Monthly Archives: mars 2015

Gamekeeper’s Brioni tar ännu en SKL-placering

Vid FA’s CACIT-prov på Löddesborgs fantastiska marker placerade sig knappt treårige Gamekeeper’s Brioni, ägare och förare Sten Rönnerling, ännu en gång i SKL. Denna gång på sjätte plats. Fantastisk fart och stil i ett sök av stundtals våldsamt stort format gjorde hans vanligen goda reviering något öppen, därav placeringen. Sammantaget måste jag ändå säga jag är mycket nöjd med valet av just Brioni som hane till Donnas nuvarande kull; de valparna lär man nog inte behöva smörja in med skokräm… Grattis och lycka till på kommande veckors segrarklasser Sten!

 

  

Två Epson-avkommor till pris i dagens Unghundsklass i Skåne!

Idag startades för första gången avkommor från Carnbrings Whisky-kull, e. Stenbitens Epson u. Tiurskogens Penny, på jaktprov. Claes egen tik Little Mill, gick friskt och erhöll 1UKL. Hon blev dessutom provets bästa hund! Kullbrodern Black Bull, ägare och förare Magnus Kwant fick 2UKL, villet även det förtjänar en applåd då det var jaktprovspremiär för både husse och hund. Ett stort grattis från oss på Gamekeeper’s kennel!

  

Finalhelg – rävjaktsäsongen 14/15

Banjo var i storform inför säsongens sista rävjaktdagar. I lördags grytade han två rävar, vilka sköts för Christians terrier Tira. Extra kul var att en av jaktedeltagarna, Anders, fick skjuta sin första räv. Gårdagens jakt började även den på bästa sätt när Banjo tog upp efter en halvtimmas slagarbete. Räven buktade fint och Tobias fick se den på 75 meters håll. Därefter gick den in i ett större sandgryt. Diana släpptes och jobbade mycket förnuftigt med god rörlighet och bra kontakt med räven. Denna visade sig emellertid vara av den tuffare sorten och efter knappa timmans arbete av Diana, tröttnade jag, kopplade henne och hämtade hennes mor Chilli. Det tog två minuter, sedan kom räven i bästa fart, kastade mellan trädstammarna och saluterades med 5 skott från Mark, Tobias och mig utan att falla. Banjo släpptes på spåret och grytade den i ett större berggryt där erfarenheten talade emot att släppa en terrier. Vi kände oss en smula uppgivna, men gladdes strax av beskedet om en rävobservation på en annan mark. Trekvart senare släpptes Banjo på slaget och det varma vädret till trots nystade han upp det och efter en kilometer kom upptaget.

Finalhelgen började bra!

Finalhelgen började bra!

Säsongens sista rävdrev buktade härligt i en timma. Sedan sträckte det ut över de öppna fälten och ändade vid markens största gryt. Det är beläget i en åkerkant mot en liten bäck och spänner över 60-talet meter med ett dussin ingångar och ett pejlat djup av 6-7 meter. Diana släpptes i en änden och for kvickt ner i en ingång där hon omgående fick kontakt med räven. sedan följde en lustiger dans i kanske 40 minuter innan terriern förmådde räven att exponera sig i dagsljus. Dessvärre belönades inte det föredömliga sprängararbete av en fälld räv. Två bomskott renderade endast i att Mickel återvände in i grytet där Diana tappade bort den i det vindlande gångsystemet. Med tanke på vilket resultat vi brukar nå på en jaktdag var det kanske inte mer än rätt att Mickel avgick med segern på säsongens sista dag? Hatten av för den och för det dryga trettiotal rävar som fallit för mina hundar den gångna säsongen. Hade vi bara fått gårdagens två rävar hade jag kunnat notera Banjos 150:e räv. Nu får jag nöja mig med att ha en åttaårig stövare med 148 rävar på meritlistan. Banjo kunde inte brytt sig mindre!

Banjo sover på väg hem efter två mycket bra prestationer under säsongens sista dag. tyvärr motsvarade inte jägarnas prestation hundens...

Banjo sover på väg hem efter två mycket bra prestationer under säsongens sista dag. tyvärr motsvarade inte jägarnas prestation hundens…

Jakt är jakt och det är trots allt nederlagen som sporrar till nya äventyr på jaktstigen. Att jaga räv med stövare och grythund kan man aldrig tröttna på! Säsongens sista rävjaktkrönika får ändå avslutas med ett citat från Tobias Ivarsson: “Hundarna har varit fantastiska idag, och vi har varit värdelösa. Jag kommer inte kunna se Banjo, Chilli och Diana i ögonen på ett bra tag och det värsta är att vi skall leva med den skammen ända till augusti!“.

