Mjuka hemma och hårda på jakt!

Sten Rönnerling brukar säga att hans hundar skall vara mjuka hemma och hårda på jakt. Ett bra motto tycker jag. Många tror att skarpa hundar som t.ex. tysk jaktterrier är rabiata och bitska dygnet runt, året runt. Inget kan vara mer fel! Rovviltskärpa och jaktlust har inget med aggressivitet mot människor att göra. Dessutom tror jag att de hundar som har lätt för att koppla av hemma, och kanske rent av verkar lite loja inomhus, ofta är de som är mest trygga och därmed har mest auktoritet i mötet med t.ex. vildsvin, eller räv och grävling i gryt. Om vi tar min gamla G’s Mirra Tikkadotter som exempel, så är det skjutet några hundra vilt för henne. Har aldrig “fört bok” över hennes bravader (tyvärr), men tippar på att över hälften av dessa är rovvilt av olika slag – mest i gryt, samt ett knippe strykarkatter. Mirra får väl betäcknas som en hyffsat skarp tik; har sett någon med högre skärpa, men tycker nog att hon ligger över “medel”. Hon har dessutom gjort processen kort med både benskjutna rådjur och någon blesserad dovhind. Hur är hon hemma då? Jo, lugn som en filbunke och en bättre barnvakt till Tove får man leta efter!   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *