Monthly Archives: april 2015

På Zuchtprüfung i Tyskland

Gamekeeper's AH Gant med nöjd "ny-gammal" husse.

Gamekeeper’s AH Gant med nöjd “ny-gammal” husse.

För en vecka sedan köpte jag tillbaka en 2,5-årig TJT-hane, Gamekeeper’s AH Gant, som vi sålde som valp. Då fick jag idén att ett Zuchtprüfung borde vara ett bra sätt att bringa klarhet i huruvida den lille illbattingen besatt de rätta egenskaperna, värda att utforska närmare under kommande jaktsäsong. I både Danmark och Tyskland hålls vårprov innefattande samtliga moment; gryt, hardrev och vatten. Det enda tillfälle inom rimligt räckhåll som återstod såhär i elfte timman var helgens Zuchtprüfung i Schleswig-Holstein. Sagt och gjort! På, enligt mig själv, påfallande god gymnasietyska författades ett brev till provledare. Detta mottogs väl och min första anmälan till ett prov i Tyskland var ett faktum. Förutom synnerligen trevliga nya bekantskaper i både Danmark och Tyskland, resulterade provstarten i ett andrapris med 164/172p för lille Gant, som fick full pott på drev och gryt. Däremot fattades några poäng på vattenarbetet till maxpoäng. detta till trots är jag en smula imponerad av hans prestation med tanke på att han fram till förra helgen tillbringat senaste halvåret i hundgård, är i dålig kondition och, givetvis, oförberedd inför provets olika delmoment. Att han dessutom skött sig synnerligen väl här hemma och i övrigt under tysklandsturen gör att jag vågar hoppas på en trevlig fortsättning på vår samvaro. Små och skarpa TJT-hanar med stabilt temperament och jaktlust utöver det vanliga hör inte till vanligheterna!

Ett extra tack till John och Solveigh Andersen, Danmark, för att vi fick avlägga en blixtvisit vid deras provgryt dagen före provet, så att Gant skulle få en chans att uppleva den tyska provgrytskitteln (vilken han omedelbart deschiffrerade…)! Ett synnerligen trevligt mottagande av alla som var inblandade i provet gör att det definitivt inte var sista gången jag reser till Tyskland på Zuchtprüfung!

Det var en synnerligen positiv upplevelse att delta på ett tyskt Zuchtprüfung, vilka verkar vara omhuldade begivenheter!

Det var en synnerligen positiv upplevelse att delta på ett tyskt Zuchtprüfung!

Det tyska provgrytet ser lite annorlunda ut än våra egna.

Det tyska provgrytet ser lite annorlunda ut än våra egna.

 

 

Tillbaka i verkligheten!

Sten med Brioni som placerade sig på femteplats i DPK's vinderklasse.

Sten med Brioni som placerade sig på femteplats i DPK’s vinderklasse.

Efter en dryg vecka i Etiopiens fantastiska Gambellaregion är vi nu tillbaka på Ljunglid. Storslagen natur, sällsynta djur och fåglar, bra fiske och intressanta möten med lokalbefolkningen är skänker fina minnen från några intensiva dagar i hettan. När jag åter kunde kolla e-mailen nåddes jag av den glada nyheten att Sten fört Gamekeeper’s Brioni till en hedervärd 5e-placering på Dansk Pointerklubbs  “Vinderklasse”, där över 50 pointrar deltog. Valparna efter Brioni och Donna besiktigades idag; samtliga utan anmärkning och fyra av dem har redan flyttat till sina nya hem.

Andreas med Hugge - far till J-kullen med Nora - bärgade ökl-1an igår.

Andreas med Hugge – far till J-kullen med Nora – bärgade ökl-1an igår.

Den andra pointerkullen efter Forsrännarens Hugge och Lyngberga Nora  artar sig väl och har en dryg vecka till åttaveckorsstrecket. Ur den finns både han- och tikvalp att tinga p.g.a. återbud då köparna hade specifika önskemål om färg… Jag citerar därför Sten Rönnerling när jag skriver “en bra häst har alltid rätt färg“. Detsamma gäller i min värld för en jakthund! Fadern till valparna, Hugge, valdes ju bl.a. av den anledningen att han hade en oslagbar premieprocent över många starter på höstens jaktprov. En riktig viltfinnare som “gjorde” fågel, men saknade den där sista poleringen i dressyren för att erhålla ÖKL-ettan. Igår bröt han emellertid sviten och erhöll en välförtjänt 1a med HP i ÖKL efter att ha slagit sina partners i fågel i samtliga tre släpp, samt skött alla tre fågeltagningarna enligt skolboken med resning och stadga. Därmed fick han med husse Andreas Vainikainen den efterlängtade biljetten till segrarklass där de helt säkert kommer ge konkurrenterna en hård match!

Chilli visade inga tecken på ringrostighet vid nattens eftersök.

Chilli visade inga tecken på ringrostighet vid nattens eftersök.

Slutligen blev det en liten jaktövning med Chilli redan kort efter hemkomsten igår. Sent på kvällen hade grannen skjutit på en årsgris, vilken tillsammans med två kumpaner lämnat skottplatsen. Jag började spåra med Chilli i spårlina. Lugnt och metodiskt redde hon ut virrvarret av dofter och ledde oss snyggt och säkert fram till den påskjutna grisen som låg död i legan.