Tysk jaktterrier rör om i såten!

          

Under förmiddagens jakt med eleverna på Naturbruksgymnasiet Svenljunga rörde Chilli, tillsammans med kusinens wachtelhund, runt ordentligt i skogen. Ett trettiotal klövvilt (älg, rådjur, gris) var på benen. Tyvärr var det lite “stolpe ut” varför endast eleven Gustav lyckades fälla ett rådjur för Chilli. Kul var att eleven Johan hade 4 älgtjurar i pass med Chilli efter sig. Tyvärr var vuxna älgar fredade. Kan bara konstatera att kortdrivare (Chilli drev förvisso samma rådjur i tre-kvart idag) är ruggigt effektivt när det gäller att få vilt i rörelse. Och eleverna klagar inte! Allt lovligt vilt får skjutas på passet och det vill till att passa upp för såväl klövvilt som hare och räv. Eleven Robin från Vårgårda (eller “vörrgörra” som det heter i folkmun) hade förresten lyckan att fälla en drevräv för Tribiani Hilda härom dagen.

9 comments

 1. Trevligt att läsa om återväxten av unga jägare, i synnerhet när de får skjuta för en “riktig” hund 😉

  1. Visst är det kul att visa upp bra tjt, men bra jakt med bra hundar oavsett ras är alltid kul. I ärlighetens namn skall t.ex. sägas att wachteln som var med idag gjorde ett par riktigt fina drev och ståndarbeten på gris.
   Tanken är lite att eleverna skall få en bred referensmall baserat på erfarenheter från olika jaktformer och hundraser.Idag var det kvalitativ jakt med kortdrivare, en annan dag kanske de får krama bösskolvarna under ett tätt buktande rådjursdrev med en bra drever eller tax. Allt har sin charm;-)

 2. Kul att läsa om samma jakt på olika bloggar. Nu skall du bara få igång dina elever att börja skriva på skolans blogg också…….

   1. Det är väl just därför det är bra att sprida ut gracerna… Man kan ju inte göra allt själv.
    Och varför inte samarbeta med deras svensklärare kring det? Tänk jaktjournalistik så tror jag ni hamnar väldigt rätt… (Jag minns att vi skrev kemirapporter för vår svensklärare när jag gick gymnasiet….)

  1. – När det inte är inplanerat någon jakt, vilket för närvarande känns som någon gång våren 2014… Skämt åsido; siktar på att ta det i december eller januari. Just nu är det som sagt jakt som gäller, och första helgen i december är jag ju ändå “nödgad” att gå på prov – Räv-SM – med stövaren. Klarar mentalt inte av fler dagar i skogen utan bössa innan dess;-). Sen är jag mer mån om att fixa, så Chilli får gå ett grytjaktprov. Ringde 5 olika domare senast jag hade en inkörd räv, men det var tyvärr ingen som hade möjlighet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *