Presentation av kenneln

Gamekeeper’s kennel är den äldsta aktiva uppfödaren av Tysk Jaktterrier i Sverige. Den drivs idag av Kalle Stolt, med stor hjälp av grundaren Kenth Elving. Utöver TJT föder kenneln även upp pointer av jaktstam. Några Finskstövare och Jaktcockrar finns också i kenneln. Se nedan för kort kennelhistorik.

 

Kalle Stolt

Västgöte som studerade biologi i Lund och jobbade med jakt och viltvård på ett antal skånska gods och gårdar, t.ex. Toppeladugård och Björnstorp, mellan åren 2001-2006. Efter två vändor till Etiopien för praktik, hamnade jag åter i västsverige och arbetade 2008-2014 som lärare i jakt och viltvård på Naturbruksgymnasiet i Svenljunga. Dessutom började jag arbeta som frilansinstruktör på Susegårdens skjutskola och fuskade lite som jaktfilmare i bl.a. Polen, Skottland och Sydafrika. 2014-2016 arbetade jag som virkesinköpare för VIDA Skog.

Fr.o.m. våren 2016 arbetar jag på heltid med jakt, vilt- och naturvård, fågelhundsdressyr och som skytteinstruktör på Susegårdens skjutskola. Bor på gården Berg, nära gränsen mellan Västergötland och Halland, tillsammans med sambo, dotter och son. Skaffade min första tyska jaktterrier av Kenth 2002. Mirra Tikkadotter har från början fungerat som en verklig allroundhund och tjänstgjort som det mesta från fasanstötare till älghund. De senaste åren har mina möjligheter att hålla och jaga med fler hundar lett till inköp av finskstövare, pointrar, foxterriers, korthårig vorsteh och jaktspaniels. Har fört hundar av samtliga dessa raser till förstapris på jaktprov. Mottot ”all jakt är kul” gäller i högsta grad för mig, men rävjakt tillsammans med stövare och terrier, samt jakt över stående fågelhund står högst på listan.

Nås via kalle@gamekeepers.se eller på tel. 0707-732386

 

Kenth Elving

IMG_3133 - Kopia (2)Skogsbruksskola 1964, jaktelevspraktik 1966-1969, bl.a på Baroniet Adelswärd i Östergötland och Trolleholm i Skåne. Gick Öster-Malma jaktvårdsskola 1970 och arbetade sedan i drygt 14 år som viltmästare/yrkesjägare i norra Skåne på Kulla Gunnarstorp (Helsingborg) och Wanås (Kristianstad).

Min pointern Mostodalens Biran i stramt stånd på Wanås ca 1975.
Undertecknad till höger med en av godsets engelska settrar, som sekunderar.

Examinerad till Skogstekniker 1987 och har därefter arbetat hos Skogsvårdsstyrelsen (Västernorrland), Eon (Skåne) och Vattenfall (Östergötland) fram t.o.m. 2008.

Sedan 1 januari 2009 är jag “pensionär” och bor numera i trakten av Falköping tillsammans med sambo.

Jag var passionerad fågelhundsägare (pointer) under åren 1961-1979 och gick ofta på jaktprov i Sverige & Danmark. Oftast var det som åskådare, för att se, lyssna och lära av de förare/uppfödare som var framgångsrika.

Året är 1961 & bilden visar min första hund pointern Mariebergs Bronco!

Har genom mina yrkesval jagat med flertalet jakthundsraser i fjäll, skog, fält och sjö. På jaktprov har jag startat pointer, springer spaniel och tysk jaktterrier.
Sedan 1979, då jag köpte min första tjt, har jag varit en mycket flitig gäst på jaktproven för tjt i Danmark, Finland och Tyskland, både som åskådare och deltagare, vilket givit mig en gedigen kunskap om rasen. Under den mest aktiva perioden, som var på 1990-talet och fram till ca 2005, fick kenneln många champions på jaktprov & utställning samt flera utmärkelser från SKK m.fl. Totalt har kenneln producerat 64 tjt-champions & fler lär det bli!
På senare år har jag även haft förmånen att bevista ett stort grytprov i Ungern och se tysk jaktterrier i aktion i Serbien och Bosnien. Att resa till olika länder och titta på deras hundar, se prov och prata med uppfödare har alltid varit viktigt i ett försök att undvika “hemmablindhet”, en “sjuka” som det är lätt att drabbas av som uppfödare.

Bildinfo: SUCH Bosh apporterar räv ur gryt på Gebrauchprüng 1988. Bosh blev en betydelsefull avelshund på kenneln. Bl.a. far till de betydelsefulla avelstikarna Gamekeeper’s Fabled Fudge & Gamekeeper’s Facing Facts.

Jag var initiativtagare till att rasklubben startades 1980 och under klubbens första decennium var jag i olika omgångar, redaktör, sekreterare, ordförande och jaktprovsdomare.

 

Kennelhistorik i kronologisk ordning: 

Kenneln startades 1984 av Kenth Elving. Kenneln är därmed den äldsta aktiva tjt-kenneln i Sverige.

Kenneln etablerades med den grundfilosofi Kenth fått från de skickliga uppfödarna inom framförallt pointer.

1984-1989 Första avelstiken i kenneln var en tysk jaktterrier vid namn Damen och första importen var tjt hanhunden Ivan vom Emscherbruch från Tyskland. Den senare har avkomma som varit betydelsefull för den finska aveln, men finns även många svenska hundar. Importerna har sedan dess blivit många.

1990-2007 drevs kenneln av Kenth och Christina Elving. Christina kom från Danmark och hon med sig två riktigt bra hundar, nämligen “Bosh” och “Wildwärters Sera”. Dessa blev stamhundar i kenneln.

Kenneln blev pionjärer med att importera hundar från Tyskland, Finland m.fl. länder i syfte att förbättra den svenska aveln, vilket inte alltid mottogs särskilt väl av övriga aktörer i Sverige, som värnade om det “svenska blodet”. Det var först efter sekelskiftet som kennelns idéer blev fullt ut accepterade och idag importerar “alla” från flera europeiska länder. Satsningen på nytt avelsmaterial och flitigt deltagande på jaktprov och utställningar i främst Norden gav resultat och gjorde kenneln känd och respekterad.
Av alla de hundar som då importerades, kan särskilt nämnas (förutom tidigare nämnda), S&FI JCH Waltraud von den Recknitzwiesen, Palle von der Helle, MULTICH Axiom Musta-Rudolf och Xillo von den Recknitzwiesen, vilka alla har haft en mycket positiv påverkan på svensk avel.

2007-2008 Kenneln var delad på Kenth & Christina och i praktiken drevs den som två separata kennlar.

2009- Kenneln övergick till Kenth och med tysk jaktterrier som enda ras.

2010-10-01 hälsades Carl-Fredrik Stolt (Kalle) välkommen som delägare i kenneln. Kalle är bosatt i gränsbygden mellan norra Halland och Västergötland. Han arbetar som jaktlärare på ett naturbruksgymnasium.

2012-05-01 Kalle är nu huvudägare i kenneln och Kenth är delägare.

Lite nostalgi: För ca 30 år sedan skrev Kenth två artiklar som blev publicerade i Jakt & Vapen respektive Svensk Jakt. Dessa kan du läsa här:

Jakt & Vapen nr 11 1988

Svensk Jakt nr 7-8 1988