Monthly Archives: maj 2015

Gant på skyddsjakt

En råbock hade lyckats ta sig in i ett trädförsökshägn avsett för forskning. Berörd länsstyrelse hade beviljat skyddsjakt, men i det sexton hektar stora hägnet hade man inte lyckats komma åt bocken som dessutom var stressad över situationen. Jag ombads därför ställa upp med en hund för att om möjligt få bocken att gå i pass. Nyfiken på vad lille Gant skulle kunna prestera lät jag honom få chansen. Nu var det ju inte precis en svår utmaning, men icke desto mindre gjorde han ett kanonjobb och efter tio minuter kunde bocken fällas av jaktledaren.

  
 

Quilla har valpat.

Klumpen i halsen efter att ha tagit bort gamla Mirra hade ännu inte försvunnit, när vi igår morse konstaterade att Ella (Hivlingen’s Quilla) var i full färd med att föda sina valpar efter Mirras son, Gamekeeper’s Brandon. Hon födde fem valpar, men tre av dessa dog tyvärr under det första dygnet, varför det nu endast ligger en han- respektive tikvalp i valplådan. Sådant är alltid tråkigt och om orsakerna kan man bara spekulera; var det för att de faktiskt föddes 4-5 dygn före beräknat datum, eller var det helt enkelt bara “naturens” sätt att gallra ut de svagaste? Jag har hittills varit förskonad från allvarligare missöden under/efter valpningar, men vet att det är sådant som händer då och då.  Hursomhelst är vi givetvis mycket glada för de två små kvarvarande krabaterna, vilka verkar särdeles livskraftiga. Då detta blir K-kullen, är deras namn redan bestämda; Kaiser och Katinka. De kommer tills vidare att stanna här på kenneln och är alltså inte till salu. Alla ni som står på intresselista för en TJT-valp på kenneln, ber jag vänligen ha tålamod tills Chill Out (parad med Hivlingens Nicko) valpar kring midsommar. Hon börjar redan se tjock ut.

Gamekeeper's Kaiser och Katinka, ett dygn gamla.

Gamekeeper’s Kaiser och Katinka, ett dygn gamla.

Att hålla sitt löfte…

Så kom då slutligen dagen när det var dags att hålla sitt löfte. Med klump i halsen, tårar i ögonen och beslutsamma tunga steg hämtar jag revolvern ur vapenskåpet. Halvvägs till hundgårdarna stannar jag, sväljer hårt och torkar tårarna. Mirra får inte se att jag är ledsen! Hon är tretton år och har delat en högst väsentlig del av min tillvaro, följt mig i glädje och sorg, sett mig växa från pojke till man. Mirra vet om husse är glad eller ledsen, men jag skall i alla fall försöka inge ett lugn, tänker jag.

Jag har bävat för denna dagen, för trots att jag “tagit bort” ett antal hundar, har dessa inte stått mig så nära som Gamekeeper’s Mirra Tikkadotter. Varsamt lyfter jag upp henne inne i hundhuset. Hon har varit barnsligt pigg fram tills i morse, då Frida hittar henne starkt smärtpåverkad. Orsaken vet jag inte. Det kan ju vara vadsomhelst och jag kör inte till veterinären med en 13-årig hund. Hon har alltid varit lojal mot mig och jag har lovat att inte svikta den dag hon är gammal och har ont. Under björken vid jordkällaren har jag grävt en grop. På vägen dit viskar jag i Mirras öra: “tror du vi hittar någon katt?”. För ett ögonblick glömmer hon smärtan, spetsar öronen och viftar på svansen. Väl framme smaskar hon glatt i sig leverpastejmackan som Frida gjort och kikar sedan nyfiket ner i gropen. Att man hinner tänka så mycket på några få sekunder! Allt från sensommarkvällen då jag hämtade henne hos Kenth och Christina Elving, hennes första drev nästa dag, Robbans hardubblé för henne, hennes suveräna egenskaper vid tillämpandet av “hundtricket” på studentskorna i Lund, hur hon kunde lägga sig i ens resväska och vägra lämna den om man packade och skulle fara någonstans, gryträvar i mängder, vildsvin och hjortar, hennes många episoder med favoritobjektet katter, benbrottet när hon försökte flyga efter en ekorre, dygnet i gryt när Stensson grävde fram henne med grävmaskin… Hon hörde aldrig smällen och vilar nu på en plats med utsikt över hennes sista jaktmarker.

Jag kommer säkerligen äga bättre jakthundar än Mirra, men förmodligen aldrig mer ha en hund med samma utrymme i mitt hjärta. Om det finns en himmel är jag dessutom tämligen säker på att den är tömd på katter när det är min tur att komma dit!