Valptid

valp2I skrivande stund finns två pointerkullar på kenneln; 5 hanar och 4 tikar e. Gamekeeper’s Brioni u. Donna, samt 4 hanar och 5 tikar e. Forsrännarens Hugge u. Lyngberga Nora. Jag har mycket stora förväntningar på båda kullarna och det är spännande att följa deras utveckling. Idag fick jag besök av Magnus Kwant, som har unghanen Carnbrings Black Bull (e. Stenbitens Epson u. Tiurskogens Penny). En god vän till Magnus skall ha en hanvalp från Donnas kull och Magnus, som även är en duktig fotograf, hade kameran med för att ta några bilder. Jag tar mig friheten att publicera två av dem här.

Glädjande ur ett pointerperspektiv är att det finns många mycket spännande parningar just nu! Chansen att få en duktig kamrat på jaktstigen torde vara god från de flesta av de nuvarande parningar/kullar jag känner till. Det stora utbudet till trots är de flesta valparna från mina kullar tingade, men för den intresserade jägaren finns ett par hanvalpar kvar att tinga!

valp

 

En bra rävjaktshelg i Sörmland

Den 7e-8e mars besökte Christian Karlsson och jag, för andra året i rad, de muntra herrarna i Gärdesta jaktlag utanför Nyköping. I fjol sköt vi två rävar per dag för Banjo och terrierna, varför förhoppningarna var höga när vi rullade norrut i fredags kväll. Foxy är ju tyvärr konvalescent i sviterna efter en halsinfektion. Således fick vi förlita oss helt och hållet på Banjo, vilket förvisso brukar vara klokt!

Första dagen resulterade i två upptag på räv, vilka båda slutade med Mickels död. Russeltiken Bea var även hon behjälplig. Söndagen bjöd på strålande vårväder med temperatur kring 15 grader. Banjos första uptag föregicks av halvannan timmes slagarbete. Därefter buktade räven ganska snävt i en halvtimma och sköts sedan av Christian på drev. Banjo släpptes på nytt, började väcka efter tjugo minuter och ytterligare en halvtimma senare ekade drevskallet taktfast över Sörmländska kullar. Den räven bjöd på en lustiger dans och gick så långt som sju kilometer ur marken, men vände tillbaks och grytade efter fyra timmar. Foxtiken Tira gjorde ett bra jobb och vi kunde skjuta helgens fjärde räv! Därefter tillbringades det sista skjutljuset i kanten av en inäga med förhoppningen att skjuta varsitt mufflonfår. Något bra läge på de skarpögda djuren infann sig emellertid inte, men att få höra vårens första spelsträck av morkullorna blev en väl så bra avslutning på en fin jakthelg.

Nöjda hundar och jägare med helgens resultat

Nöjda hundar och jägare med helgens resultat

Banjo har just grytat helgens första räv

Banjo har just grytat helgens första räv

Resultat efter dag 1

Resultat efter dag 1

Banjo och Christian med drevräven

Banjo och Christian med drevräven

Banjo ruskar räv nr 4

Banjo ruskar räv nr 4

 

Rävar för Banjo, Foxy och Diana, samt jaktprov med Foxy

Det gångna veckoslutet ägnades givetvis åt rävjakt. Det sköts bl.a. ytterligare en räv på drev för Foxy, och Banjo grytade fyra stycken, varav en förpassades till de sälla jaktmarkerna med hjälp av Diana. Quilla sprängde också en, men husse fick inget säkert skottläge förrän räven var ur håll. Ytterligare en gryträv låg bevisligen fördelaktigt till och lyckades justera Quilla, som nu är konvalescent resten av säsongen. Dessutom blev en av gryträvarna föremål för jaktprov med kollegan Magnus borderterrier, vilken med god skärpa och bra arbete sprängde räven och erhöll ett 1a pris på grytjaktprov.

I lördags startade jag Foxy på Särskilt Rävprov. Hon har ju gått riktigt bra de senaste månaderna och jag hade höga förhoppningar när kopplet ströks på morgonen. Hon tog mycket riktigt an ett slag och gjorde ett, i mina ögon, suveränt arbete på detta, vilket renderade i drev halvannan timma senare. Efter 20 minuter såg vi räven, men Foxy, som bara låg en dryg minut efter, skallade dåligt. Domaren Erik Svensson menade att hon kanske hade en halsinfektion el.dyl. och jag kunde bara hålla med om att det var märkligt att hon inte hade bättre tryck på räven. I fyra timmar drev hon den stort buktande räven, men p.g.a. hennes för dagen glesa skallgivning, samt kuperad terräng fick hon endast ihop 43 drevminuter. Idag fick jag tid hos veterinären som snabbt konstaterade att domarens teori stämde. Således skrapade hon i kraft av sin enorma jaktlust och ihärdighet ihop ett 3e-pris på SR-prov, trots halsinfektionen. Efter en fin slutspurt på säsongen är Foxy nu ordinerad vila och antibiotika. Dessvärre verkar även Diana ådragit sig samma åkomma, så även hon är ur spel närmaste veckan. Återstår att lita på gamle Banjo, Christian Karlssons grythundar och, om det skarpa artilleriet behövs, lilla vassa Chilli!

IMG_1141 IMG_1166