Donna gick finfint, bestämde Sten och jag oss för att para dem en gång till i eftermiddags. Innan dess blev det givetvis fasanjakt. Brioni, eller Brolle som han kallas, gick i vanlig god ordning med fart, stil och reviering på topp. Precisa fågeltagningar skapade fina skottchanser, vilka resulterade i tre fällda tockar. Brolle bekräftade ännu en gång vilken klasshund han är och vi ser med spänning fram emot valparnas födsel i februari.

IMG_0303-10.JPG

IMG_0304-11.JPG

IMG_0307-5.JPG

IMG_0311-5.JPG

På jakt hos Sten

Imorse rullade jag till Skåne för att presentera en Donna i höglöp för guldpokalvinnaren, tillika årets unghund i Pointerklubben 2013, Gamekeeper’s Brioni. Tycke uppstod snabbt mellan de båda hundarna, så nu hoppas vi på valpar i mitten av februari!
När resans primära ärende var avklarat blev det såklart en sväng i markerna med pointrar, en vorsteh och gordonsetter. Att diskutera hundar, jakt, och avel, varvat med Stens anekdoter från ett rikt jägarliv är ett privilegie. När så Stens andra pointerhane Fugledes Ursus fattade stånd efter ett mycket bra sök laddade jag Browningbocken varefter Sten gav resningsorder. En frisk avance bringade en fasanhöna på vingarna och ursäktad av det perfekta hundarbetet var jag nödgad att fälla henne; knall och fall, åtföljt av flott apport!

IMG_0279-0.JPG

Ännu en klövviltjakt på Toppeladugård

En tur-och-retur-resa till Skåne över dagen bjöd på bra klövviltjakt i klassiskt skånskt senhöstväder. Tobias Ivarsson släppte sina torpeder Hilda och Ragge. Själv hade jag med Chilli, Diana och Quilla. I vanlig ordning drev de i längsta laget; det blir nog lätt så för en tjt som kommer från viltglesare marker. De är ju vana vid att behöva hänga i när de väl finner vilt. Bra sök, och jakt från släpp till koppling, gläder iallafall, och med den sedvanligt goda organisationen och trevliga stämningen känns dagen komplett.

IMG_0236.JPG