Händelserika småviltjakter

Senaste tidens jakter med pointrarna har bjudit på ett par oväntade ögonblick; på jakt hos Claes Carnbring försvann Epson in i en salix-plantering. Plötsligt hördes ett par grova skall från honom – något jag aldrig tidigare hört. Kort därefter hördes de, för mig i andra jaktsammanhang, bekanta grymtandet av vildsvin åtföljt av ljudet av klövar mot frostnupen mark. Epson kom ut ur salixen med en förvånad blick. Med på jakten var även Caol Ilas ägare Claes Jönsson med hustru Karin. Claes har ju även Gamekeeper’s B-Taiga och hon gjorde ett par riktigt fina arbeten på löpande fasantuppar. Härligt att se!

Härom dagen hamnade även Nora i batalj med ett för pointern udda villebråd. Hon hann ikapp en räv på en majsstubb. Denne undkom emellertid med blotta förskräckelsen, varefter Nora gick ett makalöst fint släpp; fart, stil och reviering på topp i ett mycket stort sök. tänk vad lite adrenalin kan göra!

Nåväl, den gamle pointermannen Gustaf Lundberg framhöll ofta pointerns outnyttjade egenskaper som allsidig jakthund. Hans pointrar med prefixet Skogis ligger ju bakom samtliga skandinaviska pointrar av klass än idag, så nog finns det merkapacitet i hundarna än vad de flesta nyttjar.

Att gå på jakt utan hund händer mig sällan. Att jaga tillsammans med mina fyrbenta kamrater är ju det roligaste som finns! Trots det är det ibland avkopplande att bara plocka med bössa och patroner på en jakt, och när Claes Jönsson bjöd mig på en dags småviltjakt hos Magnus Gudmundson på Kulla Gunnarstorp var jag inte nödbedd. Under en härlig dag i Skånskt höstväder tillsammans med några av de muntra herrarna i Game Club West, fick Browningen bekänna färg.

En kall dag på Nederby med Karin och Claes Jönsson, samt Claes Carnbring, bjöd på skarpt före,  ett par fasantuppar och möte med vildsvin

En kall dag på Nederby med Karin och Claes Jönsson, samt Claes Carnbring, bjöd på skarpt före, ett par fasantuppar och möte med vildsvin

Efter mötet med räven gick Nora besinningslöst

Efter mötet med räven gick Nora besinningslöst

Epson hittar morkullor också

Epson hittar morkullor också

Parad efter en trevlig dag med Game Club West på Kulla Gunnarstorp

Parad efter en trevlig dag med Game Club West på Kulla Gunnarstorp