Man skall ALLTID släppa en gång till!

När det gäller jakt gäller motsatsen till den gamla skidåkningsklyschan “man skall aldrig åka sista åket“. Isället måste man vara ihärdig och nöta på “ända in i kaklet“, så uteblir inte resultatet! Igår stod rävjakt med stövare på schemat för tredje årets jaktelever på jobbet. Banjo jobbade på bra hela förmiddagen med rejäla sökrundor, men fick oturligt nog inte upp. Vi hade förvisso en nästan komisk otur; han tog an ett nattslag, vilket han följde ett par kilometer. Väckskallen tätnade och jag väntade mig ett upptag inom kort när han plötsligt blev tyst. Då han inte var långt bort från en större väg gick jag ditåt, och när jag kom fram emot hunden förstod jag hans tystnad. Bonden höll på att plöja ett större fält över vilket räven förflyttat sig. Slagen var därmed vända uppochner – bokstavligen talat! Något missmodiga beslutade vi oss för att åka och fodra hjortar, änder och se över fältfåglarnas foderautomater. När vi närmade oss andvattnet som ligger inne i ett av våra vilthägn slog det mig att det faktiskt varit en hel del rävspillning kring foderplatsen. Banjo fick därmed ännu en chans, vilken han förvaltade med ett slagarbete och efterföljande upptag. Drevet tystnade strax i en plantering. Räven hade gått rakt till gryt! Stövaren ersattes av tysk jaktterrier och elever placerades ut i bästa skyttelinjestil. Det var gamla Mirra som fick förtroendet, och hon fick omedelbart kontakt med räven. Men något stämde inte; gammeltiken brukar i vanliga fall ligga hårt på, men nu hördes mycket krafsande och glesare skallgivning än vad jag är van vid. Efter 20 minuter plockades spadarna fram och ytterligare en timma senare kunde jag avliva en rejält stor hanräv. Orsaken till hundens ovanliga agerande var att grytet var utgrävt i en stenås och räven hade förskansat sig bakom en vinkelrät förträngning, genom vilken hunden endast kunde attackera om den låg på sidan. Hursomhelst var det ett par nöjda elever med dito lärare som lämnade skogen i mörker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *